• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.08.2024

09:42

Neradni 2. i 3. septembar za ovu grupu građana! Proverite da li imate pravo na dva slobodna dana

Pexels/Pngwing

Društvo

Neradni 2. i 3. septembar za ovu grupu građana! Proverite da li imate pravo na dva slobodna dana

Podeli vest

Slobodni dani za plazak u prvi razred ove godine padaju 2. i 3. septembra, a roditelji će pored državnih i verskih praznika, zatim redovnih slobodnih dana koje imaju, prema Zakonu o radu, i ove dane imati plaćene. Nažalost, ovo pravilo ne važi za sve, zato je bitno da proverite da li imate pravo na ova dva dodatna neradna dana.

Prema Posebnom ugovoru za državne organe 38/2019. godine Zakona o radu, plaćeno odsustvo zaposlenog kome dete kreće u prvi razred osnovne škole iznosi dva radna dana.

 

To znači da svi zaposleni u zdravstvu, školstvu i drugim državnim institucijama mogu da iskoriste ovo pravo i slobodno vreme posvete svom đaku prvaku. Pravo na ovu mogućnost imaju i zaposleni u privatnim kompanijama, ali samo pod jednim uslovom.

 

Taj uslov je da stavka o slobodnim danima za polazak u prvi razred stoji u kolektivnom ugovoru firme.

Postoje i one firme koje roditeljima daju i po nekoliko slobodnih dana za ovu priliku, posebno kad je reč o samohranim roditeljima ili ukoliko nemaju pomoć baka i deka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Gori cela Ukrajina! Ruski dronovi urnisali Kijev! Sprema se odgovor Rusije za napad na Kursku oblast! (VIDEO)
Live TV

Gori cela Ukrajina! Ruski dronovi urnisali Kijev! Sprema se odgovor Rusije za napad na Kursku oblast! (VIDEO)

SAD se sprema za obojenu revoluciju u Gruziji. Ruske snage izvele su masovne udare. Kijev napadnut dronovima u više talasa. Kada pomislimo da je došlo vreme da se smire tenzije u svetu, događaji u prethodnih četrdeset osam sati govore suprotno. Na ove i sve druge važne svetske teme u emsiji "Rat uživo" govorili su Nebojša Obrknežev iz Centra za društvenu stabilnost i general Vinko Pandurević.

26.08.2024

22:15

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija