• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

18.07.2024

10:04

Svi jedva čekaju pad temperature, ali kada se to desi, ove ljude čeka pakao: "Kreće eksplozija"

Shutterstock

Društvo

Svi jedva čekaju pad temperature, ali kada se to desi, ove ljude čeka pakao: "Kreće eksplozija"

Podeli vest

Posle polena drveća i trava, pred nama je period bujanja najagresivnije korovske biljke - ambrozije, koja je, kako za "Blic" kaže rukovodilac dr Mirjana Mitrović iz Grupe za polen Agencije za zaštitu životne sredine, kao i sve druge biljke počela ranije ove godine, i prve probleme alergične osobe mogle bi da osete posle prve predstojeće kiše i pada temperature.

Mirjana Mitrović kaže za "Blic" da su velike površine pod ambrozijom, da građani stalno prijavljuju lokacije, da se ova biljka zbog visokih temperatura pritajila, ali da čim bude pala temperatura na 30 do 32 stepena, krenuće njeno cvetanje i polenizacija.

S obzirom na to da se i u avgustu očekuju visoke temperature, treba očekivati da ona opet tada uspori cvetanje, ali zato može da bukne u septembru, kada će buknuti i njene bočne grane.

- Ambrozija je zauzela velike površine jer se ne suzbija ni ove, a nije ni prošle godine. Osvaja sve više i više hektara. Građani prijavljuju da je ima u Batajnici, na Kosmaju, u Mladenovcu, u Obrenovcu, dakle u tom prstenu oko Beograda. Javljaju da je ima i u blokovima na Novom Beogradu, na keju. Sada, posle žetve pšenice, apsolutno je sve zakorovljeno ambrozijom - kaže Mirjana Mitrović za "Blic".

Ako temperatura padne, ambrozija će buknuti

Visoke temperature, odložile su njeno cvetanje, ali je ona ove godine krenula ranije sa rastom, još u martu, aprilu kao i druge biljke, zbog blage zime.

- Sa prvom kišom i padom temperature, možemo očekivati veliku produkciju polena. Njih sada ima jako malo, dva, tri u vazduhu. Ambroziji za produkciju odgovara temperatura od 30 do 32 stepena. Trenutne temperature od 40, i sve preko 35 njoj ne odgovara, ona je pametna biljka i u pri takvim temperaturama ona zatvori svoju transpiraciju, odnosno smanji disanje, da se ne bi isušila. Ali, ako nam sada padne kiše i padne temperatura, onda može da bukne - objašnjava Mirjana Mitrović.

Septembar može biti kritičan

Prema njenim rečima, ukoliko i u avgustu dođe do tropskih temperatura, ambrozija će ponovo da se pritaji, ali zato u septembru mogu da se očekuju veliki problemi zbog nje.

- Kada govorimo o produkciji polena, njoj početkom septembra kreću da cvetaju bočne grane, zato što se ona širi kao metlica. Osim glavne biljke - vođice, počinju i bočne da cvetaju, pa polenizacija bude izuzetno velika - kaže naša sagovornica i podseća da kritične koncentracije polena ambrozije kreću od polovine avgusta, ali da visoke temperature to mogu opet da pomere.

Podseća da su osobe alergične na ambroziju najbolji barometar, i da se trenutno sada niko ne žali da ne može da diše, da im curi nos, svrbe ih oči, uši, što su simptomi alergičnih, ali da će se to sa prvom kišom promeniti.

Za razliku od drveća i drugih trava, granična vrednost za ambroziju je 30 polenovih zrna u kubnom metru vazduha, a sve preko je prekoračenje jer je ovaj polen sa izuzetno visokim stepenom alergenosti.

Njeno intenzivno cvetanje od polovine avgusta do kraja septembra, kada produkuje izuzetno velike količine polena u vazduh.

- Njeno polenovo zrno izuzetno agresivno reaguje sa našom sluzokožom stvarajući alergičnim osobama respiratorne tegobe - plitko disanje, sekreciju iz nosa i suzenje očiju, a kod težih slučajeva spazam i pojavu astme. Iz tog razloga je apel svim lokalnim zajednicama da se na vreme napravi strategija uništavanja korovskih biljaka pre nego što one uđu u fazu cvetanja - objašnjava Mirjana Mitrović za "Blic".

Podaci od prethodnih godina su pokazivali da je Vojvodina crna tačka što se tiče produkcije polena ambrozije naročito posle žetve pšenice ukoliko se ne primene adekvatne agrotehničke i hemijske mere pre nego što ovaj korov procveta.

- Situacija se znatno promenila, pa poslednjih godina, kako Beograd, tako i Valjevo beleže velike vrednosti polena ovog korova. Ambrozija se invazivno raširila i ka centralnoj Srbiji upravo zbog izostanka mera suzbijanja - kaže ona.

Simptomi alergija na polen

Crvenilo i suzenje očiju
Začepljenje i svrab u nosi
Kijanje
Kašalj
Otežano disanje
Astma
Promene na koži
Promene u probavi

Saveti za ublažavanje tegoba

tokom dana prozore držite zatvorene
ne izlazite napolje po vetrovitom vremenu
ne izlazite iz kuće u toku prepodneva, tada je najviše polena u vazduhu
često se umivajte
češće perite kosu
veš perite češće ali ga ne sušite napolju, osim uveče
istresajte posteljinu
skloniti se iz okruženja u kome raste uzročnik alergije
10 do 15 dana pre povećanja koncentracije alergena u vazduhu počnite sa terapijom


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Kako je došlo do atentata ako je tajna služba imala informacije o njemu? Ekspert za Bliski istok o navodnoj umešanosti Irana u pokušaj Trampovog ubistva! (VIDEO)
Live TV

Kako je došlo do atentata ako je tajna služba imala informacije o njemu? Ekspert za Bliski istok o navodnoj umešanosti Irana u pokušaj Trampovog ubistva! (VIDEO)

Stručnjak za Bliski istok Lea Kumer bila je gost Informerovog "Info jutra" u kom je govorila o navodnoj umešanosti Irana u atentat na bivšeg predsednika Amerike Donalda Trampa. SAD su u poslednjih nekoliko nedelja dobile obaveštajne podatke o navodnoj zaveri Irana da pokuša ubistvo Trampa, preneo je nedavno Si-En-En (CNN) pozivajući se na neimenovane izvore. Teheran je ubrzo demantovao ova pisanja američkih medija.

18.07.2024

09:30

Hronika

Šiptar tražio od taksiste da ga vozi u Sremsku Mitrovicu! U jednom trenutku promenio rutu, pa krenuo preko Drine
Hronika

Šiptar tražio od taksiste da ga vozi u Sremsku Mitrovicu! U jednom trenutku promenio rutu, pa krenuo preko Drine

Nakon ubistva policajca Nikole Krsmanovića (34) i ranjavanja njegovog kolege Vjekoslava Ilića (50) policija intenzivno traga za pucačem za koga se sumnja da je Artan Hajrizi (33) jer je njegov pasoš pronađen na licu mesta, dok je taksista koji ga je vozio uhapšen, a kako saznaje Kurir on je pucača vozio za Sremsku Mitrovicu, ali je došlo do promene plana.

18.07.2024

12:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Potvrđeno pisanje Informera: Tadić više ne igra za Srbiju!
Fudbal

Potvrđeno pisanje Informera: Tadić više ne igra za Srbiju!

Doskorašnji kapiten reprezentacije Srbije Dušan Tadić (35) definitivno se povukao iz nacionalnog tima i "orlovi" će od septembra dobiti novog predvodnika na terenu! Ono što je Informer prvi najavio još 26. juna, dan nakon eliminacije od Danske, danas je i potvrđeno, pošto fudbaler Fenerbahčea više ne namerava da nosi dres nacionalnog tima.

18.07.2024

09:47

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija