• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.07.2024

12:58

Srbiju čeka jači zemljotres! Jagodina se tresla osam puta za dva meseca - ovde će biti novi potres!

Shutterstock

Društvo

Srbiju čeka jači zemljotres! Jagodina se tresla osam puta za dva meseca - ovde će biti novi potres!

Podeli vest

Tlo u Jagodini treslo se neverovatnih osam puta za samo dva meseca, tačnije od početka maja do početka jula.

Iako je reč o slabijim potresima, od kojih se najjači (2,6 stepeni) po Rihteru desio pre tačno mesec dana, seizmolozi kažu da ovakvo ponašanje tla može da nam ukazuje na određene promene u bliskoj budućnosti.

Početkom maja meseca Jagodinu je pogodio zemljotres jačine 1,6 stepeni po Rihteru i iako je ovo potres koji ne može da izazove štetu na objektima ili ugrozi ljudske živote, pokazalo se da predstavlja uvod u čitav niz slabijih zemljotresa, a samo u junu bilo ih je čak šest!

Prvi potres bio najjači

Prvi junski zemljotres se desio 3. juna, bio je jačine 2,6 stepena po Rihteru, sa epicentrom u Končarevu. I drugi, 10. juna, bio je u Končarevu i jačine 2 stepena po Rihteru. Naredni se desio tri dana kasnije, 13. juna, jačine 2,3 sa epicentrom na istom mestu, a istog dana se dogodio još jedan, malo slabiji, 2,1 stepeni po Rihteru sa epicentrom u Velikom Jovanovcu. Već 30. juna dogodila su se još dva potresa, jačine 2,2 i 1,9 stepena.

Foto: društvene mreže / S. S.

 

Sa prvim danima jula, tokom noći između utorka i srede Jagodina se tresla jačinom od 2,3 stepeni, što je drugi najjači zemljotres u ovom kraju za mesec dana.

Seizmološkinja Slavica Radovanović primetila je na osnovu tih udara da se seizmika u ovom prostoru održava na prilično niskom nivou, ali i otkriva da se seizmička aktivnost u našoj zemlji povećava, i samim tim povećava se broj slabih zemljotresa.

Navodi i da smo pre imali više zemljotresa ispod magnitude 2 a da ih je sada više iznad 2.

Povećava se seizmička aktivnost

Da bi nam objasnila šta se dešava na prostoru u i oko Jagodine, podseća da je 2021. godine i u Mladenovcu bila serija slabih zemljotresa, nakon čega je došlo do zatišja, ali se seizmička aktivnost premestila.

- Tamo je nastupilo zatišje, a seizmička aktivnost se, uslovno rečeno, premestila na južne krajeve, u južne delove Šumadije, pa smo imali više zemljotresa 2022. kod Trstenika, da bi 2023. godine broj zemljotresa u čitavom tom prostoru porastao. Setimo se da smo te 2023. imali najjači zemljotres kod Petrovca na Mlavi - podsetila je nedavno sagovornica.

Prema njenim rečima, seizmička aktivnost se poslednjih nekoliko godina povećava, pa se od 2015. godine lagano povećava broj zemljotresa.

- Broj slabih zemljotresa lagano raste, da bi se 2022. godine i dogodilo nekoliko u tom centralnom prostoru Srbije - Kragujevac, Jagodina, Svilajnac, Smederevska Palanka, Mladenovac. U tom prostoru su se desila i dva zemljotresa magnitude četiri. Prošle godine je bila magnituda 4 kod Ćićevca. Znači, lagano je počelo od većeg broja slabih zemljotresa. Pritom, seizmička aktivnost je pre bila ispod 2, a sada je više od 2, pri čemu su se dogodili i zemljotresi, kao onaj u decembru 2023. koji je bio magnitude 4, a kod Kragujevca je bio 3, 6. Dakle, seizmička aktivnost u tom prostoru se lagano podiže - objasnila je seizmološkinja.

Očekuje se jači zemljotres preko 4 stepena po Rihteru

Ona je podsetila da je i kod Kladova bio zemljotres magnitude 4, i objasnila da i Jagodinu i Ćićevac, povezuje jedan veliki sistem raseda kojim se seizmička energija prenosi iz prostora Jadrana preko Dinarida na Karpatobalkanide.

- Videćemo šta će se dešavati, ali ako ovaj broj zemljotresa, čak i na ovom nivou magnitude 2, nastavi da se uvećava, onda bio to bio signal da bi se u tom prostoru - Kragujevac, Svilajnac, Jagodina, Mladenovac, do Homoljskih planina, kako zovemo taj prostor Šumadije, mogao dogoditi zemljotres magnitude 4, a da ovi slabi zemljotresi i njihovo pojavljivanje samo sugerišu da je se seizmička aktivnost stalno u porastu i da će se neminovno jednog trenutka dogoditi jači zemljotres - precizirala je Slavica Radovanović.

Akumulacija velike energije

Na pitanje da li sa više ovako slabijih zemljotresa seizmička energija može da se oslobodi, pa da ne dođe do jačeg potresa, navodi da ne može, jer su zemljotresi tako malih magnituda takozvani višak.

- Zamislite da imate čašu sa rupicom u gornjoj zoni. Energija se toliko nakupila pa ona tu pomalo i preliva, s tim da će u jednom trenutku, kada nje bude bilo previše, ona iz čaše preliti. Kad stanete na led, nećete propasti odmah, nego se prvo čuje pucketanje tu i tamo, a tek onda kada se svi događaji saberu, akumuliraju, dogodi se glavni događaj. Tako i ovo. Ti manji zemljotresi svedoče da su oni deo prostora u kome se akumulira velika energija - objasnila je sagovornica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Jezivi zločini Nasera Orića 32 godine ostali nekažnjeni! Republika Srpska nije poklonjena, ona je zarađena hiljadama srpskih žrtava!
Live TV

Jezivi zločini Nasera Orića 32 godine ostali nekažnjeni! Republika Srpska nije poklonjena, ona je zarađena hiljadama srpskih žrtava!

Danas se navršava 32 godine od stradanja Srba u srednjem podrinju. Najmlađa žrtva bio je dečak od samo četiri godine. Za ove zločine niko nikada nije odgovarao. Naši zvaničnici iz Srbije i Republike Srpske otišli su danas da odaju počast srpskim žrtvama. Na ovu temu u "Info večeri" govorili su novinar "Politike" Marko Lakić, član predstavništva SNS-a Vladimir Marinković i Stefan Krkobabić, potpredsednik PUPS-a. Uživo u program uključio se i Brano Vučetić iz Bratunca koji je ispričao svoja svedočenja o zverstvima Nasera Orića, kao i Radojka Filipović iz Bratunca koja je ispričala svoja svedočenja.

06.07.2024

22:30

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku! (VIDEO)
Live TV

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku! (VIDEO)

Ruska vojska je u prethodna 24 sata oborila više raketa i dronova! Premijer Slovačke Robert Fico prvi put se pojavio nakon ranjavanja. Njegova poruka bila je da bi otišao sa Orbanom u Moskvu, samo da je mogao. Na ove, ali i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Mile Pršić i general Vinko Pandurević. Uživo u program javio se i Dževad Galijašević koji je komentarisao rezultate predsedničkih izbora u Iranu, kao i Nenad Bumbić, dopisnik iz Čikaga koji je komentarisao izbore u Americi.

06.07.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Podatak za nevericu! Englezi su ovo uradili prvi put u istoriji!
EURO 2024

Podatak za nevericu! Englezi su ovo uradili prvi put u istoriji!

Fudbalska reprezentacija Engleske plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva, pošto je nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca eliminisala Švajcarsku (1:1, 5:3)! Puleni Gereta Sautgejta precizno su izveli svih pet udaraca u penal seriji, što im se prvi put dogodilo u istoriji na nekom velikom takmičenju!

07.07.2024

00:31

Holandija je u polufinalu! Turci pakuju kofere! (FOTO/VIDEO)
EURO 2024

Holandija je u polufinalu! Turci pakuju kofere! (FOTO/VIDEO)

Reprezentacija Holandije poslednji je polufinalista na Evropskom šampionatu u Nemačkoj, pošto je na "Olimpijskom stadionu" u Berlinu savladala selekciju Turske sa 2:1 nakon preokreta! Za svoj drugi plasman u finale EP u istoriji, popularno "oranje" igraće protiv Engleske 10. jula (21.00) u Dortmundu!

06.07.2024

22:55

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija