• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.07.2024

06:40

Danas su sveti mučenici Leontije, Ipatije i Teodul: Obavezno izgovorite ove reči za spas duše

Tanjug, Shutterstock

Društvo

Danas su sveti mučenici Leontije, Ipatije i Teodul: Obavezno izgovorite ove reči za spas duše

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svete mučenike Leontija, Ipatija i Teodula.

Danas obavezno izgovorite ove reči:

Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše.

Beseda o zaduženju Boga

Gospodu pozajima ko poklanja siromahu, i platiće mu za dobro njegovo (Priče Sol 19, 17) I siromah koji prosi i bogataš koji daje — obojica zadužuju Gospoda, no samo pod uslovom da siromah prosi u ime Gospodnje i sa smirenjem, i da bogataš daje u ime Gospodnje i sa milosrđem. Svako ko prima, treba da zna, da Božje prima; i svako ko daje, treba da zna, da Božje daje. Takvo davanje ima cenu, i takvo primanje ima cenu. Svi mi nagi ulazimo u ovaj svet, i nagi izlazimo iz njega.

Svi smo mi prosjaci pred Gospodom, jer ničega nemamo, što nismo od Gospoda primili. Zato poklanjaj bratu siromahu, kao što je i tebi Bog poklonio. Tuđe uzimaš i svome daješ, kad milostinju činiš. Siromah čovek bliži ti je od svega tvoga imanja, kao što je i Bogu, stvoritelju ljudi, svaki čovek dragoceniji nesravnjeno od svega imanja svoga. Ako ti je dato bogatstvo, dato ti je na kušanje.

Da se iskuša srce tvoje! Da vidi Bog i sve vojske nebeske, da li si ti razumeo, od koga je tvoje bogatstvo i na što ti je ono dato. Blago tebi, ako znaš, da je imanje tvoje od Boga i Božje! Blago tebi, ako siromahe računaš u zadrugare svoje, u čeljad svoju, i njima deliš od onoga što je tebi Bog poverio!

O kako je neizmerno čovekoljublje Božje! Gle, sve što imaš, pripada Bogu, pa ipak Bog smatra sebe dužnikom tvojim, ako ti od Njegovog uzimaš i siromasima daješ, i platiće ti za dobro tvoje. Kakva milost s ovom da se ravnja!

O Gospode čovekoljubivi, otvori um naš da razumemo tajnu Tvoje milosti, i omekšaj srce naše kao vosak, da kao vosak gori i svetli odbleskom neiskazive milosti Tvoje! Tebi slava i hvala vavek. Amin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija