• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

04.07.2024

13:17

Niče pogon automobilske industrije u Inđiji: Vrednost investicije 870 miliona evra, posao za više od 2.000 radnika

Informer

Društvo

Niče pogon automobilske industrije u Inđiji: Vrednost investicije 870 miliona evra, posao za više od 2.000 radnika

Podeli vest

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak o usvajanju teksta Memoranduma o razumevanju između Republike Srbije i privrednog društva MINTH HOLDINGS LIMITED, u cilju uspostavljanja novog proizvodnog pogona u Srbiji.

Ovaj investicioni projekat obuhvata uspostavljanje novih pogona različitih namena: za automobilsku i industrije povezane sa automobilskom, za proizvodnju vozila i bicikala na električni pogon, za proizvodnju fotonaponskih delova i građevinskih materijala, kao i u cilju formiranja lanca dobavljača u određenim delatnostima, na lokaciji u Inđiji. Planiran je u toku desetogodišnjeg investicionog perioda nivo investicije od 870.000.000 evra i da zaposlenje dobije 2.220 radnika.

Na sednici je usvojeno Rešenje o dodeli sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja - oportuniteta, u ukupnom iznosu od 500.000.000 dinara. Taj novac, koji se uplaćuje na poseban račun, koristi se za humanitarne ili druge javne svrhe i predviđen je za realizaciju 200 projekata od javnog značaja u oblastima zdravstva, prosvete, socijalne zaštite, kulture i humanitarnog rada.

Članovi Vlade usvojili su i šest uredbi u oblasti privrede, kojima se utvrđuje Program podrške malim i srednjim preduzećima.

Za sprovođenje podsticajnih mera privredi u 2024. godini predviđeno je deset programa podrške, kroz koje će Ministarstvo privrede plasirati iznos od dve milijarde dinara bespovratnih sredstava, a zajedno sa kreditnim sredstvima ukupni podsticaji će iznositi četiri milijarde dinara.

Na sednici su usvojene sledeće uredbe: Program razvojna šansa – linija za prerađivačku industriju u 2024. godini, namenjen je prerađivačkoj industriji i realizuje se u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije (RAS) i bankom. Iznos bespovratnih sredstava je 600 mil rsd.

Program za podsticaj razvoja prerađivačkih kapaciteta u oblasti lova, ribolova, proizvodnje vina, piva i jakih alkoholnih pića u 2024. godini, biće rađen u saradnji sa Fondom za razvoj. Ovaj program nije postojao prethodnih godina, a iznos bespovratnih sredstava je 160 miliona dinara.

Za Program podrške razvoju starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti, biće izdvojeno 10 miliona dinara bespovratnih sredstava, dok će za Program podsticanja razvoja preduzetništva žena i žena samohranih roditelja u 2024. godini biti izdvojeno 100 miliona dinara bespovratnih sredstava. Isti iznos je izdvojen i za Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju u 2024. godini.

Takođe, prvi put ove godine, poslodavcima uključenim u dualno obrazovanje biće dodeljeno 50 miliona dinara bespovratnih sredstava kako to predviđa Program podrške jačanju kapaciteta poslodavaca uključenih u dualno obrazovanje u 2024. godini.

Iznos bespovratnih sredstava za Program podrške za razvoj preduzetništva žena na selu u 2024. godini, iznosi 30 miliona dinara.

Članovi Vlade usvojili su rešenja o dodeli novčanih nagrada za rezultate i osvojene zlatne, srebrne i bronzane medelje u olimpijskim sportskim disciplinama u paraatletici, atletici, džudou i parastreljaštvu u iznosu od po 20.000 evra za zlatnu medalju, po 15.000 za srebrnu i po 10.000 evra za bronzanu medalju, u dinarskoj protivvrednosti.

Paraatletičari selekcije Srbije osvojili su jednu zlatnu i dve srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u paraolimpijskoj sportskoj disciplini – atletika, koje je održano u Kobeu, u Japanu, u maju 2024. godine, članovi atletske reprezentacije Srbije osvojili su dve srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u atletici održanom Rimu, Italija, u junu 2024. godine, dok je na Svetskom prvenstvu u džudou u Abu Dabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u maju 2024. godine osvojena jedna srebrna medalja.

Na Evropskom prvenstvu u paraolimpijskoj sportskoj disciplini – streljaštvo, koje je odražano u Granadi, Kraljevina Španija, u junu 2024. godine, naši sportisti osvojili su dve zlatne i jednu srebrnu medalju.

Isti iznos novčane nagrade dobili su i treneri sportista koji su osvojili medalje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Jezivi zločini Nasera Orića 32 godine ostali nekažnjeni! Republika Srpska nije poklonjena, ona je zarađena hiljadama srpskih žrtava!
Live TV

Jezivi zločini Nasera Orića 32 godine ostali nekažnjeni! Republika Srpska nije poklonjena, ona je zarađena hiljadama srpskih žrtava!

Danas se navršava 32 godine od stradanja Srba u srednjem podrinju. Najmlađa žrtva bio je dečak od samo četiri godine. Za ove zločine niko nikada nije odgovarao. Naši zvaničnici iz Srbije i Republike Srpske otišli su danas da odaju počast srpskim žrtvama. Na ovu temu u "Info večeri" govorili su novinar "Politike" Marko Lakić, član predstavništva SNS-a Vladimir Marinković i Stefan Krkobabić, potpredsednik PUPS-a. Uživo u program uključio se i Brano Vučetić iz Bratunca koji je ispričao svoja svedočenja o zverstvima Nasera Orića, kao i Radojka Filipović iz Bratunca koja je ispričala svoja svedočenja.

06.07.2024

22:30

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku! (VIDEO)
Live TV

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku! (VIDEO)

Ruska vojska je u prethodna 24 sata oborila više raketa i dronova! Premijer Slovačke Robert Fico prvi put se pojavio nakon ranjavanja. Njegova poruka bila je da bi otišao sa Orbanom u Moskvu, samo da je mogao. Na ove, ali i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Mile Pršić i general Vinko Pandurević. Uživo u program javio se i Dževad Galijašević koji je komentarisao rezultate predsedničkih izbora u Iranu, kao i Nenad Bumbić, dopisnik iz Čikaga koji je komentarisao izbore u Americi.

06.07.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija