• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

30.07.2024

09:19

Veliki uspeh srednjoškolaca - Četiri medalje za mlade srpske hemičare! Oglasio se i premijer Vučević: Bravo šampioni!

Matematička gimnazija

Društvo

Veliki uspeh srednjoškolaca - Četiri medalje za mlade srpske hemičare! Oglasio se i premijer Vučević: Bravo šampioni!

Podeli vest

Na takmičenju na kome je učestvovalo 87 država i skoro 350 učenika iz svih krajeva sveta u Saudijskoj Arabiji, mladi srpski hemičari osvojili su četiri medalje.

Međunarodna hemijska olimpijada najprestižnije je takmičenje srednjoškolaca nadarenih za hemiju, a održava se svake godine počev od 1968. Srbija kao nezavisna država učestvuje na ovom takmičenju od 2012. godine, a naši đaci svake godine u državu vraćaju medalje, navodi se u saopštenju.

Tim Srbije, koji su u Rijadu predstavljala četvorica gimnazijalca, ostvario je veliki uspeh – osvojivši jednu zlatnu, dve srebrne i jednu bronzanu medalju.

Oglasio se premijer

Stigle su nove četiri olimpijske medalje za Srbiju, saopštio je danas premijer Srbije Miloš Vučević.

- Medalje su osvojili svi članovi našeg tima na 56. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi, koja je održana u Saudijskoj Arabiji! U konkurenciji 327 takmičara iz 84 države, zlato je osvojio naš Janko Popović iz Matematičke gimnazije - objavio je Vučević i dodao:

- Srebro je pripalo Lazaru Lazareviću iz Valjevske gimnazije i Bogranu Eger, učeniku 8. beogradske gimnazije, dok je bronzani Dušan Đurđević iz Gimnazije Ćuprija. Bravo šampioni! Samo tako nastavite! Sve čestitke i vašim mentorima prof. dr Dušanu Sladiću i prof.dr Niku Raduloviću! I korona se lakše podnosi kada stižu ovako fantastične vesti - poručio je premijer Srbije.

Kao i prethodnih godina, rukovodilac i glavni mentor tima bio je dr Dušan Sladić, redovni profesor Hemijskog fakulteta u penziji, a pripreme učenika vodio je i dr Niko Radulović, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, navedeno je u saopštenju.

Profesor Sladić vodi takmičenja srednjoškolada još od devedesetih godina, a bio je i predsednik Srpskog hemijskog društva, čime je stekao veliku popularnost kako među učenicima, tako i među profesorima, pa se neretko najbolji učenici smatraju članovima "Sladićeve garde”.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

U Ukrajini prosečno gine 2000 vojnika dnevno! Uspesi su sa obe strane mali, a gubici ogromni!
Live TV

U Ukrajini prosečno gine 2000 vojnika dnevno! Uspesi su sa obe strane mali, a gubici ogromni!

Zelenski na liniji fronta u Harkovu. Nemačka poručila da se ne plaši pretnji Putina zbog rasporeda raketa. Maduro ponovo predsednik! Erdogan preti da bi Truska mogla da uđe u Izrael. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Mitar Kovač, general i prof. dr Branko Nadoveza iz Instituta za noviju istoriju Srbije. Uživo u program javio se novinar i ratni reporter Igor Damjanović koji je govorio o najnovijim vestima iz Malija.

29.07.2024

21:31

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija