• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.05.2024

14:56

Sve spremno za malu maturu! Oglasilo se Ministarstvo prosvete: Testovi su na sigurnom

Tanjug

Društvo

Sve spremno za malu maturu! Oglasilo se Ministarstvo prosvete: Testovi su na sigurnom

Podeli vest

Učenici osmog razreda polagaće malu maturu (završni ispit) 17, 18. i 19. juna u matičnim osnovnim školama. U Ministarstvu prosvete navode da se pripreme odvijaju nesmetano i u roku.

Kako je rečeno u Ministarstvu, osmaci da će prvog dana, u ponedeljak ,17. juna raditi test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dan kasnije, 18. juna rešavaće test iz matematike, dok će u sredu, 19. juna polagati predmet po izboru.

- U ovom trenutku osmaci se polako približavaju kraju nastavne godine, u školama se realizuje podrška učenicima u cilju postizanja boljih rezultata - navelo je Ministarstvo.

Objašnjavaju da testovi sadrže zadatke kojima se proverava ostvarenost obrazovnih standarda definisanih na tri nivoa - osnovnom, srednjem i naprednom nivou.

Takođe, pripremljeno je i detaljno stručno uputstvo o sprovođenju završnog ispita za sve učesnike, uključujući i učenike i roditelje.

- Testovi za polaganje završnog ispita su pripremljeni, odštampani, upakovani u sigurnosne kese i posebne kutije sa zatvornicama. Oni su spremni za distribuciju koja je po posebnom rasporedu - potvrdilo je Ministarstvo.

Foto: pritnscreen

 

Od prošle godine, novina je što đaci umesto kombinovanog testa polažu predmet po izboru, a mogli su da se opredele između biologije, istorije, geografije, fizike i hemije

Izrada testa traje 120 minuta

- Ispit počinje tačno u 9 i traje do 11 sati. Ukoliko je ispit počeo sa zakašnjenjem, vreme ispita se produžava tako da izrada testa traje 120 minuta. Učenici ne smeju napuštati prostoriju u kojoj se polaže ispit prvih 45 minuta ispita, kao ni poslednjih 15 minuta - navodi se iz nadležnog ministarstva.

Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, pametnih satova, kalkulatora, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit.Od prošle godine, novina je što đaci umesto kombinovanog testa polažu predmet po izboru, a mogli su da se opredele između biologije, istorije, geografije, fizike i hemije.

- Prvo izjašnjavanje učenika, kada je odabir predmeta u pitanju, bilo je u decembru. Učenicima smo omogućili da i nakon završetka probnog ispita promene predmet - naveli su u Ministarstvu.

Prema ranijim podacima Ministarstva prosvete, u ovoj školskoj godini najveći broj učenika opredelio se da polaže geografiju 26.794 (41,26 odsto), zatim biologiju 23.546 (36,26 procenata), istoriju 6.034 (9,29 odsto), hemiju 4.393 (6,76 odsto) i fiziku 4.176 (6,43 odsto).

U Ministarstvu ističu da se završni ispit sprovodi u isto vreme na čitavoj teritoriji Srbije u trajanju od tri dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Konkurs i informator za upis u  srednje škole u prodaji od 23. maja: Sve informacije na jednom mestu, a ovo je cena!
Društvo

Konkurs i informator za upis u srednje škole u prodaji od 23. maja: Sve informacije na jednom mestu, a ovo je cena!

Konkurs Ministarstva prosvete za upis učenika u prvi razred srednje škole za narednu, 2024/25. školsku godinu, biće u prodaji od sutra, 23. maja. Osim opštih i posebnih uslova upisa i kalendara upisnih aktivnosti, u Konkursu su navedeni svi važni podaci o školama čiji je osnivač Srbija, područjima rada, broju učenika, obrazovnim profilima i trajanju obrazovanja, kao i o merilima i načinu izbora kandidata.

22.05.2024

18:43

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija