• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

20.07.2024

12:48

Jin Lei Liu je ponos Žitišta: Kineskinja je đak generacije, ali ovom narodnom igrom obara sve sa nogu

A.A.

Društvo

Jin Lei Liu je ponos Žitišta: Kineskinja je đak generacije, ali ovom narodnom igrom obara sve sa nogu

Podeli vest

Jin Lei Liu petnaestogodišnja devojčica iz Žitišta, kao vlasnik Vukove i brojnih drugih diploma, upisala je Gimnaziju u Zrenjaninu sa oreolom Đaka generacije

Kineskinja Jin Lei Liu, rođena  u Zhejiangu u Kini, perfektnim znanjem srpskig jezika na kojem je pohađala osnovnu školu Sveti Sava u Žitištu i odličnim uspehom, skrenula je pažnju na sebe i bila u žiži interesovanja prilikom upisa u Zrenjaninsku gimnaziju.
    - Nisam imao priliku da je bolje upoznam u ličnom kontaktu, ali sam čuo sve najlepše i za svaku hvalu je to što devojčica bez ilakvih problema uči na srpskom i perfektno ga govori, a uspela je da postane i đak generacije - kaže Milan Radaković, direktor Zrenjaninske gimnazije.

Foto: A.A.

 

Sa svojom porodicom iz Kine, Lea, kako je svi u Žitištu oslovljavaju, kao mala  doselila se u žitnicu Banata i odmah počela da uči srpski jezik, pomažući roditeljima u robnoj kući koju su otvorili u ovom mestu.

- Lea je izuzetno pametno i talenetovano dete, odličan učenik i na srpskom koji je brzo savladala,  nesmetano je pohađala nastavu i uz petice, dobijala samo pohvale - impresionirana ponašanjem i porodičnim vaspitanjem, ističe Snežana Majkić, direktorica škole Sveti Sava u Žitištu.

Kao nagrada za izuzetan trud i zalaganje, uz laskavu titulu najboljeg učenika u generaciji, usledila je diploma Vuk Karadžić, ali i nagrade Dositej Obradović, Iz matematike, engleskog jezika, fizike, hemije kao i pohvale iz informatike i računarstva, nemačkog, istorije i likovne kulture.

Foto: A.A.

 

- Trudila sam se da uvek, pre svega poštujem tradiciju i kulturu srpskog naroda i jezika, učila ga strpljivo i sa velikom željom da ga savladam i počnem da komuniciram - naglašava Lea, iskreno priznajući da su joj puno pomogli vršnjaci iz Žitišta i ostalih mesta u ovoj Srednjobanatskoj opštini.

Kako kaže oni su je od prvog dana prihvatili u školi i trudili se da joj razjasne neke nepoznate reči i izraze.

- Veoma mi je drago što sam davno zaboravila zrnca neprijatnosti, jer ipak ovo nije zemlja u kojoj sam rođena i što bez ikakvih problema govorim, čitam i pišem na srpskom jeziku - dodaje Lea, uz napomenu da jedva čeka septembar i početak gimnazijalskih dana.

- Nova škola, sredina i novo iskušenje, ali spremna sam - ubeđena je petnaestogodišnja Kineskinja, koja je uz odličan uspeh, aktivna u kulturnom životu i član folklorne sekcije lokalnog kulturno umetničkog društva u Žitištu.
    U narodnim nošnjama starog Banata, Lea itekako umešno veze banaćansko kolce i bez obzira što će u Gimnaziji imate daleko više obaveza, kako sama kaže, ne namerava da zapostavi folklor i redovne nastupe sa svojim drugarima.
   
    Uporedo sa svakodnevnim obavezama u školi, Lea je redovno naručivala i knjige iz Kine, kako ne bi zaboravila tradiciju, kulturu i običaje svog naroda. 
   Svestrana, odgovorna, društvena, uvek nasmejana i dobro raspoložena, Lea je osvojila srca svojih nastavnika i ostalih zaposlenih u osnovnoj školi Sveti Sava u Žitištu, kao  i brojnih vršnjaka i drugara u školi.

Lea ima mlađu sestru i brata, koji takođe pohađaju osnovnu školu u Žitištu i sa odličnim uspehom, završili su četvrti razred.





Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Do 2040. Sloveni neće postojati! Cilj velikih sila jeste da nas istrebe u međusobnim ratovima! (VIDEO)
Live TV

Do 2040. Sloveni neće postojati! Cilj velikih sila jeste da nas istrebe u međusobnim ratovima! (VIDEO)

Ono što se dešava oko ukrajinskog fronta često je daleko intenzivnije nego događaji na samom frontu. Ukrajinske snage gube ogromne gubitke u ljudstvu i tehnici. Ruske snage oslobodile su naselje Jurijevka. O situaciji na frontu u Ukrajini, ali i u Gazi, u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Žarko Rakić i pisac i publicista Dejan Lučić. Uživo u program javio se i Igor Damjanović, novinar i ratni reporter koji je govorio o situaciji na ukrajinskom frontu.

19.07.2024

22:19

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija