• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.07.2024

12:42

Ako letujete u ovim državama, pazite se virusa Zapadnog Nila: Preporuke Zavoda za javno zdravlje!

Shutterstock

Društvo

Ako letujete u ovim državama, pazite se virusa Zapadnog Nila: Preporuke Zavoda za javno zdravlje!

Podeli vest

Ovo je najefikasniji način prevencije bolesti.

Zavod za javno zdravlje u Šapcu je upozorio sve koji planiraju da putuju na odmor u Grčku, Španiju i Italiju na pojavu virusa Zapadnog Nila u pojedinim regionima u ovim zemljama.

- U cilju zaštite i sprečavanja oboljevanja putnika koji planiraju da idu na letovanje u područja u kojima je zabeležana pojava virusa Zapadnog Nila, obaveštavamo građane o zemljama i regionima sa lokalno stečenim slučajevima infekcija kod ljudi u 2024. godine, do 17. jula i to u Grčkoj (Larisa, Lefkada, Halkidiki, Solun), Italiji (Modena, Pordenone), Španiji (Sevilja) - navodi se u obaveštenju.

Na sajtu šabačkog Zavoda objavljeno je da je najlakši i najefikasniji način prevencije bolesti sprečiti ubod komarca.

Foto: Shutterstock

 

Nabrojane su sve mere lične zaštite koje se preporučuju: korišćenje repelenata tokom boravka na otvorenom, nošenje odeće koja pokriva noge i ruke (treba da bude komotna, jer komarci mogu da ujedu kroz pripijenu odeću), izbegavanje boravka napolju u sumrak i zoru kada su komarci najaktivniji, izbegavanje šuma, boravak kraj bara, jezera, postavljanje zaštitnih mreža na prozore, boravak u klimatizovanim prostorijama jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen, upotreba električnih aparata koji ispuštaju sredstvo za uništavanje komaraca u zatvorenom prostoru.

Od 2012. godine, kada je Groznica Zapadnog Nila prvi put registrovana u Srbiji, u Mačvanskom okrugu, koji "pokriva" šabački Zavod za javno zdravlje, obolelo je 10 ljudi. Najviše, 5 slučajeva registrovano je 2013. godine, u 2016. i 2022. po jedan i 3 slučaja 2018. godine.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Senka porodice Obama i dalje lebdi nad Belom kućom! Duboka država je u potpunoj panici! Ima li Kamala Haris bilo kakve šanse? (VIDEO)
Live TV

Senka porodice Obama i dalje lebdi nad Belom kućom! Duboka država je u potpunoj panici! Ima li Kamala Haris bilo kakve šanse? (VIDEO)

Šta posle odustajanja Bajdena? Nemačka formirala kriznu grupu u slučaju pobede Bajdena. CNN objavio: Zapad smišlja kako da mobilizuje ljude u cilju rata protiv Rusije. Izraelska vojska presrela dronove lansirane iz Libana. Na ove i druge važne svetske teme, u emisiji "Rat uživo" gvorili su Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT Balkan i Petar Đurđev iz Centra za društvenu stabilnost. Uživo u program javio se i analitičar Nenad Bumbić koji je komentarisao trenutnu situaciju u Americi i potencijalnu predsedničku kandidatkinju Kamalu Haris.

22.07.2024

22:33

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Lokalizovan požar na Tari!
Srbija

Lokalizovan požar na Tari!

Borba sa požarom na Tari, iznad Krtice, na putu Perućac - Mitrovac još traje. Vatrogasne ekipe su zaustavile širenje vatre i gase panjeve...

22.07.2024

18:43

Osnovan ženski manastir u prizrenskom naselju Potkaljaja
Srbija

Osnovan ženski manastir u prizrenskom naselju Potkaljaja

Crkva Svete Nedelje u prizrenskom naselju Potkaljaja postala je ženski manastir. Za igumaniju novoosnovanog manastira Srpke pravoslavne crkve postavljena je monahinju Zlata, koja je do sada službovala u manastiru Brnjak, kod Zubinog Potoka.

22.07.2024

16:16