• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.06.2024

14:21

RGZ: Razotkrivanje manipulacije urednika RTS-a i poverenice Brankice Janković o zaštiti ugroženih grupa

beta

Politika

RGZ: Razotkrivanje manipulacije urednika RTS-a i poverenice Brankice Janković o zaštiti ugroženih grupa

Podeli vest

Republički geodetski zavod izražava zabrinutost zbog manipulativne kampanje urednika Dnevnika 2 RTS-a i poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković. Smatramo da nedavna objava ima za cilj da svesno obmanjuje javnost kroz lažne tvrdnje o zaštiti ugroženih grupa.

Pitanje koje se namerno prećutkuje, a koje RGZ traži od RTS-a i gđe Janković da javno objasne, je koliko bi građane Srbije koštalo ukidanje trenutnog zakona za šta se zalažu, kome bi taj novac išao i koliko bi postupak upisa trajao. Istina koja se sakriva od građana je takva, da kada bi se neizmenjena inicijativa Poverenice, koja za cilj ima urušavanje celog sistema usvojila, građani bi svoje zahteve morali da podnose isključivo sudskim putem. Naime, po prethodnom zakonu, svi rokovi za podnošenje stare dokumentacije u katastar su istekli 31.12.2020. godine, što znači da bi građanima bilo onemogućeno da podnose zahteve katastru, već bi morali pokretati skupe i dugotrajne sudske postupke, plaćajući advokatske, sudske i troškove veštačenja. Time bi se troškovi koje bi građani plaćali povećali više desetina puta, a vreme za podnošenje zahteva katastru od pola sata povećalo na više meseci, pa i godina koliko bi mogao da traje sudski postupak.

Sadašnji zakon, pored komplikovanog sudskog postupka, predviđa podnošenje stare dokumentacije uz obaveznu pravnu pomoć, čime se građanima osigurava adekvatno informisanje i zaštita, smanjuje prostor za korupciju i iznudu, kao i uspostavljanje strožeg kontrolnog mehanizma za sve učesnike u sistemu upravljanja nepokretnostima.

Da je cilj inicijative zaista zaštita socijalno ugroženih građana, ona bi se usmerila na smanjenje cena advokatskih usluga sa posebnim pogodnostima za socijalno ugrožene grupe, za šta se RGZ zalaže, a ne na dodatno poskupljivanje i otežavanje postupka. Podsećamo da je protiv usvajanja ovog Zakona od samog početka bila jedino Advokatska komora Srbije koja sada, zbog bojazni da će izazvati revolt mladih advokata, koji ne koriste stare koruptivne šeme već im je cilj produktivnost putem korišćenja novih tehnologija, guraju Poverenicu Brankicu Janković da praznim narativom zagovara njihove interese.

Glavni razlog emitovanja ovog neprofesionalnog priloga urednika RTS-a u kojem je i pored zakonske obaveze učešće RGZ namerno izostavio, je vraćanje pojma "neuke stranke" u sistem. Postojanje "neuke stranke" je aboliranje od krivične odgovornosti onih koji žele da reketiraju, varaju i ucenjuju građane Srbije. Uklanjanje izraza "neuka stranka" iz zakona i profesionalizacija upravnih postupaka nije samo formalnost, već ključni koraci ka transparentnijem, odgovornijem i pravednijem sistemu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Antidoping agencija želi kaznu za Sinera, Italijani grme: On je nevin!
Tenis

Antidoping agencija želi kaznu za Sinera, Italijani grme: On je nevin!

Svetska antidoping agencija (WADA) uložila je žalbu na presudu Sportskog suda u Lozani koji je Janika Sinera oslobodio krivice za korišćenje zabranjenih supstanci na turniru u Sinsinatiju prošle godine. Ovaj potez se, naravno, nije dopao prvom reketu sveta, ali ni teniskom Savezu Italije.

28.09.2024

16:30

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija