• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.03.2024

06:50

Danas slavimo Svetog mučenika Kodrata! Isceljivao je duševne i telesne bolesti!

TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Društvo

Danas slavimo Svetog mučenika Kodrata! Isceljivao je duševne i telesne bolesti!

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog mučenika Kodrata, koji se rodio Korintu, a bio odgajan u vreme velikog progona hrišćana od strane neznabožnih careva i kneževa.

Kada su ispovednici Hristovi na razne načine mučeni i ubijani, mnogi hrišćani napuštali su gradove i bežali u pustinje i pećine.

U ta strašna vremena pobožna žena Rufina u gradu Korintu pobeže u pustinju iz straha od mučitelja, i krila se potucajući se po neprolaznim mestima.

Kad je došlo vreme da se porodi, ona je u pustinji rodila muško dete, i posle nekoliko dana umrla. Ali Bog nije hteo da ostavi ovo jadno stvorenje nego mu postade i otac i majka, i vaspitač i hranitelj.

Tako je novorođenče živelo u pustinji slično svetom Jovanu Krstitelju: Bogom hranjen, i svetim Duhom rukovođen i učen bogoviđenju.

Kada je već postao mladić, našli su ga hrišćani i odveli u grad. Tamo su ga upisali u školu i on postade lekar.

Ali naviknut na pustinjski život, on se polako udaljio iz grada, i po gorama je provodio mnoge dane, pa i godine. U grad bi dolazio, kada su to potrebe zahtevale.

Isceljujući telesne bolesti lekarstvom, a duševne Božjom rečju, svima je postao potreban i koristan. Ali se u gradu nije dugo zadržavao, nego se vraćao u svoju milu pustinjačku usamljenost, u kojoj se i starost približila.

Takvi su bili Kiprijan, Dionisije, Anekt, Pavle i Kriskent, koji su i postradali zajedno sa njim za Hrista Gospoda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija