• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

09.09.2024

11:02

Hoćemo li moći da se registrujemo na granici za ulazak u EU? Ovo su najvažnija pravila

Reuters

Društvo

Hoćemo li moći da se registrujemo na granici za ulazak u EU? Ovo su najvažnija pravila

Podeli vest

Putovanja građana Srbije u zemlje EU pretrpeće velike promene krajem ove i tokom naredne godine, pošto je najavljeno stupanje na snagu dva nova sistema koji donose dodatna pravila za ulazak u prostor Šengen zone!

Posle Šengenskog zakonika o granicama, koji je Evropska unija usvojila u maju ove godine, a kojim je uvedena mogućnost usvajanja mera kojima se državljanima trećih zemalja ograničava pristup Uniji, od 10. novembra konačno će na snagu stupiti EES (Entry-exit ili Ulaz-izlaz sistem), a do sredine 2025. godine i ETIAS sistem čija je glavna karakteristika uvođenje tzv. instant viza.

Za koga će i gde važiti nova pravila

Nova pravila se odnose na tzv. treće zemlje čiji su građani do sada uglavnom bez viza ulazili na prostor EU, iako nisu bili njeni članovi. Na ovom spisku zemalja pored Srbije nalaze se, između ostalih:

Argentina, Brazil, Kanada, Japan, Meksiko, Novi Zeland, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Velika Britanija, SAD... Sveukupno oko 60-tak država, a procenjuje se da će njime biti obuhvaćeno oko 700 miliona putnika svake godine.

Na drugoj strani, pravila će se primenjivati za putovanja u ukupno 30 evropskih zemalja: u sve EU članice osim Irske i Kipra, kao i za Lihtenštajn, Norvešku, Island i Švajcarsku.

EES sistem će biti funkcionalan na svim granicama EU, bilo da se radi o aerodromima, lukama ili kopnenim granicama.

EES je zamišljen kao određena “kontrolna zona” na svim spoljnim granicama Šengen zone, sa ciljem da prilikom prelaska granice ukine pečatiranje pasoša, ali pre svega omogući veću kontrolu putnika koji dolaze iz trećih zemalja, Jedan od osnovnih zadataka sistema biće i da kontroliše pravilo “90 unutar 180 dana” koji se odnosi na dozvoljenu dužinu boravka u zemljama Šengen zone.

Foto: Informer

 

Za građane zemalja koje se nalaze u viznom režimu procedura će obuhvatati i podatke sa dobijene vize kao što su broj nalepnice vize za kratkoročni boravak, troslovni kod zemlje članice EU koja je odobrila vizu i datum isteka vize.

Samo propisno ovlašćeno osoblje nacionalnih organa svake države članice EU imaće pristup sistemu radi unosa, izmene, brisanja i upoređivanje podataka. To mogu biti granični organi, organi za izdavanje vize i imigracioni organi.

Implementacija EES je bila planirana još za 2021. godinu, ali je pomerena kako zbog pandemije korona virusa, tako i tehničkih problema, a zatim je njeno kratkotrajno odlaganje zatražila i Francuska zbog Olimpijskih igara.

Kako će funkcionisati EES sistem?

Sistem će, kako je objašnjeno, podrazumevati uzimanje otisaka prstiju i fotografisanje prilikom prelaska bilo koje spoljašnje granice Šengen zone. Sistem će funkcionisati tako što će putnik prilaziti automatizovanom punktu gde će skenirati otiske prstiju, putni dokument (pasoš) i biti fotografisan.

Ovi aparati ili kiosci, kako ih još nazivaju, beležiće sve bitne podatke i to lične podatke (ime, prezime, datum rođenja, nacionalnost, pol), tip dokumenta koji se koristi za putovanje, troslovni kod zemlje koja je izdala putnu ispravu, datum isteka dokumenta, datum i vreme ulaska/izlaska iz zemlje Šengen zone, tačno mesto ulaska (granični punkt), organ koji je odobrio, otiske prstiju (osim za decu ispod 12 godina) i/ili fotografiju.

Sistem koji će zameniti pečat u pasošu, koristiće te podatke za izgradnju biometrijskog profila za sve putnike iz trećih zemalja koji ulaze u EU.

Nakon “čekiranja” na kiosku, službenik na granici će proveriti podatke u sistemu, nakon čega će biti omogućen ulazak u zemlju Šengen zone ili će pak biti odbijen ukoliko za to postoji opravdan razlog.

Kako saznajemo, u prvoj fazi, kada bude uveden EES, postojaće mogućnost za registraciju i na samim granicama.

Druga stvar oko koje je bilo dosta nejasnoća je da li će ova procedura biti sprovođena prilikom svakog vašeg putovanja u države Unije. I kako trenutno stoje stvari, odgovor je - ne.

Dakle, kada naprave vaš profil sa otiscima prstiju i fotografijom, on će važiti naredne tri godine, pa ćete prilikom svakog narednog ulaska u EU samo skenirati vaše pasoše.

Izuzetak će biti slučajevi ako dođe do promena vaših podataka ili ako promenite pasoš.

Kako najavljuju nadležni, ETIAS će biti veoma lak, brz i jednostavan, iako će on obuhvatiti ljude koji planiraju putovanja iz turističkih, poslovnih ili nekih drugih razloga.

 

Građani Srbije koji budu planirali putovanje u EU moraće da popune onlajn aplikaciju, a ona ne bi trebalo da im oduzme više od desetak minuta vremena.

U njoj će se, između ostalog, nalaziti zahtevi za navođenjem ličnih podataka, podataka o pasošu, zemlje u koju se prvo putuje, podataka o eventualnom kriminalnom dosijeu, zabrane poseta određenih zemalja.

Svi podnosioci zahteva, starosti od 18 do 70 godina, moraće ovu uslugu da plate sedam evra, dok će ista biti besplatna za maloletne, a njihove podatke moraće da popunjavaju i šalju roditelji. Plaćanje će se vršiti isključivo platnom karticom.

Nekoliko minuta kasnije, mada bi to prema najavama u praksi moglo da potraje i do 72 sata, trebalo bi da vam na mejl adresu stigne odgovor o prihvatanju zahteva za “instant vizu” koja će važiti tri godine (svaki boravak do 90 dana) ili onoliko koliko vam važi aktuelni pasoš.

Sa ovim dokumentom, kada jednom uđete u zemlju koju ste naveli kao prvu destinaciju, moći ćete da posetite i sve druge zemlje Evropske unije.

Dakle, već od 10. novembra ulazak državljana Srbije (ali i još 60-tak zemalja) na teritoriju EU izgledaće po sistemu “Dobar dan. Molimo Vas vaše pasoše. Moramo uzeti i otiske najmanje četiri prsta. Još samo da vas i slikamo. Hvala vam i ugodan boravak”.

Foto: Shutterstock

 

Građanima Srbije EES sistem će se nalaziti na svakom koraku, praktično gde god da krenete. Bilo da je reč o Mađarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji ili Bugarskoj. Izuzetak će biti odlazak u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru ili Severnu Makedoniju. Međutim, ako idete na letovanje u Grčku, ponovo ćete morati da se registrujete na EES i to na ulazu između Severne Makedonije i Grčke.

Takođe, sa EES sistemom ćete se upoznati i ako avionom krenete ka Beču, Berlinu, Parizu, Rimu, Atini...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija