• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.08.2024

09:40

Ekonomija smo koja najbrže raste! Siniša Mali istakao: Srbija je izbila na vrh!

printscreen

Društvo

Ekonomija smo koja najbrže raste! Siniša Mali istakao: Srbija je izbila na vrh!

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas povodom 100 dana vlade da je za njega kao resornog ministra na prvom mestu to da Srbija nastavlja da beleži odlične ekonomske rezultate, što potvrđuju i makroekonomski pokazatelji.

- Srbija je trenutno najbrže rastuća ekonomija u Evropi u prvoj polovini ove godine, s obzirom na to da je rast naše ekonomije u tom periodu iznosio 4,5 odsto. Takođe, javni dug nam je u potpunosti pod kontrolom, na nivou ispod 50 odsto, stopa zaposlenosti konstantno raste, nezaposlenosti opada, a imamo i rekordne devizne rezerve i rezerve zlata - rekao je Siniša Mali za Tanjug.

Mali je rekao da naša zemlja beleži i rekorde kada su u pitanju strane direktne investicije (SDI), pa je tako u prvih šest meseci ove godine za 16 odsto njihov veći priliv nego u istom periodu prošle godine.

- Sve to nam daje mogućnost za konstantna povećanja primanja građana i poboljšanje njihovog životnog standarda, kroz dalji rast plata, penzija i minimalne zarade - istakao je ministar finasija Srbije.

Prema njegovim rečima, u prvih 100 dana Vlade usvojeno je i nekoliko zakonskih rešenja u nadležnosti Ministarstva finansija, kojima se omogućava nastavak i realizacija važnih projekata u našoj zemlji, a koji se, između ostalih, odnose na izgradnju brze saobraćajnice Ruma-Šabac - Loznica, obilaznicu oko Kragujevca, kao i izgradnju Nacionalnog stadiona i projekat "Čista Srbija".

Takođe, kako je dodao, potpuno smo u dinamici i kada je reč o radovima na izgradnji kompleksa Ekspo, što je apsolutni prioritet u naredne tri godine.

- Početkom juna, Srbija je, po prvi put, na međunarodnom tržištu, emitovala održive obveznice (ESG), čime je prikupljeno 1,5 milijardi dolara za finansiranje održivog razvoja, zelenih projekata i projekata kojima se podstiče društvena odgovornost, a ogromno interesovanje investitora je najbolji pokazatelj da je ekonomija Srbije stabilna - rekao je Mali.

On je zaključio i da je kao prvi potpredsednik Vlade, zadovoljan postignutim rezultatima, naglašavajući da misli da je Vlada dobro radila u prvih 100 dana, ali da uvek treba da se postavlja lestvica više i da nastavimo da radimo još bolje.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Rat u Ukrajini je trebalo davno da se završi, ali jedna zemlja to nije dozvolila! Evo zašto su propali pregovori za mir! (VIDEO)
Live TV

Rat u Ukrajini je trebalo davno da se završi, ali jedna zemlja to nije dozvolila! Evo zašto su propali pregovori za mir! (VIDEO)

Izraelski borbeni avioni probili su vazdušni prostor iznad Bejruta. Stiže odgovor Libana. Ruska vojska oslobodila je Timofejevku. Oružane snage Ukrajine prvi put su upotrebili kasatne bombe dugog dometa američke proizvodnje. Svet je u iščekivanju. Pitanje je trenutka kada će Iran napasti Izraelu. Teheran poručuje da ne želi eskalaciju, ali mora da kazni Izrael. Kamala Haris zvanično je postala kandidatkinja za predsednicu SAD-a. Na sve ove i druge važne svetske teme, u emsiji "Rat uživo" govorili su general Luka Kastratović i Ljubinka Milinčić, glavna i odgovorna urednica "Sputnjika".

06.08.2024

22:27

Iran definitivno pokreće rat protiv Izraela! Da li Vašington treba da strahuje od otvorenog sukoba sa Teheranom? (VIDEO)
Live TV

Iran definitivno pokreće rat protiv Izraela! Da li Vašington treba da strahuje od otvorenog sukoba sa Teheranom? (VIDEO)

Iran je odlučio da napadne Izrael. Samo se čeka trenutak kada će Teheran sprovesti osvetu za zločin koji je učinio Izrael. Ono što se dešava na relaciji Tel Aviv: Teheran je višedecenijski problem. U poslednje vreme, stvari su kulminirale! Sve više zvaničnika iz Tel Aviva potvrđuje ovu informaciju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su Lea Kummer, dugogodišnja dopisnica sa Bliskog istoka i politikolog Vladimir Kljajić.

06.08.2024

16:04

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Od najave zlata, do kraha! Da, Gvideti je krivac
Olimpijske igre

Od najave zlata, do kraha! Da, Gvideti je krivac

Đovani Gvideti (51) od sinoć više nije selektor ženske odbojkaške reprezentacije Srbije. Nakon poraza od Italije u četvrtfinalu Olimpijskih igara rezultatom 3:0 izjavio je da je njegov ugovor istekao i da misli da se više neće vraćati na klupu jedne od najjačih generacija u istoriji naše odbojke.

07.08.2024

08:00

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija