• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.07.2024

18:51

Hoće bojom za torte da truje goste! Prepiska poslastičara sa jednom mušterijom izazvala buru na mrežama: Ovo do sada niste videli!

Shutterstock

Društvo

Hoće bojom za torte da truje goste! Prepiska poslastičara sa jednom mušterijom izazvala buru na mrežama: Ovo do sada niste videli!

Podeli vest

Kako je leto i visoke tempereture glavni uzročnici trovanja hranom kod ljudi, ipak se može desiti da vas recimo namerno otruje osoba koja vas je pozvala na proslavu i to bojom za tortu koja se ne koristi u ishrani.

Naime, jedna korisnica mreže "X" objavila je prepisku jednog profila za prodaju torti i njihove mušterije koja je imala krajnje lošu nameru.

- Poruke iz dm-a objavljene na nekom insta profilu za prodaju torti. Ne znam za vas ali mene plaši koliko su ljudi ludi  - piše u opisu iznad videa.

 

 

Kako se vidi u prepisci, prodavac je napisao da za određenu tortu može da se napravi tražena dekoracija ali da je problem boja koju je nemoguće dobiti od jestivih prehrambenih boja.

- Hej! Što se tiče takve dekoracije, može naravno. Jedino što ne bi moglo jeste boja. takva nijansa postoji u prodaji, međutim boja nije namenjena da se koristi u ishrani, pa možemo uraditi neku drugu nijansu roze - napisao je poslastičar ispod slike torte koju želi njegova mušterija.

Mušterija bezobzira na upozorenje poslastičara insistira da joj se napravi torta sa izrazito pink bojom.

- A možeš li da mi staviš tu, nema veze što se ne koristi, neće niko jesti okolo šlag - nastavlja mušterija sa svojim zahtevom očigledno zanemarujući informaciju da bi time mogla da ugrozi zdravlje svojih gostiju koji bi se služili tortom. 

Ipak, savesan prodavac torti odlučuje da završi dopisivanje tako što se uredno izvinio i odbio porudžbinu.

- Nažalost, ne bih to mogla uraditi, ipak mi je zdravlje mojih mušterija važnije od izgleda torte. Izvini - odgovorila je ljubazno žena koja pravi torte po porudžbini.

Prehrambene boje zabranjene u Evropi

Aditiv E 120 (prehrambena boja), koji se nalazi u mnogim prehrambenim proizvodima, vodi poreklo od ženke insekta koja proizvodi crvenu boju kao sopstvenu zaštitu od predatora.

Ekstrahuje se iz tela ženki insekta ili njihovih jaja. Na domaćem tržištu se trenutno nalazi više od šezdesetak proizvoda koji sadrže ovaj sastojak. Najvećim delom reč je o proizvodima koji su namenjeni deci.

U pitanju su čokoladice, voćni jogurti, bombone, peciva... Ovaj aditiv je zabranjen u mnogim zemljama EU. Potrebno je nagalasiti da se u ekstrakciji ove jarke crvene boje koristi aluminijum koji je kancerogen, što je veoma bitan aspekt zabrane ovog aditiva u tim zemljama.

Mogu izazvati:

* Hiperaktivnost kod dece

* Alergije

* Astmu

* Genotoksičnost

* Karcinom

Upotrebu karmina su poznavali drevne civilizacije (Maje, Inke). Industrijski se karminska kiselina koristila isključivo u kozmetičkoj intustriji (ruž za usne), ali je zbog svog načina deklarisanja (prirodna boja, prirodno poreklo) i jeftine proizvodnje na farmi insekata našla široku primenu i u industriji hrane.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)
Live TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)

U Ukrajinu stigao treći Patriot iz Nemačke. Putin dočekao Orbana u Kremlju. Steže se obruč oko Srbije! Šta stoji iza NATO izviđačkih aktivnosti u našoj zemlji. Na ovu i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Svetislav Lutovac, stručnjak za bezbednost i kontraterorizam i pukovnik Milorad Đošić. Uživo u program putem vajber uključenja javio se novinar i ratni reporter Igor Damnjanović koji je komentarisao trenutnu situaciju na ukrajinskom frontu. Politikolog Andrea Lović javio se uživo u program gde je komentarisao situaciju u Velikoj Britaniji nakon pobede laburista na izborima.

05.07.2024

19:52

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija