• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

12.08.2024

13:44

Informer u Kremnima: Kamen može da se pipne samo jednom, u suprotnom može da se nagrabusi

Z.G.

Društvo

Informer u Kremnima: Kamen može da se pipne samo jednom, u suprotnom može da se nagrabusi

Podeli vest

Na području od samo trideset do četrdeset kilometara, Mokra Gora – Šargan – Kremna, nalazi se kamenje kome je narod sam odredio mističnost. A mističnost u je u tome što kada ih dodirnete ispunjava želje ili imaju neko drugo pozitivno dejstvo.

Jedan od takvih stena, kamena, je “Ludi kamen”, na samom vrhu Mokre Gore i jedna od stanica na čuvenoj “Šarganskoj osmici”. Namenski je urađen vidikovac na tom mestu, a stena koja se uzdiže za putnike je mesto gde se ispunjavaju ljubavne želje.

- Za taj kamen postoji savremena bajka. Neznani princ je na tom mestu zaprosio svoju devojku. A kao atrakcija je postao od 2003. godine kada je ponovo pokrenuta “Šarganska osmica”. Tu putnici stanu, dodirnu stenu, pomisle ljubavnu želju i ostave novčiće. Neki kažu da deluje, a tu je održan i veliki broj venčanja i veridbi. Sama mističnost te stene i prelep pogled na Bele vode čini ovo mesto veoma zanimljivo za posetioce – kaže Aleksandra Milutinović iz “Šarganske osmice”.

Foto: Z.G.

 

Prva veridba je tu bila 2004.godine, a onda su krenula i venčanja. I mnogi smatraju da “deluje”, da se ispunjavaju želje. Tu su se venčali zakleti neženja Srbin iz Kanade koji je napunio 80 godina sa duplo mlađom ženom iz Bugarske. Tu se venčao i mladi par iz Češke. U čarobnu moć je verovao i legendarni kondukter Vojo Marković, koji turistima priča razne priče vezane za taj kamen i da obavezno dotaknu “Ludi kamen”.

- Kažu da sme samo jednom da se dodirne taj kamen, jer ako se to uradi i drugi put ili više puta, onda želje mogu da odu u onu drugu negativnu stranu – dodala je Aleksandra sa osmehom. Poslednja stanica na Šarganskoj osmici je “Šargan-Vitasi” u Kremnima. U prelepom ambijentu se nalazi ogromna stena braon boje, skoro okruglog oblika. Zovu je “kosmička stena”, a i “Kamen mudrosti”. I ona ima svoju magičnost za narod, te i ona ispunjava želje ako se dodirne. Postoje dve verzije kako se ta stena našla tu. Jedni kažu da je doneta iz Priboja i tu postavljena kao atrakcija, a druga je vezana za predanja. 

Foto: Z.G.

 

Jednu od priča nam je ispričao Radomir Miletić, otpravnik na ovoj stanici.

- To je stvarno neobičan kamen, neobične strukture, koji je ovde postavljen 2003. godine. Dovučen je iz Bistrice na Limu. Stajao je ovde dve godine potpuno ceo, a onda je pukao preko pola, ne znamo što. Možda što je promenio sredinu. Mi ga zovemo Kamenom mudrosti, a da li je neko udarao glavom u njega, ne znam. Neko dođe pipne kamen i poželi želju, a da li su se ostvarile ne znam. Ali, onaj Ludi kamen u Mokroj Gori, možda i ima neke moći. Ljudi ga stalno posećuju, pomišljaju želje, a neki tvrde da su im se ostvarile – kaže Radomir i naveo primer devojke iz Beograda i jednog Indijca koji su poželeli želju da se venčaju, a to im se ostvarilo, pa su posle izvesnog vremena došli ponovo na isto mesto sa detetom.

Drugu priču pričaju Kremanci.

- Priča se da je ovaj kamen pronađen osamdesetih godina prošlog veka u Kremnima i da je bio na dubini od oko 3,5 metra. Neki kažu da je star milionima godina i da je to jedan od brojnog kamenja koje je palo na ovaj prostor, te je od udara u zemlju i nastala ova kotlina. Zato kažemo da su Kremna stara koliko i planate zemlja – pričaju Kremanci.

A među prvima koji je govorio o mističnosti “kosmičkih kugli” je Dragan Pjević, savremeni tumač Kremanskog proročanstva.

- Kod mene, u Domu proroka, bila je kugla pravog okruglog oblika čiji je prečnik bio metar. Na žalost, izgorela je u požaru 2005. godine, ali je ostao jedan deo. I pre i sada ta kugla je imala svoju mističnost. Posetiocu je dodiriju i pomišljaju želje. Mnogi kažu da su im se želje ostvarile. Meni je čovek iz Ivanjice lično došao da se zahvali. Kada je bio ovde dodirnuo je kuglu i pomislio da dobije dete, jer on i žena dugo nisu imali dece. I eto ga posle da sa vešću da je dobio dete. I mnogi su mi pričali da sui m se ostvarile želje. Ovakve kugle postoje širom sveta, a mnoge su postale kao i mesto hodočašća jer ispunjavaju želje – kaže Pjević.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Za 30 godina automobil na gorivo izgledaće kao konjska zaprega! Najveći lobisti protiv litijuma su Rusi jer baterije znače kraj za njihove resurse! (VIDEO)
Live TV

Za 30 godina automobil na gorivo izgledaće kao konjska zaprega! Najveći lobisti protiv litijuma su Rusi jer baterije znače kraj za njihove resurse! (VIDEO)

Priča o litijumu ima daleko širi aspekt. Nije to samo ruda koja predstavlja izvor profita u narednim decenijama. Nije samo spor koji imamo na unutrašnjem planu, već je tema globalna. Analitičari kažu da je rat u Ukrajini zapravo prvi rat u istoriji koji se vodi zbog litijuma. Na ovu temu u "Info danu" govorili su Miloš Laban, analitičar i Vladimir Đukanović, stručnjak za investicije.

12.08.2024

15:42

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?
Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?

Poznato brdo Bagdala u Kruševcu postalo je od sinoć epicentar radosti i uzbuđenja tokom Međunarodnog festivala balona "Kruševac kroz oblake".

10.08.2024

12:23