• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

07.09.2024

14:47

Šta će biti sa studentima nakon oduzimanja akreditacije Megatrendu? Oglasio se Mića Jovanović

printscreen

Društvo

Šta će biti sa studentima nakon oduzimanja akreditacije Megatrendu? Oglasio se Mića Jovanović

Podeli vest

Posle odluke Ministarstva prosvete da oduzme dozvolu za rad Univerzitetu Megatrend, vlasnik te institucije podneo je žalbu. Iz Ministarstva uveravaju studente fakulteta da nemaju razloga za brigu.

Još nije počeo ispitni rok, pa ispred Univerziteta Megatrend nema studenata. Ima ih na društvenim mrežama – gde vode polemiku o tome šta će biti s njihovim školovanjem. Ministarstvo prosvete pojasnilo je svoju odluku.

- Zakonom o visokom obrazovanju propisano je da će ministar prosvete na predlog Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje u roku od 30 dana od dana prestanka rada ustanove, doneti akt kojim se obezbeđuje završetak studija studentima te visokoškolske ustanove - saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Na tu, kako kažu, neočekivanu odluku, Megatrend je podneo žalbu.

Vlasnik i rektor Megatrend Mića Jovanović naglašava da očekuje da se slučaj reši po pravdi i važećim propisima.

- Smatram da je razlog ovakve odluke za oduzimanja dozvole Megatrend univerzitetu banalan i odnosi se na kašnjenje od nekoliko nedelja sa prilaganjem dokumentacije i traženjem nove reakreditacije - ističe Jovanović.

Osim Megatrendu, dozvola je oduzeta i beogradskoj Visokoj školi modernog biznisa. Od početka godine, još pet fakulteta ostalo je bez dozvole za rad.

Treba li studenti da brinu

Ministarstvo prosvete tvrdi – studenti ne treba da brinu.

"Troškove završetka studija snosi visokoškolska ustanova kojoj je oduzeta dozvola za rad. Visokoškolska ustanova kojoj je oduzeta dozvola za rad može podneti zahtev za izdavanje nove po isteku roka od godinu dana od dostavljanja rešenja o oduzimanju dozvole za rad", saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Samo u Beogradu ima oko 40 privatnih fakulteta, u ostalim gradovima biše od 30. Jedan od najpoznatijih je Megatrend, o čijem radu je bilo mnogo spekulacija – od lažnih diploma i doktorata, do statusa samog univerziteta.

Ministarstvo prosvete je 2014. godine ustanovilo da je doktorat iz Londona rektora Miće Jovanovića lažan.

Vlasnik Megatrenda je zatim podneo ostavku na tu funkciju, ali se na čelo Megatrenda vratio tri godine kasnije.

Podsetimo, pre dva dana Ministarstvo prosvete donelo je Rešenje o oduzimanju dozvole za rad visokoškolskoj ustanovi Megatrend.

Kako Blic saznaje, ova visokoškolska ustanova nije aplicirala za obnovu akreditacije, te im je "oduzeta", ali će aplicirati za novu, početnu akreditaciju.

Odluka je doneta na osnovu dopisa Nacionalnog tela za akreditaciju i obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju koje je obavestilo Ministarstvo prosvete da se odbacuje zahtev Megatrenda za novu redovnu akreditaciju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Prekipelo! Počinje lov na ukrajinske zvaničnike! Poslednji potez Kijeva kap koja je prelila času, Rusi obećali i nagrade!
TOTALNA ESKALACIJA

Prekipelo! Počinje lov na ukrajinske zvaničnike! Poslednji potez Kijeva kap koja je prelila času, Rusi obećali i nagrade!

Poslanik Državne dume iz Krima i član komiteta za bezbednost Mihail Šeremet izjavio je za RIA Novosti da nudi nagradu od 100 hiljada rubalja za pomoć u hapšenju zvaničnog predstavnika Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Georgija Tihog, koji je uputio uvredljive komentare i pretnje Rusiji i njenim međunarodnim partnerima. Šeremet je naglasio da je ćelija već spremna.

07.09.2024

13:14

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija