• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.03.2024

06:45

Slavimo Svetog Sofronija Jerusalimskog: Danas je vreme za molitvu koju treba svako da izgovori za sebe i bližnje!

printscreen

Društvo

Slavimo Svetog Sofronija Jerusalimskog: Danas je vreme za molitvu koju treba svako da izgovori za sebe i bližnje!

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog Sofronija Jerusalimskog, čiji se život i delo prepričavaju generacijama unazad.

Rođen u Damasku, Sofronije je bio sin uglednih roditelja. Iako je stekao svetsku mudrost, on je težio ka duhovnoj mudrosti.

U lavri svetog Teodosija sreo je inoka Jovana Moshu, koji je postao njegov učitelj. Sofronije i Mosha zajedno su posetili manastire i podvižnike u Misiru, svakodnevno učeći duhovnu mudrost.

Nakon toga su otputovali u Rim, gde je Mosha preminuo. Na samrti je Sofroniju ostavio amanet da ga prenese u lavru Teodosijevu ili na Sinaj. Sofronije je ispunio želju svog učitelja i preneo mu telo u lavru Teodosijevu, a potom se zadržao u Jerusalimu.

Sva njihova saznanja su zapisana i objavljena u dve knjige pod nazivom Limonar ili Cvećnik.

Sofronije je u Jerusalimu prisustvovao povratku Časnog Krsta iz Persije, koji je car Iraklije uneo u Sveti Grad na svojim leđima. Nakon smrti patrijarha Zaharije, Sofronije je preuzeo njegovu ulogu i upravljao crkvom sa osobitom mudrošću i revnošću tokom deset godina.

Sofronije se borio za odbranu Pravoslavlja od monotelitske jeresi, koju je osudio na svom Saboru u Jerusalimu pre nego što je bila osuđena na VI vaseljenskom saboru u Konstantinopolju. Njegova hrabrost i mudrost privukli su pažnju i poštovanje carigradskog patrijarha, koji ga je pozvao da prisustvuje tom saboru kao jedan od najvažnijih učesnika.

Sofronije se vratio u Jerusalim, gde je nastavio da se bori za pravu veru i učvršćivanje Pravoslavlja u hrišćanstvu. Preminuo je 638. godine, a danas se smatra jednim od najvećih svetitelja Pravoslavne crkve.

Sveti Sofronije Jerusalimski ostao je zapamćen po svojoj posvećenosti Bogu, duhovnoj mudrosti, težnji ka istini i pravednosti, kao i po svom doprinosu Pravoslavlju. Njegove relikvije čuvaju se u crkvi Svetog Spasa u Jerusalimu.

Danas se obavezno pomolite: "Istina stvari objavi te stadu tvome kao pravilo vere, obrazac krotosti i učitelja uzdržanja. Zbog toga si smirenjem stekao visoke počasti, a siromaštvom bogatstva: Oče Sofronije, moli Hrista Boga da spase duše naše."


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija