• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.06.2024

13:01

Žena koja je alergična na sve! Retka bolest joj razara organizam, većina hrane za nju je smrtonosna (VIDEO)

Printscreen/Tiktok/ carolinecray2

Zdravlje

Žena koja je alergična na sve! Retka bolest joj razara organizam, većina hrane za nju je smrtonosna (VIDEO)

Podeli vest

Kerolajn Krej boluje od retke bolesti. Ona je "alergična na sve" i većina hrane za nju može da bude smrtonosna.

Kerolajn Krej iz SAD-a ima sindrom aktivacije mastocita (MCAS), što znači da ne sme da jede razne namirnice, jer je "alergična na sve" i većina hrane za nju može da bude smrtonosna. Jede samo ovsenu kašu i mleko u prahu za dojenje tri puta dnevno, piše The Mirror.

U septembru 2017. godine Kerolajn je provela 12 sati u bolnici nakon što je pojela sladoled i pala u anafilaktički šok. Taj mesec imala je još tri teške alergijske reakcije na hleb i picu. Nakon što je sa porodicom pojela pirinač i grašak, Kerolajn je ponovno provela 12 dana na intenzivnoj nezi.

Nakon deset meseci testova, u maju 2018. dijagnostifikovana joj je retka hronična bolest, sindrom aktivacije mastocita (MCAS), koji uzrokuje opetovane ozbiljne simptome alergije. Mlada Kerolajn je otkrila da bi za nju obične namirnice poput ribe, kikirikija, orašastih plodova, senfa mogle da budu smrtonosne.

 

 

- Došlo je do trenutka kada se hranim samo zobenom kašom i specijalnim mlekom za odojčad tri puta dnevno. Stvarno je teško, uopšte ne razmišljaš o hrani kad možeš normalno da jedeš. Uz ograničenu ishranu, shvatila sam da je naša kultura bazirana na hrani. Ipak, našla sam način da i ja učestvujem u tome. Sednem i jedem sa porodicom svake večeri, izlazim napolje na obroke, ali ću poneti svoju hranu i otići ću u noćni izlazak i uzeti flašu vode - ispričala je Kerolajn.

Deset meseci je čekala dijagnozu

Nakon niza anafilaktičkih šokova u septembru 2017. godine, doktori su joj rekli da će njene alergije verovatno nestati za nekoliko meseci.

-Na jesen kad sam ponovo imala anafilaktičke šokove, moj alergolog i doktori hitne pomoći su pretpostavili da će moje reakcije trajati samo nekoliko meseci - ispričala je.

- Dali su mi antihistaminike i odveli me kod specijaliste. Bilo je stvarno obeshrabrujuće što sam nekoliko meseci kasnije bila stvarno bolesna. Svaki dan sam se pitala hoću li da završim u bolnici, imala sam jako stegnuto grlo, svrbelo me  - dodala je.

 

 

 

Nakon deset meseci čekanja dijagnostifikovan joj MCAS u maju 2018 godine.

- Bila sam emotivna, što je za mene bilo vrlo iznenađujuće. Vrlo sam racionalna i snažna osoba, kao i moja mama Džuli (59), ali smo oboje plakale. Bilo je to 90 posto olakšanje i deset posto razmišljanje o tome da ću živeti ovim do kraja života - rekla je.

Mora da uzima mešavinu lekova uključujući xolair injekcije svakih 14 dana, antihistaminike svaki dan i hizentru svakih sedam dana. Izbegava hranu poput orašastih plodova, kivija i senfa.

- Moja ishrana se sastoji od ovsene kaše i mleka u prahu za dojenčad. Moj najveći okidač je proces jedenja i probave hrane. Trenutno se savetujem sa svojim MCAS terapeutom kako bih pokušala da pratim različite namirnice. Probaću jednu po jednu hranu, pa ako budem imala reakciju, znaćemo što tačno ne smem da jedem - ispričala je.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Šiptari zbijaju redove posle terorističkog napada u Beogradu! Kurtijevac zapretio: Mi smo spremni...
Politika

Šiptari zbijaju redove posle terorističkog napada u Beogradu! Kurtijevac zapretio: Mi smo spremni...

Šiptarski ekstremista Glauk Konjufca, jedan od najbližih saradnika "premijera" Aljbina Kurtija i takozvani predsednik "kosovskog parlamenta", poručio je da su "institucije jedinstvene po pitanju tri uslova koje je Kurti postavio u Briselu" - priznanje nezavisnosti "Kosova", izručenje Milana Radoičića Prištini i povlačenje pisma koje je Beograd poslao u Brisel.

01.07.2024

14:29

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija