• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.09.2024

14:25

Kupiti ili spremati zimnicu? Evo šta se više isplati

Shutterstock

Društvo

Kupiti ili spremati zimnicu? Evo šta se više isplati

Podeli vest

Na akciji u velikim marketima za nešto više od 300, ali ako se kupuje od domaćih prodavaca može koštati i više od 1.000 dinara, koliko bi koštala i priprema u “sopstvenoj režiji” – cena ajvara je primer koliko će vam trošak za zimnicu ovog meseca varirati, zavisno da li je kupujete ili pripremate sami.

Po statističkim procenama, prosečno tročlano domaćinstvo u Srbiji koje priprema zimnicu, nabavlja do 20 kilograma paprike za ajvar, još 10 kilograma peče i ostavlja u zamrzivač ili tegle, potom još do 20 kilograma paradajza za mlevenje i kuvanje, te do 10 kilograma kiselih krastavčića. Mnoga domaćinstva se odlučuju da zimnicu dodatno obogate i drugim vrstama povrća, ali mnoga i da obezbede mininalnu količinu.

 

Paradajz do 120, paprika do 300, kornišoni do 200 dinara

Međutim, ko povrće za zimnicu nije kupio prošlog meseca, ovog će se na pijacama suočiti sa još višim cenama koje proizvođači i trgovci pravdaju dugotrajnom sušom i drastično manjim rodom gotovo svih vrsta povrća u Srbiji.

Zavisno od područja naše zemlje i aktuelne ponude, po izveštajima sa lokalnih pijaca, cena paradajza se kreće od 120 do 250, paprike šilje od 140 do 300, paprike babura od 150 do 300, kornišona od 130 do 200, cvekle od 70 do 150, a karfiola od 200 do čak 500 dinara za kilogram. Cene ovog povrća, koje se najćešće koristi za pripremanje zimnice, na kvantaškim pijacama, opet zavisno u kom se delu Srbije nalaze i od trenutne ponude, niže su u rasponu od 25 do 40 odsto.

Foto: Shutterstock

 

Međutim, prošle godine, na primer, paradajz je koštao do 150, paprika šilja do do 140, babura do 150, a kornišoni do 140 dinara kilogram.

Trošak i dodaci i začini

Samo povrće, naravno, nije jedini trošak u kućnoj varijanti pripreme zimnice. Da bi ono završilo u teglama i flašama, potrebni su dodaci i začini, čije su cene takođe više nego pre godinu dana.

Litar sirćeta u ovom trenutku košta od 150 do 170 dinara, dok litar ulja na akcijama u velikim marketima staje od 150 do 165 dinara. Potreban je i biber u zrnu, čija je cena oko 300 dinara, lovorov list koji se prodaje po ceni od 90 do 130, pa potom i beli luk u prahu koji košta oko 300 dinara.

Internet pun oglasa za prodaju gotove zimnice

U poslednje vreme, upravo zbog cena na pijacama i ostalih troškova pripreme, mnoga domaćinstva se odlučuju da spremljenu gotovu zimnicu kupe od onih kojima je to već godinama zanat.

Zato je i sada internet preplavljen oglasima gotove domaće zimnice za prodaju, pa se u nekima od njih navodi da flaša od 0,75 litara domaćeg mlevenog paradajza košta 270, balon od pet litara potpuno spremljenog mlevenog paradajza 750, dok tegla paradajza i paprike od 2,5 kilograma košta 1.000 dinara. U oglasima se nudi tegla od 3 kilograma paprike “somborke” sa kupusom za 1.200 dinara, cena tegle od 720 grama cvekle prodaje se za 360, a krastavčića za 350 dinara.

Foto: topress

 

Kada je u pitanju ajvar, kao mnogima neizostavni artikal u zimnici, njegova cena u ovim oglasima za teglu od 720 grama varira od 850 do 1.050 dinara, ali se na internetu nudi i ljuti mleveni leskvački ajvar po ceni od 850 dinara za teglu od 580 grama, te “ljutenica” po ceni od 400 dinara za teglu od 350 grama.

Inače, objašnjenje ovih proizvođača domaće zimnice za ovakav raspon cena, u najkraćem je – “tek malo jeftinije bi vas koštalo da je sami pravite u kućnoj varijanti”, uz napomenu da kako septembar odmiče svi artikli “mogu koštati i više”.

Tegle zimnice u velikim marketima jeftinije

S druge strane, kada je u pitanju “industrijska” zimnica, prostim poređenjem cena istih proizvoda u velikim trgovinskim lancima koji posluju u celoj Srbiji, dolazi se do toga da je ta vrsta kupovine isplativija, pogotovo što su u velikim marketima na snazi razni popusti ili akcijske prodaje.

Pa tako, zavisno od proizvođača među kojima ima i poznatih uvoznih brendova, klasična tegla kornišona može se pazariti za već 125 dinara, paprike za 330, cvekle za 220, ajvara za 360, dok je mleveni paradajz moguće naći i za 300 dinara.

Foto: topress

 

Kupovina ili pravljenje u “sopstvenoj režiji”?

Za domaćice koje se, umesto pripreme, odlučuju za kupovinu zimnice, pored ovih cena osnovni razlozi su nepotrebne veće količine i nemanje odgovarajućeg prostora za spremanje i čuvanje.

- Sve što se kod nas jede, a to su ajvar, krastavčići i paprika, u svakom trenutku može da se kupi u trgovinama, a u velikim marketima ih uvek ima i po akcijskim cenama. Tako sam i nabavila šest tegli od po pola kilograma ajvara po ceni od 315 dinara za jednu. I to jedino “deponujem” u toj količini u stanu, sve ostalo, po potrebi i želji ukućana, kupujem “na teglu”. Samo za tu kupljenu količinu ajvara uz sve potrebne dodatke, kada bih ga sama kupila na pijaci i pripremala, trebalo bi mi duplo više novca – objašnjava Kraljevčanka Sanja.

I mnogim drugim domaćicama kupovina zimnice u marketima je isplativija i lakša od pripreme u “sopstvenoj režiji”.

-  Niti imam ceo dan za to, niti je stan pravo mesto za kuvanje ajvara i svega ostalog. Godinama se već oslanjamo na kupovinu u marketima jer je jeftinije, a od internet prodavaca jedino nabavljamo potpuno spremljeni mleveni paradajz kojeg najviše i trošimo, a cena od 750 dinara za balon od pet litara je sasvim prihvatljiva – dodaje Valjevka Marijana.

Što se tiče domaćica koje se ipak odlučuju za tradicionalni način pripreme zimnice u svom domu, njihovi argumenti su da povrće kupuju od poznatih i proverenih proizvođača koji garantuju domaći kvalitet, da ne dodaju “hemiju” za održavanje zimnice za razliku od industrije, te da, po svom ukusu, mogu da dodaju razne začine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Putin pravi lek za besmrtnost? Isplivala strogo čuvana tajna! (VIDEO)
Live TV

Putin pravi lek za besmrtnost? Isplivala strogo čuvana tajna! (VIDEO)

Kremlj je čitavoj vojsci lekara i naučnika naredio da podnesu izveštaje o napretku u borbi protiv starenja ćelija, što bi produžilo životni vek do neslućenih granica. O tome su u Vikend Info jutru govorili Drina Pešić, balerina i Miodrag Đokić, doktor stomatologije i antiejdžing medicine.

15.09.2024

15:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija