• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/tanjug

13.07.2024

19:30

Građani, oprez! Ovo je najčešći tip prevare u Srbiji: Evo kako da je prepoznate

pritnskrin

Društvo

Građani, oprez! Ovo je najčešći tip prevare u Srbiji: Evo kako da je prepoznate

Podeli vest

Razvoj veštačke inteligencije doveo je do rasta dipfejk prevara, a zamenik načelnika Uprave za tehniku u Ministarstvu unutrašnjih poslova Nikola Čučilović ističe da su pritužbe građana po ovom pitanju sve češće, naročito u oblasti investicionih prevara.

Dipfejk prevare, koje se odnose na kreiranje lažnog sadržaja putem mašinskog učenja, najčešće se javljaju u obliku lažnih vesti, osvetničke pornografije i finansijskih prevara.

 

Čučilović kaže za Tanjug da su u našoj zemlji najčešće investicione prevare u kojima se zloupotrebljava lik javnih ličnosti, a koje svojim autoritetom pozivaju na investiranje u neku, najčešće, nepostojeću platformu.

- Nažalost, sve češće se suočavamo sa pritužbama građana na dipfejk prevare, odnosno na investicione prevare u kojima je zloupotrebljena tehnologija. Ima dosta prevara i policija preduzima sve preventivne i reaktivne mere na rešavanje ovih slučaja - rekao je Čučilović.

Na pitanje kako građani mogu da prepoznaju dipfejk fotografije i snimke, Čučilović naglašava da prevare još uvek nisu dovoljno sofisticirane, te da ih je moguće prepoznati i samo na osnovu mimike učinioca i neprirodnog akcenta.

- Treba obratiti pažnju na te detalje. Takođe postoje i neki alati dostupni na internetu koji mogu da provere da li se radi o dipfejk materijalu ili se radi o autentičnom sadržaju - rekao je Čučilović.

Foto: Shutterstock

 

Kada je reč o sigurnosti podataka u digitalnom okruženju, Čučilović građanima savetuje da obrate pažnju na informacije koje dele na društvenim mrežama i kome ih čini dostupnim.

- Treba da vode računa koga imaju za prijatelje na tim društvenim mrežama, ali i ko može da vidi njihove objave - poručio je Čučilović.

Govoreći o ulozi zakonodavstva po pitanju dipfejk prevara, Čučilović kaže da ono ima ključnu ulogu.

- Ako govorimo o krivičnom zakonu, on ne prepoznaje dipfejk prevaru kao posebno krivično delo, već se radi o jednom novom obliku krivičnog dela prevare, za koje je zaprećena kazna u ukupnom rasponu od šest meseci do deset godina u zavisnosti od oblika prevare - istakao je Čučilović.

Foto: Shuterstock

 

Kada se radi o primeni veštačke inteligencije u Srbiji, Čučilović navodi da je primetan trend njenog povećanog korišćenja, posebno u oblasti informacionih tehnologija i marketinga.

- Trend povećanog korišćenja prisutan je i u nekim drugim oblastima u kojima postoji potreba za automatizaciju određenih poslovnih procesa ili analizu velikih količina podataka - rekao je sagovornik Tanjuga.

Veštačka inteligencija je, prema njegovim rečima, ubrzala i olakšala određene poslovne procese na domaćem tržištu.

- Očekujem da će tehnologija nastaviti da se razvija velikom brzinom i da će zameniti određene poslovne procese, odnosno zameniti ljude u izvođenju određenih operacija - istakao je Čučilović.

Smatra da domaće kompanije uspevaju da isprate trendove na svetskom tržištu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)
Live TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)

Ko stoji iza atentata na Trampa? Forenzičari tvrde da je na skupu pucano iz tri različita oružja. Izraelska vojska izvela udare na centralnu Gazu. Među stradalima ima dece. Na ove, ali i sve druge važne svetske teme govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog i advokat Aleksandar Đuričić i predsednik SPOR Stefan Srbljanović.

15.07.2024

22:30

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)
Live TV

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)

Jedan od scenarija je da je atentat na Trampa organizovao jedan mladić, ali sa druge strane, teorija je da je to organizovao sam Tramp kako bi obezbedio svoju pobedu na izborima. Obe teorije imaju smisla i obe imaju relativno adekvatne argumente. Šta je bliže istini? Na tu temu u "Info danu" govorili su prof. dr Ivan Pajović, ekonomista i bivši dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija.

15.07.2024

16:35

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!
Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!

U čast virtuoza na violini i rodonačelnika pravog narodnog melosa, Vlastimira Pavlovića Carevca, u Velikom Gradištu održani su jubilarni 30. Carevčevi dani.

15.07.2024

17:52