• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.07.2024

06:40

Slavimo Svetog apostola Judu! Obavezno izgovorite ove reči

printskrin/spc

Društvo

Slavimo Svetog apostola Judu! Obavezno izgovorite ove reči

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave svetog apostola Judu, jednog od dvanaestorice apostola.

Sveti apostol Juda bio je jedan od dvanaestorice apostola, iz plemena Davidova i Solomonova. Roditelji su mu bili Salomija i Josif, kasnije obručnik Prečiste Deve Marije. On nije onaj Juda koji je izdao Isusa, a poznat je i kao Levije i kao Tadej.

Pored Isusa, imao je tri brata od kojih je najznamenitiji bio Jakov i to zbog toga što je jedini od njih četvorice dobrovoljno dao deo nasleđenog imanja Isusu. Jakov je kasnije nazvan bratom božjim, a Juda je sebe nazivao bratom Jakovljevim, jer je zbog svojih ranijih grehova - nevera, zavist i nebratoljublje, mislio da nije dostojan da bude nazvan bratom božjim.

Sveti apostol Juda imao je veliku revnost za Gospoda Hrista i goreo je od želje da sav svet spozna Hrista i da veruje u njega da bi dobio spasenje.

Po vaznesenju Gospoda Isusa Hrista na nebo, sveti apostol Juda krenuo je u svet da propoveda jevanđelja. Širio je hrišćanstvo s početka u Judeji, Galileji, Samariji, Idumeji, zatim u Arabiji, Siriji i Mesopotamiji, a možda i u Persiji.

Foto: printskrin/spc

 

Mnoge napore i patnje podneo je sveti apostol Juda dok je  obraćao narode veri u Hrista i izvodio ih na put spasenja. U takvim krstonosnim podvizima stigao je i do Araratske pokrajine, gde je mnoge odvratio od idolopoklonstva i priveo ih  Hristovoj veri.

Kako su hrišćani, a naročito propovednici hrišćanstava, tada bili surovo proganjani i uništavani od strane vlasti, i sveti Juda, kao i drugi apostoli, u jednom je trenu uhapšen i dugo mučen na strahotne načine. Na kraju su ga mnogobošci razapeli na krst i izrešetali strelama. Tako je završio svoj podvig sveti apostol Juda.

Molitva

Videći te kao Hristovog rođaka, o Judo, i kao hrabrog mučenika, svešteno te hvalimo, jer si obmane demonske razorio i veru sačuvao: Zato danas svesvetu uspomenu tvoju praznujemo i oproštaj grehova tvojim molitvama zadobijamo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Opasna igra Erdogana, Putin preko ovog neće tak tako preći! Turska, Rumunija i Bugarska okružuju brodove ruske Crnomorske flote!
Šta se dešava

Opasna igra Erdogana, Putin preko ovog neće tak tako preći! Turska, Rumunija i Bugarska okružuju brodove ruske Crnomorske flote!

Redžep Tajip Erdogan još jednom je demonstrirao svoje majstorstvo političke fleksibilnosti. Na susretu sa Vladimirom Putinom na marginama samita ŠOS u Astani, Erdogan je pozvao ruskog lidera u Tursku. On je obećao da će Turska naručiti izgradnju nove nuklearne elektrane od Rusije, da će kupovati više prirodnog gasa i da će generalno povećati bilateralni trgovinski promet na 100 milijardi dolara.

03.07.2024

22:58

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija