• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.06.2024

15:43

Nastavik otkrio najveću noćnu moru male mature: Ovaj zadatak svim đacima predstavlja problem!

Tanjug

Društvo

Nastavik otkrio najveću noćnu moru male mature: Ovaj zadatak svim đacima predstavlja problem!

Podeli vest

Prijemni ispit za osmake u Srbiji sve je bliži. Posle testa iz srpskog jezika, đaci polažu matematiku. Nastavnik Rade Stojić kaže da je sadašnjoj generaciji malih maturanata matematika lakša nego što je bila prethodnoj, ali da i oni greše u razlomcima i tekstualnim zadacima, za čije rešavanje je potrebno "uključiti mozak".

Prema rečima nastavnika matematike Radeta Stojića, ove godine mali maturanti nisu bili loši na probnom testu iz matematike, kao što je to bio slučaj prethodnih godina.

Ali, jedno je sigurno – đake muče geometrija i tekstualni zadaci.

- Recimo, zadatak sa Lukom koji treba da napuni bazen sa česme u dvorištu. Imamo datu zapreminu bazena, kante za točenje i vreme za koliko bi dečak trebalo da obavi posao. Deci je takav zadatak zbunjujuć, iako po prirodi nije, nego deca žure da ga što pre reše i zaokruže pogrešan kružić - kaže nastavnik.

Foto: Shutterstock

 

Jedan od takvih zadataka glasi: Luka treba da napuni bazen vodom sa česme u dvorištu. Zapremina bazena je 14.400 litara. Kako bi procenio vreme za punjenje bazena, na istoj česmi napunio je kantu od 5 litara i za to mu je bilo potrebno 20 sekundi. Prema Lukinoj proceni za koliko sati će bazen biti pun?

Na prijemnom ispitu su česti zadaci, navodi nastavnik, u kojima se od dece traži da razdvoje bitno od nebitnog. Oni se, prema njegovom mišljenju, od prostog zadatka pretvaraju u noćnu moru.

- Zbirka zadataka iz matematike koju su osmaci kupili još u januaru da bi vežbali i obnavljali gradivo, podeljena je na zadatke za osnovni, srednji i napredni nivo. Dakle, onaj učenik koji ima trojku, neće znati ili će makar pokušati da reši zadatak iz naprednog nivoa, ali će se jako mučiti. To se najbolje vidi na razlomcima i procentima sa kojima, očigledno, đaci nikako da se ‘pomire’. Radi se o tome što oni ne uključe mozak dovoljno, pa iako znaju da urade prost i jednostavan zadatak sa razlomcima, takav isti, ali sa proširenim zahtevima im je teži - objašnjava nastavnik.

Geometrija je nezaobilazna na prijemni ispit. Tako je, bar, pokazala praksa. Ali, i ona zna da namuči maturante, na šta upozorava i nastavnik Rade.

- Geometrija je sama po sebi kreativna. Tako razmišljaj, tako i radi. Ali, današnji đaci su nekako zbrda-zdola. Sve što može brzo, oni bi uradili. A to je greška. Treba biti skoncentrisan, kao i u govoru. Pazi šta pričaš, pa tako i pazi kako radiš - kaže on.

Deca, naglašava nastavnik, idu na privatne časove matematike, a za to su najviše krive oni nastavnici koji ne teže za održavanjem dopunskih časova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)
Live TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)

Navikli smo na dvostruke aršine prema našoj zemlji. Hoće li uopšte doći do odgovora UEFA na vređanje Srba na stadionu utakmice između Hrvatske i Albanije. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" govorili su prof. dr Boris Bratina, sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM. Naknadno je u emisiju došao i Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku koji je komentarisao nestanak struje u regionu.

22.06.2024

09:32

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!
EURO 2024

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!

Ispružio je kažiprst pravo, ka objektivima fotoaparata i kamera, kao da želi da se na taj način direktno obrati svakom navijaču, svakom Srbinu ponaosob! I poručio je:“Verujte u nas, jer mi verujemo u sebe. Pobedićemo Dance“. Nešto poput čuvenog plakata Ujka Sema kojim su Amerikance pozivali da se dobrovoljno prijave za odlazak u Prvi svetski rat.

22.06.2024

10:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija