• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.09.2024

10:41

Ukoliko se ne leči, može da ubije čoveka za nekoliko sati! Kolera se pojavila u komšiluku, ovo su simptomi!

Shutterstock

Društvo

Ukoliko se ne leči, može da ubije čoveka za nekoliko sati! Kolera se pojavila u komšiluku, ovo su simptomi!

Podeli vest

U Bugarskoj je potvrđena kolera, što je prvi takav slučaj u poslednje 103 godine.

U pitanju je oblik teške crevne zarazne bolesti koja se može masovno širiti putem vode i izazvati infekciju. Ukoliko bolest nije na vreme registrovana i lečena na odgovarajući način, pacijent može da umre usled teške dehidracije.

Bolest se širi kontaminiranom hranom ili vodom. Veliki broj zaraženih nema simptome bolesti, dok se kod jednog broja pacijenata javlja akutna dijareja i teška dehidracija. Stručnjaci naglašavaju da je kolera bolest koja se lako leči, ali "ako se ne leči, može da ubije čoveka u roku od nekoliko sati".

Foto: Shutterstock

 

Prema podacima stručnjaka, 1 od 10 ljudi bolesnih od kolere razviće ozbiljne simptome. Kod onih koji imaju simptome, smrt može nastupiti u roku od nekoliko sati ukoliko se ne počne sa odgovarajućim lečenjem.

Česta i obilna dijareja, povraćanje i jaki stomačni grčevi

Tokom 2020. godine, od kolere je umrlo 857 osoba u 24 zemlje. Veruje se da je stvarni broj mnogo veći, navodi Svetska zdravstvena organizacija.

Kolera je teška akutna crevna bolest a praendemsko žarište kolere je delta Ganga i Bramaputre. Izazivač je Vibrion cholerae, gram-negativni, aerobni bacil, klasičnog ili El Tor biotipa. Kolera se prenosi fekalno-oralnim putem, zaraženom hranom i vodom. Može se manifestovati kao asimptomatski oblik, laki enteritis i smrtonosna klasična kolera. Lečenje se zasniva na nadoknadi tečnosti, simptomatskoj terapiji i upotrebi tetraciklina.

Foto: freepik

 

Česta i obilna dijareja, povraćanje i jaki stomačni grčevi su mogući znaci bolesti. Stručnjaci savetuju da se u rizičnim zemljama pije flaširana, prečišćena voda i da se vodi računa o higijeni. Vakcinacija pruža privremenu zaštitu osobama za koje postoji veliki rizik od inficiranja, ili im je oslabljen imunitet.

Pre dve godine kolera zabeležena u Vuhanu

Pre dve godine, u kineskom gradu Vuhanu u kojem je zabeležen prvi slučaj covid 19, registrovana je i kolera.

Univerzitet Vuhan tada je prijavio u kampusu slučaj „povraćanja i dijareje, praćene niskom temperaturom“. Serološkim testovima Centara za kontrolu bolesti, potvrđeno je da se radi o koleri. Kineski stručnjaci su preuzeli, kako naglašavaju, sve neophodne mere kako bi se pronašli kontakti i zaustavilo moguće širenje bolesti. Za sada nisu otkriveni novi slučajevi kolere, a posle lečenja, stanje pacijenta kod kojeg je potvrđena kolera je „kontrolisano, a simptomi su nestali„, saopštilo je Okružno odeljenje za zdravstvo Univerziteta Vuhan.

Nakon efikasne dijagnoze i lečenja, stanje pacijenta je postalo stabilno, a simptomi su nestali, saopštio je lokalni Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Inače, postoje dva soja Vibrio kolere koji uzrokuju izbijanje bolesti. To su O1 i O139, a smatra se da je O1 češći oblik.

Foto: Shutterstock

 

Kolera u Srbiji

Poslednji slučajevi kolere u Srbiji zabeleženi su 1989. godine kada je registrovano 16 slučajeva u Dimitrovgradu. Takođe, 1984. su registrovana dva slučaja kod naših građana koji su se oboleli vratili u zemlju i koji su se zarazili na putovanju u zemlje u kojima je kolera endemska bolest.

- Mi naših slučajeva kolere nismo imali u dugom vremenskom periodu, tako da nema osnova za strah, ali da je neophodna opreznost, posebno kada putujemo u rizična područja - napomenula je u februaru ove godine u Jutarnjem programu dr Violeta Rakić, specijalista epidemiologije sa Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!
Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!

U okviru akcije preventivnih pregleda koji se svakog vikenda održavaju u većini zdravstvenih ustanova u Srbiji, u Čačku će u nedelju primati pacijente lekari Opšte bolnice i Doma zdravlja.

13.09.2024

15:45