• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.06.2024

08:00

Američko udruženje kliničkih onkologa: Nema naučnih dokaza da kontrolisane i proverene e-cigarete uzrokuju rak pluća

Shutterstock

Društvo

Američko udruženje kliničkih onkologa: Nema naučnih dokaza da kontrolisane i proverene e-cigarete uzrokuju rak pluća

Podeli vest

Ne postoji nijedan naučni dokaz da kontrolisane i proverene elektronske cigarete uzrokuje rak pluća. To ne znači da su e-cigarete potpuno bez rizika, ali većina procena navodi potencijalne kardiovaskularne rizike, rekao je u svom izlaganju Kenet Vorner, profesor emeritus na Univerzitetu u Mičigenu.

- Od vejpinga nećete dobiti hroničnu opstruktivnu bolest pluća ili rak, pa je i ukupan rizik po zdravlje dosta manji. Slažem se da da će korisnici e-cigareta imati neke rizike koje nemaju nepušači. Ali, šta bi bilo da su nastavili da puše cigarete? S vejpingom imaju priliku da poboljšaju zdravlje - kazao je je Verner tokom izlaganja o Ulozi e-cigareta u politikama i lečenju zavisnosti od pušenja cigareta na kongresuAmeričkog udruženja kliničkih onkologa (ASCO - American Society of Clinical Oncology) u Čikagu.

Najbolje sredstvo za odvikavanje od pušenja 

Na kongresu je istaknuto da su se e-cigarete pokazale učinkovitije od bilo kojeg drugog sredstva u prestanku pušenja, uključujući lekove, nikotinske žvake i flastere, jer ne sagorevaju duvan i ne stvaraju dim, nego pušačima isporučuju nikotin iz tečnosti koja se poput vodene pare sistemom grejanja i hlađenja fino raspršuje u formu aerosola.

Profesor Vorner dodao je da je većina javnosti u SAD-u u zabludi jer misli da su e-cigarete podjednako opasne ili čak opasnije od tradicionalnih cigareta, što kako je naveo ne može biti dalje od istine. Pozvao se na brojne ugledne autoritete, uključujući Nacionalnu akademiju nauke, inženjeringa i medicine SAD-a i Kraljevski koledž lekara Velike Britanije, koji su utvrdili da su e-cigarete znatno manje štetne od tradicionalnih cigareta.

U Velikoj Britaniji i na Novom Zelandu lekari savetuju pušačima da pređu na alternativne nikotinske proizvode

Kenet Vorner upozorio je i na potrebu pažljivog balansiranja politika kako bi se mladi nepušači zaštitili od pristupa e-cigaretama, uz istovremeno ohrabrivanje punoletnih pušača da koriste e-cigarete kao alat za prestanak pušenja.

- Mnoge su zemlje zabranile ili strogo ograničile e-cigarete. Međutim, postoje dve zemlje u kojima vlada aktivno podstiče pušače da pređu na e-cigarete. To su Velika Britanija i Novi Zeland - rekao je Vorner. Stručnjaci na kongresu izneli su podatke da je više od 250.000 pušača prestalo da puši na Novom Zelandu u poslednjih pet godina, kao i da oko 50.000 pušača godišnje od 2013. godine u Velikoj Britaniji ostavlja cigarete zahvaljujući vejpingu, što pokazuje da e-cigarete mogu da imaju ključnu ulogu u smanjenju stope pušenja.

Isto tako, uspešni primeri Velike Britanije i Novog Zelanda pokazali su da su lekari ključni u ovom procesu, jer upravo oni pomažu svojim pacijentima pušačima da razumeju prednosti i rizike alternativnih proizvoda.

U tome javnozdravstveni sistem u Velikoj Britaniji NHS pruža specifične preporuke za zdravstvene radnike o uključivanju e-cigareta u strategije prestanka pušenja. Slično, novozelandsko Ministarstvo zdravlja savetuje lekarima da razgovaraju o vejpingu s pacijentima i preporučuju pouzdane izvore za vejping proizvode.

Rasprave na ASCO-u 2024. istakle su da zemlje koje imaju podržavajuće i informisane politike smanjenja štetnosti mogu značajno smanjiti prevalencu pušenja i s tim povezane zdravstvene rizike.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija