• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

10.09.2024

14:07

Ova industrija cveta, a tek će da donosi pare: Zapošljava 5.000 radnika, a njeni proizvodi instalirani su 100 miliona puta

freepik

Društvo

Ova industrija cveta, a tek će da donosi pare: Zapošljava 5.000 radnika, a njeni proizvodi instalirani su 100 miliona puta

Podeli vest

Gejming industrija u Republici Srbiji trenutno broji više od 4.300 profesionalaca, a do kraja godine biće otvoreno najmanje 470 radnih mesta procene su članova Srpske gejming asocijacije (SGA).

Jedan od članova SGA, beogradski studio za razvoj mobilnih igara Playstudios, objašnjava da su u pitanju visoko kvalifikovani kadrovi specijalizovani za art i kreativnu direkciju, projektni menadžment, programiranje i različite administrativne pozicije.

Svetlana Mikić, iz Playstudios-a, napominje da su predviđanja da će se ova godina završiti sa rekordnim brojem profesionalaca zaposlenih u gejming industriji. Ona dodaje da su projekcije o povećanju broja zaposlenih rezultat stručnosti i znanja domaćeg kadra, sve većeg broja igrača na globalnom nivou, ali i makroekonomskih i geopolitičkih zbivanja.

- Potreba za zaposlenima svakako postoji i na globalnoj gejming sceni, a Srbija se pozicionira kao perspektivno tržište zbog profesionalaca koji ovde rade. Na ruku nam idu i povezanost sa svim krajevima sveta, dobro poznavanje materije i činjenica da SGA zaista koristi svaku priliku da ispromoviše mogućnosti domaćeg tržišta - ističe Mikićeva.

Prilikom potražnje za kadrovima najveći izazov je pronaći ljude koji imaju adekvatno obrazovanje za rad u gejming industriji, a nedostatak odgovarajućih profila je posebno očigledan kad su u pitanju uskospecijalizovane pozicije.

- Na globalnom nivou industrija je vrlo dinamična i stvari se toliko brzo menjaju da ono što je juče bilo aktuelno, sutra verovatno neće biti. U takvom okruženju izazovno je kreirati obrazovne programe i obučiti kadar - objašnjava Mikićeva. Ona dodaje da se kod nas formalno obrazovanje odvija u saradnji gejming studija i različitih fakulteta, a veliku ulogu u pronalaženju kadrova imaju i programi prekvalifikacija, samostalno učenje i spremnost zajednice da deli znanja i iskustva.

Osim većeg broja radnih mesta koji se očekuje u 2024. godini, analiza Srpske gejming asocijacije ukazala je i na činjenicu da više od 70 odsto ispitanika oseća optimizam kad je budućnost industrije u pitanju.

- Broj igrača svakodnevno raste što diktira potrebe za novim igrama, unapređenjem postojećih igara i potražnjom za kadrovima. Činjenica da su igre proizvedene u Srbiji instalirane oko 100 miliona puta nam je pokazatelj da uspevamo da odgovorimo na potrebe igrača i nadam se da ćemo u tome uspevati i u budućnosti - zaključuje Mikićeva.

Studio za razvoj video igara Playstudios u Srbiji postoji od 2021. godine, kad je otvorena kancelarija u Beogradu. Skoro 200 umetnika, dizajnera, kreativaca i programera radi na razvoju POP! Slots, MGM Slots Live i Tetris igara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija