• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: P. Ivković

12.09.2024

11:20

Lucijin tata kreće u hodočašće! Pomoć im je neophodna, a vremena je sve manje

infromer

Društvo

Lucijin tata kreće u hodočašće! Pomoć im je neophodna, a vremena je sve manje

Podeli vest

Lucija Miladinović je prevremeno rođena u 25/26 gestacijskoj nedelji kao dete iz rizične trudnoće hormonski održavane sa svega 790 grama. Od samog starta, malena heroina se borila za život, a nažalost ta borba i danas traje. Nepohodno joj je lečenje u Turskoj koja ima terapiju za njena oboljenja.

Za Informer.rs Lucijini mama i tata otkrili su detalje bolest i poslali apel svima da im pomognu u borbi za Lucijin život. 

- Po rođenju je smeštena na MV i u drugom danu prebačena je na Institut za neonatologiju u izrazito teškom kliničkom stanju kao ekstremno nezrelo novorođenče, gde je lečena ukupno 3,5 meseca. Zbog neonatalnih konvulzija primala je maksimalne doze lekova, a zbog sumnje na epi napade bila je hospotalizovana i na Institutu za majku i dete u uzrastu od 4,5 meseca kada je konstatovano da su krize svesti koje je imala najverovatnije posledica nezrelosti CNS - pričaju i dosaju:

Foto: infromer

 

 

- Vremenom smo primetili da Lucija dosta kasni u razvoju i na kontrolnom pregledu dobijamo uput za Specijalnu bolnicu za cerebralnu paralizu u kojoj joj je postavljena dijagnoza F.83 Disordines evolutionis specifici midžti (Mešoviti specifični poremećaji razvoja). Daljim analizama na MR pregledu su opisane morfološke karakteristike koje ukazuju na umerenu volumnu redukciju mozga u celini, bez vidnih oštećenja moždanog parenhima, kao i da dif.dg. može ukazivati na kongenitalne poremećaje iz Dandy-Njalker spektra - pričaju nam. 

 

Nije genetsko oboljenje

- Daljim analizama genetskog ispitivanja utvrđuje se da Lucija nema genetsko oboljenje i da se može prdpostaviti da je sve od prevremenog porođaja i poteklo takođe se ustanovila atrofija mozga i mikrocefalija stečena kao icerebrslna paraliza. Lucija ne govori( postoje nekoliko reči koje u slogovima izgovori), ne puzi, ne hoda, ne može predmet zadržati u rukama, ali je jedna jako hrabra devojčica u čijim očima se vide volja i borba za životom - pričaju mama i tata. 

Foto: infromer

 

 

Apel za pomoć i hodočašće

- Mi kao roditelji se obracamo svim ljudima dobrog srca da nam pomognu u ovoj borbi kako bi Lucija prohodala i imala detinjstvo kao svako zdravo dete, da priča, da se igra sa svojim drugarima i da ima samostalan život. Planiramo naredne nedelje hodočašće iz Obrenovca do Manastira Tumane, ali nam je i za to potrebna pomoć oko planiranja, nikada pre to nismo radili. 

Matične ćelije 

- Ukupno lečenje košta osamnaest miliona, a nama je sada potrebno 19.000 evra za dve terapiej matičnim ćelijama, transport i smešaj tamo. Ukupno 23.000 evra, a nakon toga se vraćamo u Srbiju i nastavljamo sa rehabilitaciom, trebalo je već da budemo tamo ali nismo imali novca, zakazana nam je terapšija za kraj septembra, početak oktobra. Sredstva su potrebna za banjsko lečenje, kontinuirane fizikalne i radne terapije, logopedske i defektološke tretmane, za lečenje u inostranstvu matičnim ćelijama dr, specijalističke preglede, vitamine i suplemente kao i za troškove puta i smeštaja u toku lečenja - pričaju Ilija i Verica. 

Da pomognemo Luciji!

Upišite 298 i pošaljite na 3800

Uplatom na dinarski račun
160-6000001644576-32
Skeniranjem NBS IPS koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Pristupite preko vaše mBanking aplikacije i skenirajte kod sa ekrana. Iznos je podešen na 1000 RSD, a korekcija iznosa se može uraditi u samoj aplikaciji.

Uplatom na devizni račun
160-6000001645648-17
IBAN:
RS35160600000164564817
SWIFT/BIC:
DBDBRSBG


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Umrla Katerina Valente
Showbiz

Umrla Katerina Valente

Pevačica Katerina Valente preminula je 9. septembra u svojoj 93. godini, navedeno je na njenoj Fejsbuk stranici.

12.09.2024

09:45

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Ko se još ovako igra? Ima ih...
Srbija

Ko se još ovako igra? Ima ih...

Prvi učitelji se nikada ne zaboravljaju i dobro se pamte njihove lekcije. A inicijativu jednog učitelja iz Kovina pre deceniju i po tamo su rado prihvatili i odrasli, i evo šta svake godine rade.

12.09.2024

10:45