• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.09.2024

11:41

Jedan od omiljenih Srba! Đorđe Mihailović je više od pola veka čuvao Zejtinlik, a najveća želja mu je bila da dobije srpsko državljanstvo

shutterstock/Informer

Društvo

Jedan od omiljenih Srba! Đorđe Mihailović je više od pola veka čuvao Zejtinlik, a najveća želja mu je bila da dobije srpsko državljanstvo

Podeli vest

Povodom obeležavanja 106. godišnjice od proboja Solunskog fronta, 28.9.2024. godine otkrivena je spomen - bista deda Đorđa Mihailovića, čoveka koji je 60 godina svog života dao srpskom vojnom groblju u Zejtinliku, radeći kao čuvar.

Bista, koju je darovala livnica ''Jeremić'' iz Vrčina, nalazi se ispred kuće u kojoj je deda Đorđe živeo, a delo je akademskog vajara Ljubomira Lacovića.

Kao što smo ranije pisali, ekipa Informera nalazila se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremić".

Zajednica veterana Srbije okarakterisala je ovaj čin kao sećanje na hrabrost i žrtvu naših slavnih predaka. Na svečanosti povodom 106 godina od proboja Solunskog fronta, prisustvovalo je 120 boraca, ratnih vojnih invalida, porodica palih boraca i njihovih potomaka.

U čast sahranjenim junacima, razvijena je zastava Srbije duga 100 metara!

- Deda Đorđe nije samo figura iz prošlosti, već je i živa inspiracija za sve nas koji danas nastavljamo da čuvamo vrednosti koje su naši preci branili. Borci, ratni vojni invalidi, porodice palih boraca i njihovi potomci sa kojima dolazim na ceremoniju nose duboko ukorenjenu emociju, jer za njih Zejtinlik i deda Đorđa predstavljaju nešto više od istorijskog sećanja. Za mnoge od njih, ovo mesto je simbol njihove lične borbe - rekao je predsednik Zajednice veterana Srbije Marko Martinović.

Martinović je pre samog prikazivanja biste dodao kako oseća duboku zahvalnost i ponos zato što baš on ima čast da doprinese očuvanju nasleđa.

- Osećam duboku zahvalnost i ponos što mogu da doprinesem očuvanju tog nasleđa i da učestvujem u ovoj ceremoniji koja povezuje generacije - od onih koji su se borili, do nas koji nastavljamo da čuvamo njihovu uspomenu - dodao je.

Gradski predstavnici iz Soluna su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

Đorđe Mihailović

Đorđe Mihailović je rođen 1928. godine u Solunu i on je treća generacija Mihailovića koja je čuvala srpsko vojno groblje. Najpre je to radio njegov deda Savo, inače solunski dobrovoljac, koji je, zajedno sa svojim saborcima sahranjen na Zejtinlinku.

Nakon Sava, dužnost je preuzeo njegov sin Đuro, koji je tokom Drugog svetskog rata uspeo da od nacističke vojske sačuva groblje.

Nakon Đurove smrti, na red dolazi Đorđe, koji je ujedno i poslednji muški potomak loze Mihailović. On je groblje čuvao do svoje 94. godine, koliko mu je zdravstvena situacija dozvolila.

Njegova najveća želja koju je javno podelio, bila je da dobije srpsko državljanstvo, što se i ostvarilo 2020. godine.

Đorđe Mihailović je dobitnik nagrade Majka Srbija" u oblasti humanitarnih aktivnosti, razvijanju i jačanju međusobnih veza, unapređivanju ekonomske saradnje, a odlikovan je i Ordenom srpske zastave drugog stepena i Ordenom Svetog Save prvog stepena.

Deda Đorđe je životnu bitku izgubio u 96. godini i kao i njegovi preci, sahranjen je na srpskom vojnom groblju Zejtinlik, u kripti u kojoj počivaju Savo i Đuro, uz vojne počasti i himnu "Bože pravde".

Turisti iz Srbije, ali i sveta su često obilazili Zejtinlik i deda Đorđa, čoveka kome su se potom rado vraćali. On će zasigurno ostati upamćen kao jedan od omiljenih Srba, upravo zbog gostoprimstva.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

(VIDEO) Na Zapadu postoji demokratija, ali kada je izvoze, postaje teška represija! Afričke i južnoameričke zemlje počinju da se bune i bude protiv hegemona!
Live TV

(VIDEO) Na Zapadu postoji demokratija, ali kada je izvoze, postaje teška represija! Afričke i južnoameričke zemlje počinju da se bune i bude protiv hegemona!

Nije malo kada kažemo da je predsednik Vučić održao istorijski govor u Njujorku. Danas je sedam dana od kako su predsednik i njegovi saradnici otišli u Njujork. Da li će ovo predstavljati buđenje lidera manjih lidera kako bi se stvorila protivteža zapadnim silama? Na ovu temu u specijalnom programu govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i Mihajlo Olujić iz Centra za društvenu stabilnost.

29.09.2024

21:54

Da li će woke kultura uništiti srpsku narodnu tradiciju? Zagovornici ovog modernog pogleda na svet prvi krše pravila za koja se zalažu! (VIDEO)
Live TV

Da li će woke kultura uništiti srpsku narodnu tradiciju? Zagovornici ovog modernog pogleda na svet prvi krše pravila za koja se zalažu! (VIDEO)

Da li woke kultura može da ugrozi srpsku tradiciju? Šta je uopšte woke kultura o kojoj je govorio i predsednik Aleksandar Vučić u Njujorku? Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su javni komentator Biljana Šahrimanjan Obradović, urednik "Optimist magazina" Predrag Azdejković i narodni poslanik SNS Nebojša Bakarec.

29.09.2024

19:38

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

C'EST LA MAGIE OSTAVIO BEOGRADSKU PUBLIKU BEZ DAHA: Čak sedam spektakularnih predstava održano je u Sava Centru!
Kultura

C'EST LA MAGIE OSTAVIO BEOGRADSKU PUBLIKU BEZ DAHA: Čak sedam spektakularnih predstava održano je u Sava Centru!

Tokom vikenda je u Plavoj dvorani Sava Centra uspešno održan dugoočekivani magijski spektakl C'est La Magie koji je sve prisutne očarao brilijantno osmišljenim iluzijama i trikovima koje su za beogradsku publiku izveli najbolji iluzionisti sveta - Darsi Ouk, Džejms Mor, Ju Ho Džin i Enzo Vejn na čelu sa Luisom de Matosom - u ulozi reditelja ove jedinstvene svetske senzacije za sve uzraste!

30.09.2024

12:22

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija