• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

27.06.2024

09:26

Bez milosti za bahate vozače: Grci skidaju tablice zbog ovog prekršaja

Shutterstock

Društvo

Bez milosti za bahate vozače: Grci skidaju tablice zbog ovog prekršaja

Podeli vest

Parking, ako može do mora, da je auto na oku dok se kupamo - nalazi se u vrhu želja naših turista tokom letovanja. Međutim, u toj želji se ponekad pređe granica bahatosti, te se vozila načičkaju na samom šetalištu.

Tada na scenu stupa policija, baš kao u Pefkohorju, gde je na glavnom šetalištu nekoliko vozača ostalo bez tablica usled nepropisnog parkiranja, piše Blic.

Jednostavno, Grci sprovode zakon "ni po babu, ni po stričevima", te je skidanje tablica bilo neminovno i momentalno.

Ažurne saobraćajne patrole koje su aktivne konstantno i ako vas uhvate da ste samo stali na dva minuta na nekom pogrešnom mestu, odoše vam tablice - a gospoda sa fotografija objavljenih na Fejsbuku, stajali su i duže.

Parkiranje na šetalištu u Pefkohoriju zabranjeno

"Pefkohori. Glavno šetalište. Policajci skidaju tablice za nepropisno (bahato) parkiranje", napisao je Peđa u okviru FB grupe "Grčka - grupa za turiste".

Ono što je dodatno pojasnio kroz objavu jeste da je parking u Pefkohoriju besplatan, i da ga u ovom delu godine i dalje ima.

"Nisu ovde problem policajci nego rumunski indijanci. Parking u Pefkohoriju je besplatan. U ovom periodu može lako da se nađe. Ali nema ga na šetalištu i ispred Bakalisa", dodao je.

Srbi negoduju

Međutim, pojedinim Srbima ovaj čin policajaca iz Grčke nije baš lepo "legao" i to toliko da su stali na stranu bahatih vozača.

"A da se potrude da obezbede parking za goste a ne samo da uzmu pare, što za smeštaj, što za hranu pa još i tablice da skinu i to da naplate. Postali su jako drski uglavnom prema našim iz bivše Jugoslavije dok im se Nemci parkiraju po plaži gde jedu, piju i redovno ostavljaju smeće za sobom. Posle smo mi paradajz turisti a potrošimo hrpu para na sve i svašta", napisala je gospođa iz Srbije po imenu Bosa.

Ipak, sledeći komentar je bio na strani zakona, i protiv bahatog parkiranja.

"Misle ako imaju pare da su iznad zakona, e neće da može. Skidaj policijo!", napisao je drugi Srbin, očigledno na strani policije.

Gde se parkirati u Pefkohoriju?

Sem na glavnoj ulici gde postoji mogućnost parkiranja, parking mesto možete potražiti u ulicama iznad njega, konkretno oko starog trga i u ulicama paralelno sa glavnom saobraćajnicom.

Takođe, postoje i sporedne uličice gde je dozvoljeno parkiranje, ukoliko nije navedeno drugačije znakom na kapiji ili kući.

Sem parkiranja na ulici, na dva mesta postoji i privatni parking koji se plaća.

Šta kaže zakon o parkiranju u Grčkoj?

Sem tablica koje se skidaju na mestu, nepropisno parkiranje uticaće i na vaš novčanik.

U zavisnosti gde ste nepropisno parkirali, policija može da vam napiše kaznu od 40 do 80 evra. Takođe može doći do oduzimanja vozačke dozvole na deset dana, dok saobraćajnu zadržavaju i do dvadeset.

Ukoliko parkirate na mesto predviđeno za lica sa invaliditetom, novčani deo kazne iznosi 150 evra, a vozačka i saobraćajna vam se oduzimaju na deset dana.

Grčki policajci mogu napisati novčane kazne, ali nisu ovlašćeni da ih naplaćuju. Kazna se mora platiti u ekspozituri pošte (ELTA) ili banke u roku od 10 dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija