• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

08.09.2024

09:56

Zbog ovoga možete platiti 50.000 dinara i završiti u zatvoru: Svakog dana bar 10 građana napravi ovaj prekršaj

Tanjug/Strahinja Aćimović

Društvo

Zbog ovoga možete platiti 50.000 dinara i završiti u zatvoru: Svakog dana bar 10 građana napravi ovaj prekršaj

Podeli vest

Da li znate da svaki dan bar deset građana dnevno načini jedan od najčešćih prekršaja - nemaju ličnu kartu sa sobom? Evo kolike su kazne propisane zakonom, ko je mora uvek imati uz sebe i zbog čega.

Branka Popadić, zamenica načelnika uprave za upravne poslove Policijske uprave Beograd, istakla je da kazne za osobe koje ne nose ličnu kartu mogu da idu i do 50.000 dinara ili čak 30 dana zatvora.

- Član 29 i 30 u zakonu o ličnim kartama su smeštene kaznene odredbe i tu su precizno navedeni svi razlozi zbog kojih može da se piše zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Kaznom do 50.000 dinara ili 30 dana zatvora kazniće se lice koje ne nosi ličnu kartu ili lice koje ne pokaže ovlašćenom službenom licu na zahtev svoju ličnu kartu - rekla je Branka, ali to nije sve.

Šta kaže zakon

Državljanin Republike Srbije stariji od 16 godina života koji ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije dužan je da ima ličnu kartu, a ako suprotno utvrđenoj dužnosti nema ličnu kartu, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom do 50.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana.

Lice koje je po odredbama ovog zakona dužno da ima ličnu kartu, dužno je da je nosi i da je pokaže na zahtev službenog lica ovlašćenog za legitimisanje. Ako odbije da pokaže ličnu kartu službenom licu ovlašćenom za legitimisanje, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom do 50.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana, odnosno ako ne nosi ličnu kartu a dužno je da je ima kazniće se za prekršaj novčanom kaznom do 5.000 dinara.

Ko odbija da pokaže ličnu kartu (radnja činjenja) suprotstavlja se proveri identiteta (teža posledica), a ko ne nosi ličnu kartu (radnja nečinjenja - propuštanja) ne suprotstavlja se proveri identiteta, već je otežava (lakša posledica).

Kazna i ako ne prijavite nestanak

Kažnjeni možete da budete i ukoliko ne prijavite nestanak lične karte, a ono što je jako važno, jeste da je obaveza svih građana sa 16 godina života da podnesu zahtev za izdavanje lične karte.

- Za građane od 16 godina zahtev podnosi lično to lice, odnosno dete, uz saglasnost jednog roditelja - objasnila je Popadićeva.

Ono što je možda zanimljivo jeste da lična karta može da služi kao putna isprava. U tom slučaju postoji mogućnost da, ukoliko roditelji žele, deci od 10 godina izvade ličnu kartu i u tom slučaju je potrebna saglasnost oba roditelja.

Lična karta kao dokaz i prebivalištu i državljanstvu

Zamenica načelnika uprave za upravne poslove Policijske uprave Beograd ističe da je važno da ličnu kartu uvek imamo sa sobom pre svega zato što zakon prepisuje da je posedovanje ovog dokumenta pravo i dužnost, te da se ona uvek pokaže na zahtev službenog lica kao dokaz o identitetu.

- Takođe, lična karta predstavlja i neke druge stvari, kao što su dokaz o prebivalištu, dokaz o državljanstvu Republike Srbije... Znači u ličnu kartu se unose istiniti i tačni podaci i ona predstavlja dokaz o identitetu i o vašoj ličnosti - priča Popadićeva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

"Orlovi", pokažite kako se "gine" za dres Srbije!
Fudbal

"Orlovi", pokažite kako se "gine" za dres Srbije!

"Ovi momci koji su ovde treba šansu da iskoriste. Momci koji se budu pokazali - neće ih niko i ništa pomeriti iz tima“, poručio je selektor Dragan Stojković pred utakmicu sa Španijom (0:0). Shvatili su poruku i pokazali kako se "gine" za reprezentativni dres.

08.09.2024

06:30

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija