• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

04.07.2024

07:15

Navala na gimnazije i u medicinske škole! Završen upis malih maturanata u srednje škole

Shutterstock

Društvo

Navala na gimnazije i u medicinske škole! Završen upis malih maturanata u srednje škole

Podeli vest

Popularne su i turističke škole. Najveće iznenađenje su poluprazna IT odeljenja, a kao i ranijih godina, najmanje interesovanje vlada za zanate.

Đaci u Srbiji pohrlili su u medicinske škole i gimnazije, a mesta za zanate ponovo su ostala prazna, pokazali su rezultati upisa u srednje škole!

Ono što je najveće iznenađenje u ovoj generaciji je što nije bilo interesovanja za IT sektor i programere, pa je ostao veliki broj slobodnih mesta!

Rezultat prvog kruga upisa je pokazao da je za zdravstvenu struku bila najveća navala i tražio se najveći broj bodova, potom za ekonomiju, pravo i ugostiteljstvo na trećem mestu.

Gase se zanati

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola ističe da ćemo od svih novih srednjoškolaca u potpunosti imati generaciju novih medicinskih sestara i tehničara.

- Nažalost, i ovu generaciju ćemo iškolovati, uložiti dosta novca i onda ih "izvesti" u zemlje Zapadne Evrope koje su zadovoljne tim našim kadrom, jer su naše medicinske škole, i u smislu nastave i u smislu prakse, zaista kvalitetne! Kao i prethodnih godina, mali maturanti su najviše upisivali i gimnazije, ali i srednje turističke škole. Ono što je primetno i što jeste iznenađujuće je što su ove godine deca odustala od smerova informacionih tehnologija, pa ima slobodnih mesta. Za upis u ova odeljenja prijavilo se oko 1.900 osmaka. Od tog broja, slobodna su na nivou Srbije 303 mesta. Deca se okreću drugim interesovanjima, jer je konkurencija za poslove u informacionim tehnologijama velika, samim tim i manja je zarada - ističe Antić i dodaje:

- S druge strane, nismo zadovoljni upisom u srednje poljoprivredne, škole tekstila i kože, ali i dosta mašinskih smerova nam je ostalo prazno, a potom i građevina, naročito trogodišnja zanimanja. Primer za to je da su pojedine škole na smer dizajnera kože ili obućara upisale jednog jedinog đaka. Veoma malo imamo upisanih i na smerove pekara i mesara, uopšte za majstorska zanimanja, na čije usluge nekada čekate i nekoliko meseci.

Prema njegovim rečima, reč je o deficitarnim zanimanjima koja uopšte nisu malo plaćena.

- Neka od njih donose platu veću od programerske. Kao što je, recimo, zanimanje zavarivača, koji kao obučen majstor može da zaradi mesečno od 2.000 do 4.000 evra, ali je za taj smer ostalo dosta praznih mesta u većini škola koje ga imaju. Nesporno da je to teško zanimanje, ali je izuzetno dobro plaćeno i s tim zanatom možete da živite dobro i kvalitetno. I pekar i mesar, čije su plate takođe ozbiljne, zanimanja su za koja se plašim da će ostati prazna i nakon drugog upisnog kruga. Ali deca ove smerove izbegavaju jer nisu "in", što je potpuno pogrešno razmišljanje - naglašava naš sagovornik.

Teška borba

Na pitanje šta je razlog za poluprazna IT odeljenja, nekadašnji predsednik Društva matematičara Srbije dr Vojislav Andrić odgovara:

- Postoji nekoliko razloga zbog čega će oa odeljenja ove godine biti poluprazna. Prvi je neadekvatan učenički kadar. Deca i roditelji se bili "zapaljeni" za IT odeljenja, misleći da u njima rezultat može da postigne svako, ne shvatajući da ovaj smer traži mnogo matematičkog znanja. Nije isto biti "haker", u smislu znanja o mrežama i Vindousu, i biti programer. Drugi razlog je slaba prohodnost te struke ka matematičkim i tehničkim fakultetima, jer u konkurenciji sa onima koji bolje znaju matematiku, a to su deca sa prirodnog smera i iz matematičkih gimnazija, oni ne mogu da upišu željene fakultete!

Blagojević: Ostalo neraspoređeno 1.500 đaka

Pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje Miloš Blagojević potvrdio je da najveće interesovanje vlada za obrazovnim profilima medicinske struke, pre svega u unutrašnjosti Srbije!

- U Beogradu i Novom Sadu najtraženije su gimnazije. U prvom krugu je raspodeljeno nešto više od 59.000 mesta, od 64.000, koliko je učenika polagalo završni ispit. Učenici koju su neraspoređeni, to je negde oko 1.500, mogli su juče da podnesu liste opredeljenja preko portala, odnosno u svojim osnovnim školama, da bi mogli da konkurišu na preostala mesta - rekao je Blagojević.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku!
Live TV

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku!

Ruska vojska je u prethodna 24 sata oborila više raketa i dronova! Premijer Slovačke Robert Fico prvi put se pojavio nakon ranjavanja. Njegova poruka bila je da bi otišao sa Orbanom u Moskvu, samo da je mogao. Na ove, ali i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Mile Pršić i general Vinko Pandurević. Uživo u program javio se i Dževad Galijašević koji je komentarisao rezultate predsedničkih izbora u Iranu, kao i Nenad Bumbić, dopisnik iz Čikaga koji je komentarisao izbore u Americi.

06.07.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija