• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.09.2024

13:57

Onlajn kupovina u Srbiji eksplodirala: Potrošeno više od 540 miliona evra za tri meseca

Printscreen/Twitter, Pixabay

Društvo

Onlajn kupovina u Srbiji eksplodirala: Potrošeno više od 540 miliona evra za tri meseca

Podeli vest

Građani Srbije su za samo tri meseca potrošili preko 540 miliona evra na onlajn kupovinu, saopštila je Narodna banka Srbije.

Srbi i dalje najviše kupuju u domaćim onlajn prodavnicama, ali nesumnjivo je uticaj na skok internet kupovine imao i kineski Temu

U drugom tromesečju ove godine građani Srbije su ukupno, u dinarima, evrima i dolarima, preko interneta potrošili više od 540 miliona evra, saopštila je Narodna banka Srbije. Dodajući, uz to, da ovaj podatak ne uključuje kupovine plaćene pouzećem robe, kojima NBS ne raspolaže.

Građani najviše kupuju u domaćim internet prodavnicama, saopštila je NBS.

Najviše se kupuje dinarima, evrima i dolarima

Građani su obavili 19,2 miliona kupovina na internetu karticama i elektronskim novcem, čime je nastavljen međugodišnji trend rasta, koji u odnosu na isto tromesečje prethodne godine iznosi 36,1 odsto, objavila je Narodna banka Srbije.

Broj kupovina na internetu obavljenih u dinarima beleži rast od 33,4 odsto, dok je vrednost tih kupovina uvećana za 34,6 odsto u odnosu na drugo tromesečje 2023. godine. Posmatrano apsolutno, vrednost transakcija u dinarima za tri meseca iznosila je 36,3 milijarde dinara, odnosno – oko 309 miliona evra.

Kada se radi o internet transakcijama u evrima, njihova vrednost je oko 184,7 miliona evra. Uz to, građani Srbije su na internetu potrošili preko 55 miliona dolara. Ukupna cifra time dostiže oko 548 miliona evra.

Eksplozija šopinga na aplikaciji Temu

Jedan od mogućih uzročnika skoka onlajn kupovine je Temu, kineska aplikacija za onlajn kupovinu koja je za svega nekoliko meseci u Srbiji postala svojevrstan fenomen.

Temu je dizajniran tako da kod potencijalnih koriniska izaziva određenu dozu anksioznosti da će propustiti priliku da robu naruče u vremenu kada za te artikle postoji popust, po principu „ostalo vam je još veoma malo vremena da kupite ove neverovatne proizvode“.

Rezultat toga je izuzetan, jer se kod kupaca stvara osećaj da je veoma važno da što pre naruče nešto, kao da im život zavisi od toga. Time se stvara i utisak svojevrsnog sportskog nadmetanja, jer ništa nije logičnije nego da pomislite da ste zapravo uspeli da „pobedite“ prodavca tako što ste uspeli da od njega kupite proizvod pre nego što se „vratila“ originalna cena.

Uz tu potpuno iracionalnu hitnost Temu ima i još jedan adut – zaista veoma povoljne, da ne kažemo niske cene, kojima konkurencija teško može da parira, posebno zbog toga što Temu nudi i besplatnu dostavu.

Novi konkurent – Šejn

Nakon vrtoglavog uspeha Temua, u Srbiji će se uskoro pojaviti još jedna kineska onlajn platforma za kupovinu – Šejn.

Šejn je pre svega poznat po prodaji relativno jeftine odeće, a za uspeh te platforme zaslužna je njena popularnost među potrošačima generacije Z.

Korišćenje Šejna omogućeno je sporazumom koji je Javno preduzeće Pošta Srbije sredinom avgusta sklopilo sa mađarskom poštom.

Iz tog preduzeća su naveli da će taj sporazum, a time i korišćenje aplikacije Šejn, za korisnike značiti bržu i lakšu isporuku robe, koja će nakon završetka postupka carinskog nadzora, na adrese korisnika biti isporučivana u roku od 72 sata.

Navedeno je i da će se mreža JP Pošta Srbije sa sadašnjih 500 do kraja godine proširiti na 1000 paketomata namenjenih isporuci pošiljaka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija