• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.06.2024

20:00

6 podmuklih simptoma dijabetesa! Svi ih ignorišemo - Ni ne slutimo da smo bolesni!

Shutterstock

Zdravlje

6 podmuklih simptoma dijabetesa! Svi ih ignorišemo - Ni ne slutimo da smo bolesni!

Podeli vest

Veoma je važno na vreme otkriti simptome dijabetesa kako bi se na vreme počelo sa lečenjem, a samim tim i sama bolest ublažila.

Dijabetes se ne može izlečiti, ali rana dijagnoza može značajno pomoći pacijentima da se lakše prilagode novonastaloj situaciji, započnu terapiju na vreme i izbegnu ozbiljne komplikacije.

Simptomi dijabetesa često teško primetni i često prolaze nezapaženo dok se ne pojave novi zdravstveni problemi koji zahtevaju dijagnostiku dijabetesa.

- Tipične simptome dijabetesa je lako ignorisati - kaže Tina Kanada, medicinska sestra (RN), sertifikovani edukator za dijabetes, prenosi "Osf health care"

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), jedna od pet osoba sa dijabetesom ni ne zna da ga ima.

Foto: pexels.com

 

 

Ne propustite ove važne znake dijabetesa.

Učestalo mokrenje

Povećano mokrenje može biti prvi znak dijabetesa. Prekomerna količina šećera u krvi tera bubrege da rade više kako bi ga izbacili iz organizma, što može dovesti do čestog odlaska u toalet.

Suva usta i pojačana žeđ

Suva usta i stalna žeđ često idu zajedno sa čestim mokrenjem. Ovo može biti signal da vaše telo nije u stanju da proizvede dovoljno insulina.

Suva koža

Dijabetes može uticati na hidrataciju kože, što može dovesti do suve kože, posebno na stopalima. Ovo je još jedan mogući simptom koji treba uzeti u obzir.

Sporo zarastanje rana

Visok nivo šećera u krvi može usporiti sposobnost tela da zaraste rane. Ovo može biti posebno opasno ako imate dijabetes koji nije dijagnostikovan na vreme, jer oštećenje nerava može otežati osećaj prisustva rane.

Problemi sa vidom

Problemi sa vidom kao što su zamagljen vid, gubitak vida ili tamne tačke mogu biti povezani sa dijabetesom, a ne nužno sa problemima oka.

Neočekivani gubitak težine

Nagli gubitak težine bez promena u ishrani ili vežbanju može biti znak dijabetesa.

Svest o rizicima povezanim sa dijabetesom može pomoći u očuvanju zdravlja. Lekari preporučuju osobama koje su u visokorizičnoj kategoriji da redovno proveravaju nivo glukoze u krvi kako bi ranije otkrili mogući dijabetes ili predijabetes.

Predijabetes često prethodi dijagnozi dijabetesa. Rano otkrivanje može značajno olakšati upravljanje bolešću ili čak potpuno izbeći razvoj dijabetesa.

Ako sumnjate da imate dijabetes, posetite svog lekara radi testiranja krvi.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Ovo je bila rasprava dva prgava starca! Ni Tramp, ni Bajden, nisu poslali nijednu pametnu poruku svojim glasačima! (VIDEO)
Live TV

Ovo je bila rasprava dva prgava starca! Ni Tramp, ni Bajden, nisu poslali nijednu pametnu poruku svojim glasačima! (VIDEO)

Juče je održana prva televizijska debata između predsedničkih kandidata u Sjedinjenim Američkim Državama Donalda Trampa i Džozefa Bajdena. Taj događaj su za Informer, tokom gostovanja u "Info jutru", komentarisali Darko Obradović iz Centra za strateške analize , Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog bratstva i Zoran Milosavljević sa Instituta za političke studije.

28.06.2024

10:33

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oglasio se UIKS: Reagovali smo čim je osuđenik preminuo i odgovorni su suspendovani, a vodi se i disciplinski postupak
Hronika

Oglasio se UIKS: Reagovali smo čim je osuđenik preminuo i odgovorni su suspendovani, a vodi se i disciplinski postupak

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) saopštava da je petoro zaposlenih u KPZ u Beogradu u Padinskoj Skeli, koji su lišeni slobode zbog sumnje da su učinili krivično delo nesavestan rad u službi, odmah suspendovano i udaljeno sa posla zbog propusta koji su otkriveni unutrašnjom kontrolom posle smrti prekršajno kažnjenog Stanimira Brajkovića (74) 4. februara u ovom zavodu.

28.06.2024

11:49

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija