• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs/J.L.

01.08.2024

07:15

Na mestu gde je danas popularno letovalište, nekada bio logor za uništavanje Srba!

wikipedia.org

Društvo

Na mestu gde je danas popularno letovalište, nekada bio logor za uništavanje Srba!

Podeli vest

Ostrvo Pag na severnom Jadranu peto je po veličini hrvatsko ostrvo, i u ozbiljnoj konkurenciji može da se podiči sa najdužom obalom od svih ,međutim uprkos lepoti ostrva, tu se krije zlokobna prošlost ustaških monstruma, a ostaci logora "Slana" to i dokazuju.

Ostrvo Pag na severnom Jadranu peto je po veličini hrvatsko ostrvo, i u ozbiljnoj konkurenciji može da se podiči sa najdužom obalom od svih. Premda je slabo pokriven vegetacijom, lepa obala, pogled na Velebit i blistavoplavo more čine ga izrazito šarmantnim, ali je zauvek ostaje zauvek u senci ustaških zločina koji su se tu dešavali.

Logor na ostrvu Pag je jedan od prvih i najzloglasnijih ustaških logora i sastojao se iz dva dela: logora Slana i logora Metajna. Formiran je 25. juna 1941, a raspušten avgusta iste godine kad je Pag predat Italijanima. Prve žrtve bili su Jevreji iz Zagreba, a potom su dovođeni Srbi i Jevreji iz raznih krajeva. Ustaše su ih ubijale klanjem ili bacanjem u jamu u predelu Furnaže. Kao jedan od prvih ustaških logora, logor na Pagu bio je u pravom smislu reči koljačka škola u kojoj su profesori bili monstruozni zlikovci.

Foto: sites.google.com

Logor na Pagu

 

Za nepuna tri meseca postojanja od 25. jun 1941. do kraja avgusta 1941. kroz logor Slana je prošlo oko 16.000 zatvorenika. Najveći broj je pobijen, samo u Jadovno na pogubljenje poslano je 3.000 Srba, a manji deo upućen u Jasenovac.

Foto: sites.google.com

Ustaški logor na Pagu

 

Zna se i da je oko 3.000 ljudi iz logora Slano i Metajna prebačeno pa likvidirano u logoru Jadovno koji se nalazio u relativnoj blizini, na oko 20 kilometara od Gospića, a u čijem je sistemu bio paški logor. Tamo su ih bacali u jame. Nakon gašenja logora na Pagu, kao i ostalih logora u sklopu Jadovna, preživeli su prebačeni u Jasenovac.

Gorepomenuti Mijo Babić, koji je pored Slane i Metajne osnovao i koncentracione logore Danica kod Koprivnice, koji se "diči" titulom prvog ustaškog logor te logor Kruščica kod Travnika, već je u tom trenutku bio mrtav čovek.

Dugo nakon rata nikakvog obeležja na ovom mestu nije bilo, da bi tek 1975. godine bila podignuta spomen-ploča na plaži Suha. Ona je uništena tokom ratova devedesetih, ali je obnovljena 26. juna 2010. godine. Uništena je posle tri dana.

Foto: sites.google.com

Ostaci logora na Pagu

 

29. juna 2013. godine ponovo je podignuta u saradnji jevrejskih opština, udruženja "Jadovno 1941", Saveza antifašističkih boraca Republike Hrvatske i Srpskog narodnog vijeća. Uništena je u noći između 18-19. jula iste godine, dakle, oko tri nedelje kasnije.

24. jun se u Republici Hrvatskoj obeležava kao Dan sećanja na logor Jadovno u sklopu koga su bila dva paška logora.

Slava srpskim žrtvama!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!
Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!

Nepobediv u penjanju uz stub i ove godine, na 14. Krajiškom višeboju u Banatskom Velikom Selu, bio je Jovan Stupar, koji je munjevitom brzinom, za 5, 80 sekundi došao do vrha i na njega okačio krajišku kapu!

30.07.2024

19:21