• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.03.2024

06:45

Setite se upokojenih! Obeležavamo Prepodobnog Jovana Kasijana: Jednu stvar morate uraditi

Tanjug

Društvo

Setite se upokojenih! Obeležavamo Prepodobnog Jovana Kasijana: Jednu stvar morate uraditi

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen prepodobnom Jovanu Kasijanu.

Ovaj veliki duhovnik rodio se u Rimu od roditelja slavnih. U mladosti je izučavao sve svetske nauke, naročito filozofiju i astronomiju. Potom se sav predade izučavanju Svetoga Pisma.

 

Prostirući se od dobra na bolje i želeći sve viši stepen savršenstva, Kasijan ode iz Rima u Carigrad, da lično čuje i vidi svetog Jovana Zlatousta. Zlatoust ga pouči i posveti za đakona.

Koristivši se mnogo mudrim Zlatoustom, Kasijan se uputi dalje na Istok, da se još više nauči i usavrši. Najviše se zadržao u Misiru, u Nitriji, među čuvenim duhovnim atletima, od kojih se naučio vežbanju u svakoj dobrodetelji.

Napokon se vrati opet na Zapad, i nastani se u gradu Marselju. Tu osnova dva manastira, jedan muški i jedan ženski.

Na molbu monaha napisao je Kasian više spisa, od kojih je naročito koristan za ljubitelje duhovnog života: "Osam knjiga o borbi protiv osam glavnih strasti". Vrlo mu je važan spis protiv jeretika Nestorija. Ovaj spis napisa Kasian na molbu arhiđakona Lava. 

Foto: pexels.com

 

Prepodobni Jovan Kasijan, jasno formuliše aktivno stanje duše posle smrti u odgovoru jereticima koji veruju da je duša posle smrti nesvesna - Duše posle rastanka od tela nisu prazne, ne ostaju bez ikakvih osećanja, to dokazuje jevanđeljska priča o Lazaru i bogatašu… Duše upokojenih ne samo da se ne lišavaju svojih osećanja, već ne gube ni raspoloženja svoja, tj. nadu i strah, radost i tugu, i nešto od onog što očekuju na sveopštem Sudu već sad počinju da predosećaju… One postaju još življe i još revnosnije počinju da slave Boga.

Tropar:

U tebi se, oče, sigurno spase bogolikost, jer si primivši Krst, sledio Hrista. Delima si učio prezirati telo, želeći više za dušu stvari besmrtne, zato i sa Anđelima, Sveti Jovane, raduje se duh tvoj.

 

Posluži verno Gospodu i obogati mnoge mudrošću pa se preseli u večni život 435. godine. Mošti svetog Kasiana i danas počivaju u Marselju.

Prema narodnom verovanju, vernici bi na današnji dan trebalo da zapale sveću u crkvi i pomole se za duše upokojenih.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17