• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.09.2024

11:41

Od jutros rekordan odziv za besplatne preglede pluća i stomaka! Dr Polovina: Za sat čak 86 pacijenata došlo kod specijaliste

Shutterstock

Društvo

Od jutros rekordan odziv za besplatne preglede pluća i stomaka! Dr Polovina: Za sat čak 86 pacijenata došlo kod specijaliste

Podeli vest

U prvom satu od početka akcije besplatnih preventivnih pregleda, u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije je rekordan odziv građana, rekla je danas endokrinolog Snežana Polovina.

Ona je navela da je u prvom satu evidentirano 86 pacijenata i poslato na preglede.

Dr Polovina ističe da će se danas do 17 časova u Kliničkom centru Srbije raditi laboratorijske analize, krvna slika, merenje šećera u krvi, te tumor markeri, a takođe EKG i merenje pritiska.

- Pacijente će pregledati pulmolozi i po indikaciji pulmologa radiće se eventualno i rendgenski snimak pluća i takođe ultrazvuk abdomena - istakla je ona za Blic.

Ona naglašava da ukoliko se pacijentu tokom pregleda pulmologa ili na ultrazvuku ustanovi da nešto nije u redu, on će biti dalje proceusiran na dijagnostiku u Urgentni centar, kao i ukoliko se u laboratorijskim nalazima, koji će građanima biti dostupni od srede, uoči neka nepravilnost, oni će takođe biti usmereni na dalju dijagnostiku.

Preventivni pregledi dece

Ona je rekla da će se u ustanovama gde postoje pedijatrijske službe, raditi i preventivni pregledi dece.

U Kliničkom centru kažu da su se besplatni preventivni pregledi koje organizuje Ministarstvo zdravlja pokazali kao veoma korisni, te da je u dosadašnjim akcijama pregledano više od 115.000 građana.

Foto: pixabay.com

 

- Od toga, više od 10.000 je upućeno na dalju dijagnostiku već tokom pregleda. To znači da su uočene nepravilnosti koje su zahtevale dalju dijagnostiku - pojasnila je dr Polovina za Tanjug, a preneo Blic.

Otkrili tumore, predinfarktna stanja, karcinome.

Foto: Shutterstock

 

Dodaje da lekarima preventivni pregledi omogućavaju da na vreme otkriju odstupanje od normalnog zdravstvenog stanja i da pacijenta upute na pravovremeno lečenje.

- Dešavalo se tokom prethodnih preventivnih pregleda da se uoči problem na EKG-u, tipa predinfarktno stanje i pacijent je odmah zbrinut u Urgentnom centru. Takođe, uočene su aneurizme trbušne aorte, tumorske promene na bubrezima, prostati, karcinomi pluća, kože - rekla je ona, ukazavši da to pokazuje da su takvi pregledi korisni.

Preventivni pregled kože

Foto: Shutterstock

 

Ukazuje i na to da komentari građana pokazuju da im odgovara da se preventivni pregledi održavaju vikendom, jer mogu da dođu i zaposleni građani.

- Komentari građana koji dolaze kod nas na redovne preglede, a posle preventivnih pregleda pokazuju da je to njima i te kako korisno, i zaista nismo imali nikakve negativne komentare i iskustvo. Veoma su zadovoljni što mogu da obave pojedine analize, za koje bi, u redovnim okolnostima ipak morali da sačekaju malo - naglasila je ona.

Kada je reč o pregledima dece, Polovina ističe da će se, u zavisnosti od zdravstvene ustanove, raditi krvna slika i pregled fizijatra.

Besplatni preventivni pregledi obavljaju se danas do 17 časova u više od 200 zdravstvenih ustanova, a namenjeni su svim građanima, uključujući one bez zdravstvenog osiguranja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

"Orlovi", pokažite kako se "gine" za dres Srbije!
Fudbal

"Orlovi", pokažite kako se "gine" za dres Srbije!

"Ovi momci koji su ovde treba šansu da iskoriste. Momci koji se budu pokazali - neće ih niko i ništa pomeriti iz tima“, poručio je selektor Dragan Stojković pred utakmicu sa Španijom (0:0). Shvatili su poruku i pokazali kako se "gine" za reprezentativni dres.

08.09.2024

06:30

Planeta

Kraj svih pregovora! Putin pokreće "Anadir-2" protiv Amerike! Moskva čeka da Zelenski ode u Njujork, naređenje je spremno...
KATASTROFA

Kraj svih pregovora! Putin pokreće "Anadir-2" protiv Amerike! Moskva čeka da Zelenski ode u Njujork, naređenje je spremno...

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sledeće nedelje putuje na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija u Njujork, gde će se sastati sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom. Kako se spekuliše, cilj sastanka je dobijanje odobrenja za korišćenje NATO raketa dugog dometa protiv Rusije, što bi moglo dodatno da eskalira sukob i približi svet trećem svetskom ratu.

08.09.2024

10:40

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija