• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.06.2024

11:59

Osmaci juče slavili, a u ponedeljak opet u klupe! Pripremna nastava za polaganje male mature kreće sledeće nedelje

Tanjug

Društvo

Osmaci juče slavili, a u ponedeljak opet u klupe! Pripremna nastava za polaganje male mature kreće sledeće nedelje

Podeli vest

Za učenike osmog razreda u Srbiji sledeće sedmice škole organizuju pripremnu nastavu za polaganje male mature koja će se održati 17., 18. i 19. juna u matičnim osnovnim školama.

Nakon polaganja, osmake čeka upis u srednju školu, u zavisnosti od ostvarenog uspeha na prijemnom i uspeha tokom školovanja.

Osmaci će u ponedeljak, 17. juna raditi test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dan kasnije, 18. juna rešavaće test iz matematike, dok će u sredu, 19. juna polagati predmet po izboru.

Kako su ranije u Ministarstvu prosvete rekli, testovi sadrže zadatke kojima se proverava ostvarenost obrazovnih standarda definisanih na tri nivoa - osnovnom, srednjem i naprednom nivou.

Naveli su i da su testovi pripremljeni, odštampani, upakovani u sigurnosne kese i posebne kutije sa zatvornicama i spremni za distribuciju po posebnom rasporedu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Takođe, pripremljeno je i detaljno stručno uputstvo o sprovođenju završnog ispita za sve učesnike, uključujući i učenike i roditelje.

U Ministarstvu kažu da se završni ispit sprovodi u isto vreme na čitavoj teritoriji Srbije u trajanju od tri dana.

Počinje tačno u 9, a traje do 11 sati, a ukoliko je ispit počeo sa zakašnjenjem, vreme ispita se produžava tako da izrada testa traje 120 minuta.

Učenici ne smeju napuštati prostoriju u kojoj se polaže ispit prvih 45 minuta ispita, kao ni poslednjih 15 minuta.

Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, pametnih satova, kalkulatora, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit.

U ovoj školskoj godini, prema podacima Ministarstva, najveći broj učenika opredelio se da polaže geografiju 26.794 (41,26 odsto), zatim biologiju 23.546 (36,26 procenata), istoriju 6.034 (9,29 odsto), hemiju 4.393 (6,76 odsto) i fiziku 4.176 (6,43 odsto).

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Za maturante trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola, kao i učenike osmog razreda u Srbiji, juče je bio poslednji nastavni dan u ovoj školskoj godini.

Ostali učenici osnovnih škola, od prvog do sedmog razreda, nastavu završavaju 14. juna, a srednjoškolci 21. juna.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija