• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Marić

03.06.2024

10:20

Tara je najlepša u leto! Ove aktivnosti ne smete propustiti na divljoj lepotici zapadne Srbije

TOS

Društvo

Tara je najlepša u leto! Ove aktivnosti ne smete propustiti na divljoj lepotici zapadne Srbije

Podeli vest

Smeštena u zapadnoj Srbiji, oivičena dubokim kanjonom reke Drine, nalazi se planina rajskih pejzaža i božanskog imena - Tara.

Njena prosečna nadmorska visina je od 1.000-1.200 metara, a njen najviši vrh Kozji rid dostiže nešto manje od 1.600 metara.

Nepregledne šume, veličanstveni kanjon reke Drine, veštačka jezera i raznovrstan biljni i životinjski svet, prepliću se na Tari stvarajući zaista neverovatan prizor. A njena izuzetna lepota tera putnike da joj se iznova vraćaju otkrivajući nešto novo, interesantno i uzbudljivo sa svakim dolaskom.

Raj za jahače

Turisti koji redovno ovde dolaze kao najveću atrakciju posebno izdavajaju - jahanje konja.  Najviše uživaju iskusni jahači, koji u pratnji vodiča na konjima obilaze šumske staze pored vidikovca, borovog brda i jezerceta Jarevac,  ski-staze,  Račansku Šljivovicu sve prema Sokolini i Dobrom polju.

Za početnike i neiskusne jahače tu su kraće varijante kroz šetnje kroz šumu, etno selo, auto kamp, rasadnik ili prema manastiru Srpskih Svetitelja.

Posetioci Tare smeštaj mogu potražiti u jednom od njena dva turistička centra – Kaluđerskim barama ili Mitrovcu. Kaluđerske bare posetiocima pružaju priliku za rekreaciju na nekom od igrališta za male sportove, tenis, dečjim igralištima ili na trim-stazi.

Foto: Bane T.

 

Vožnja brdskim biciklima, tereni za fudbal i košarku

Mitrovac je prilagođen deci koja mogu uživati u terenima za mali fudbal i košarku, ili čak napraviti svoje prve korake na ski-stazama za početnike.
Brojne planinarske staze provešće vas kroz najlepše predele ove planine, a možete ih preći i brdskim biciklom. U letnjim mesecima neizostavno posetite jezera Zaovine i Perućac i uživajte u plivanju, kupanju i izletima kraj vode.

U okolini planine možete obići nekoliko srednjevekovnih lokaliteta među kojima se po lepoti ističe manastir Rača izgrađen u 13. veku. Na lokalitetu „Mramorje” u Perućcu nalaze se srednjevekovni nadgrobni spomenici – stećci, koji su upisani i u Uneskovu listu svetske kulturne baštine.

Foto: TOS/Saša Preradović

 

Dobra hrana i uživanje u neverovatnom pogledu

Posetom etno-domaćinstvima na Kaluđerskim barama, možete saznati više o tradicionalnom načinu života na ovim prostorima. U autentičnom ambijentu tradicionalnih seoskih brvnara u selu Zaovine možete isprobati mleko, sir, kajmak i mesne prerađevine proizvedene na Tari.
Avanturisti se mogu spuštati niz zelenu vodu Drine i zajedno s hiljadama entuzijasta iz svih krajeva sveta učestvovati u čuvenoj Drinskoj regati, dok će ljubitelji prirode uživati u obilasku jednog od tri vidikovca (Burovo brdo, Banjska i Bilješka stena) s kojih se pruža fantastičan pogled na kanjon ove prekrasne reke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija