• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rds

15.09.2024

18:49

Od našeg jedinstva zavise sva naša sreća i svi naši uspesi! Oglasio se patrijarh Porfirije povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Tanjug/Vladimir Sporčić

Društvo

Od našeg jedinstva zavise sva naša sreća i svi naši uspesi! Oglasio se patrijarh Porfirije povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Podeli vest

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije rekao je u danas da su imenu praznika (Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave) tri ključne tačke na kojima počiva naš rod – jedinstvo, koje i u Hristvooj nauci zauzima posebno mesto.

- Zato je danas višestruko korisno da podsetimo sebe i sve naše sunarodnike, ne samo u Srbiji i Srpskoj, nego i u svim našim ovozemaljskim postojbinama, gde god da živimo, da od našeg jedinstva, ali jedinstva isključivo u dobru, u ljubavi, u pravdi i istini, u veri u Hrista, zavisi sva naša sreća i svi naši uspesi, i lični, i zajednički - istakao je patrijarh.

Drugi stub, naglasio je, na kojem počiva naše narodno znanje, jeste sloboda, ideal i imperativ koji baštini srpsko nasleđe, ali koji je svojstven i čovečanstvu.

- Naš narod je ovu istinu duboko i iskustveno doživeo, jer je vekovima po Božjem dopuštenju, u raznim krajevima i raznim vremenima, trpeo ropske stege raznih porobljivača. U tim periodima, kada se gasila slava i moć srpske države, i kada su Srbi trpeli, patili i stradali od tuđina, Bog je davao, te se budio duh našeg čoveka. Budila se i kalila vera u Boga, koji neće ostaviti svoj narod i koji će učiniti da mnogoželjena sloboda ponovo zasija - rekao je patrijarh.

Foto: Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

 

Jedinstvo i sloboda su, dodao je, zlatne niti od kojih je istkana naša zastava.

- Ona kao odlika našeg identiteta sabira u sebi naše celokupno nasleđe. Kao takva, ona predstavlja svojevrsnu tapiju srpskog naroda, gde god da živi, ali i njegovu ličnu kartu svuda u svetu i pred čitavim svetom - rekao je patrijarh Porfirije.

Svečana akademija povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave održana je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Prisustvovali su i premijer Miloš Vučević i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Dragan Đilas - Mefisto srpske opozicije! Svako ko mu se zameri postaje politički pokojnik!
Live TV

Dragan Đilas - Mefisto srpske opozicije! Svako ko mu se zameri postaje politički pokojnik!

Dragan Đilas već deset godina kontroliše skoro sve manje stranke, što novcem, što uticajem. Kontroliše kompletnu garnituru opozicionih medija, a svako ko mu se suprostavi biva satanizovan u njima. Da li je on "crna rupa" opozicije? Na ovu temu u "Otvorenom studiju" su govorili direktorka "Studija B" Ivana Vučićević, poslanik Srpske napredne stranke Radoslav Milojičić Kena i predsednik Narodne stranke Vladimir Gajić.

15.09.2024

20:00

Putin pravi lek za besmrtnost? Isplivala strogo čuvana tajna! (VIDEO)
Live TV

Putin pravi lek za besmrtnost? Isplivala strogo čuvana tajna! (VIDEO)

Kremlj je čitavoj vojsci lekara i naučnika naredio da podnesu izveštaje o napretku u borbi protiv starenja ćelija, što bi produžilo životni vek do neslućenih granica. O tome su u Vikend Info jutru govorili Drina Pešić, balerina i Miodrag Đokić, doktor stomatologije i antiejdžing medicine.

15.09.2024

15:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija