• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Njujork post

10.09.2024

16:55

U kondomima koje koriste i Srbi pronađene kancerogene supstance! Izazivaju rak testisa i bubrega

pexels.com/freepik

Društvo

U kondomima koje koriste i Srbi pronađene kancerogene supstance! Izazivaju rak testisa i bubrega

Podeli vest

Kondomi "Trojan", koji se reklamiraju kao "Američki kondom broj 1,“ našli su se u centru kontroverze zbog optužbi da sadrže opasne hemikalije poznate kao PFAS, koje su povezane s rizikom od raka. Ove tvrdnje iznete su u novoj grupnoj tužbi podnetoj u ponedeljak na saveznom sudu u Menhetnu.

Tužilac Metju Gudman, koji je pokrenuo postupak protiv kompanije Church & Dwight iz Nju Džersija, tvrdi da su trojanski kondomi koje proizvodi ova kompanija toksični i neprikladni za upotrebu. Nezavisno laboratorijsko testiranje ultra tankih kondoma kupljenih u apoteci na Menhetnu otkrilo je prisustvo PFAS (per- i polifluoroalkil supstanci), što je izazvalo zabrinutost među potrošačima.

- Na osnovu etikete, verovao sam da su proizvodi bezbedni za upotrebu na genitalijama - izjavio je Gudman u tužbi, napominjući da bi izbegao kupovinu ovih kondoma da je znao za prisustvo opasnih hemikalija. On sada traži najmanje 5 miliona dolara odštete za sebe i druge kupce širom Sjedinjenih Američkih Država.

PFAS, poznate kao „zauvek hemikalije“ zbog njihove otpornosti na razgradnju u ljudskom telu i okolini, povezane su s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Studije su pokazale da ove hemikalije mogu izazvati povišen holesterol, nisku porođajnu težinu kod novorođenčadi, smanjen imunološki odgovor na vakcine, kao i rak bubrega i testisa. Ove supstance se nalaze u brojnim potrošačkim proizvodima, uključujući kozmetiku, nelepljive tiganje i odeću otpornu na mrlje.

Potrošači izrazili bezbednost

U julu ove godine, blog za zaštitu potrošača Mamavation objavio je rezultate testiranja 29 popularnih kondoma i maziva, gde je utvrđeno prisustvo PFAS u nekoliko proizvoda, uključujući Trojan Ultra Thin kondome. Ovaj izveštaj izazvao je široku zabrinutost među potrošačima koji koriste ove proizvode.

Kompanija Church & Dwight još uvek nije odgovorila na zahteve za komentar povodom ove tužbe. Takođe, advokati koji zastupaju Gudmana nisu se odmah oglasili. Ovaj slučaj mogao bi otvoriti vrata za širu debatu o bezbednosti proizvoda koji dolaze u direktan kontakt s ljudskim telom, a posebno onih koji su široko dostupni i reklamirani kao sigurni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

Oglasilo se Tužilaštvo o slučaju male Danke Ilić: Samo u ovom slučaju Dragijević i Janković izlaze na slobodu
Hronika

Oglasilo se Tužilaštvo o slučaju male Danke Ilić: Samo u ovom slučaju Dragijević i Janković izlaze na slobodu

Za nešto manje od mesec dana Dejanu Dragijeviću i Srđanu Jankoviću koji su osumnjičeni za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić u Banjskom polju, isteći će pritvor. Ukoliko optužnica do tada ne bude podignuta, oni će morati da budu pušteni na slobodu. Ipak, kako saznaje Telegraf.rs, Više javno tužilaštvo u Zaječaru nastoji da podigne optužnicu pre nego što osumnjičenima istekne šest meseci pritvora.

10.09.2024

15:52

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija