• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Informer/Blic

12.09.2024

11:47

Ako ulazite u Srbiju sa većom količinom novca ovo su stvari koje morate da znate: Jedan obrazac je posebno važan

Uprava carine

Društvo

Ako ulazite u Srbiju sa većom količinom novca ovo su stvari koje morate da znate: Jedan obrazac je posebno važan

Podeli vest

Ukoliko oklevate da to učinite, jer strahujete za svoju bezbednost, imajte na umu da je poverljivost podataka zagarantovana.

Unos deviza u Srbiju je slobodan, ali je iznos ograničen. To znači da možete uneti novca koliko god želite, ali ako je reč o sumi većoj od 10.000 evra (u dinarima ili drugoj stranoj valuti), dužnost vam je da to prijavite – navode na sajtu Uprave carina. Kako kažu, tada se dobija potvrda da je prijavljena suma uneta i putnik neće imati problema pri izlasku iz zemlje (ukoliko samo prolazi kroz Srbiju ili pak novac vraća u inostranstvo).

– Imajte u vidu da svaki iznos od 10.000 evra i više, u dinarima ili stranoj valuti, treba da prijavite prilikom svakog prelaska državne granice (pri ulasku ili izlasku iz zemlje) – navode u UC. Novac se prijavljuje popunjavanjem obrasca koji je dostupan na granicama.

Carinski službenik zatim upoređuje podatke iz obrasca sa novcem koji putnik ima i overava dokument. Carinik potvrdu poništava prilikom prvog izlaska iz Srbije, što znači da više nije važeća. Na ovaj iznos se ne plaća porez - piše Blic.

Ima li opravdanog razloga za strah ukoliko neko prijavi veći iznos novca?

U UC kažu da nema razloga za strah.

Ukoliko oklevate da li da prijavite novac jer strahujete za svoju bezbednost pošto sa sobom nosite veću svotu gotovine, imajte na umu da je poverljivost podataka koje date cariniku zagarantovana. Zato kada prijavljujete veću sumu novca, slobodno zamolite carinika koji je na dužnosti za maksimalnu diskreciju – navode oni.

Foto: Shuterstock

 

 

Podaci o prijavljenom prenosu fizički prenosivih sredstava plaćanja preko državne granice dostavljaju se u roku od tri dana od dana prenosa Upravi za sprečavanje pranja novca. U slučaju da postoje osnovi sumnje da se u ovoj situaciji radi o pranju novca ili finansiranju terorizma, nadležni carinski organ dužan je da navede i razloge za sumnju.

Ukoliko pak neko ne prijavi novac, a carinici ga tokom kontrole otkriju, situacija je drugačija. Privremeno zadržana sredstva deponuju se na odgovarajući račun koji se vodi kod Narodne banke Srbije u roku od dva dana od dana učinjenog prekršaja, a dalji postupak vodi se kod nadležnih organa u skladu sa propisima kojima je regulisano vođenje prekršajnog postupka – kažu u Upravi carina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Objavljen tizer za prvi srpski postapokaliptični film "Volja sinovljeva" (FOTO/VIDEO)
Kultura

Objavljen tizer za prvi srpski postapokaliptični film "Volja sinovljeva" (FOTO/VIDEO)

Misteriozni slepi guslar luta razrušenim svetom uz poj pesme Volja sinovljeva koja opisuje malu zajednicu uzgajivača semena pšenice koja je živela daleko u pustinji i odbijala da se povinuje tiraniji udaljenog grada - ovaj kratak opis filma "Volja sinovljeva" uvodi nas kroz vrata potpune žanrovske i produkcijske inovacije koja do sada nije viđena u domaćoj kinematografiji.

12.09.2024

13:04

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Ko se još ovako igra? Ima ih...
Srbija

Ko se još ovako igra? Ima ih...

Prvi učitelji se nikada ne zaboravljaju i dobro se pamte njihove lekcije. A inicijativu jednog učitelja iz Kovina pre deceniju i po tamo su rado prihvatili i odrasli, i evo šta svake godine rade.

12.09.2024

10:45