• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

04.10.2024

09:27

Zastrašujući podaci "Batuta": Ova bolest je tihi ubica Srba, mladi naročito na udaru

Shutterstock

Društvo

Zastrašujući podaci "Batuta": Ova bolest je tihi ubica Srba, mladi naročito na udaru

Podeli vest

Stope umiranja od bolesti uzrokovanih povišenim krvnim pritiskom - hipertenzijom u Srbiji je drastično porasla u periodu od 2014. do 2023. godine. Kako pokazuju podaci Zdravstveno-statističkog godišnjaka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", ova stopa je za 9 godina porasla za čak 103,5 odsto.

Stopa smrtnosti od hipertenzije je 2013. godine iznosila 80,2 odsto, a prošle, 2023. godine - čak 163, 2 odsto, pokazuju zvanični podaci.

Šta se smatra visokim krvnim pritiskom

Hipertenzija, odnosno visok krvni pritisak, predstavlja vrednosti pritiska 140/90mmHg i preko toga, odnosno vrednost gornjeg pritiska 140mmHg ili donjeg p 90mmHg, ili oba 140/90mmHg i preko toga, koji je u ordinaciji izmerio doktor ili medicinska sestra. Ako se pritisak meri u kućnim uslovima onda vrednosti pritiska 135/85mmHg i preko toga ukazuju da pacijent ima arterijsku hipertenziju.

Arterijska hipertenzija (visok krvni pritisak) je bolest današnjice, od koje boluje jedna četvrtina svetske populacije. Retko kad se manifestuje simptomima, i često se otkrije slučajnim merenjem pritiska.

U našoj zemlji 46,8 odsto stanovništva ima povišene vrednosti arterijskog krvnog pritiska. Sa starenjem, broj obolelih od povišenog krvnog pritiska raste, a kako je za "Blic zdravlje" objasnila prof. dr Vesna Stojanov, kardiolog- hipertenziolog, načelnik Multidisciplinarnog centra za polikliničku dijagnostiku, ispitivanje i lečenje poremećaja arterijskog krvnog pritiska u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije (UKCS), čak 60 odsto osoba starijih od 60 godina ima hipertenziju.

Visok pritisak ima sve više mladih

Problem je što je među njima sve više mladih.

- Ranije se hipertenzija više vezivala za stariji uzrast, ali sada to nije tako. Svakim danom je sve veći broj obolelih naročito među mladima, čak i kod dece školskog uzrasta. Razlog porasta esencijalne hipertenzije (hipertenzija nepoznatog uzroka) među mladima je najverovatnije u načinu života. Ne treba zaboraviti porast broja obolelih u grupi radno sposobnog stanovništva, gde se sve češće srećemo sa takozvanom radno zavisnom hipertenzijom to jest povišenim vrednostima pritiska na radnom mestu. Glavni uzrok za nastanak ove hipertenzije je stres - objašnjava prof. dr Vesna Stojanov.

Simptomi hipertenzije:

glavobolja - potiljačna, temena ili čeona
svetlucanje pred očima
zujanje u ušima
vrtoglavica
nestabilnost pri hodu
osećaj pritiska u sredogruđu (nespecifični simptomi)

Faktori rizika

Na nastanak povišenog arterijskog krvnog pritiska utiču brojni faktori rizika:

gojaznost
povišene vrednosti masnoća u krvi - holesterola
povišene vrednosti triglicerida
povećan unos soli hranom
pušenje
fizička neaktivnost
povećan unos alkohola
energetska pića
narkotici
stres

- Ovo su sve faktori na koje mi možemo da utičemo i da sprečimo nastanak povišenog krvnog pritiska. Pored ovih faktora ne smemo da zaboravimo i genetske faktore odnosno nasleđe. Ako su roditelji imali hipertenziju onda deca češće obole od povišenog krvnog pritiska. Na gene za sada ne možemo da utičemo, ali ako se na vreme sprovedu preventivne mere možemo da sprečimo nastanak hipertenzije koja je i genetski uslovljena - ističe prof. dr Stojanov.

Bolesti srca i krvnih sudova, sa učešćem od 49, 8 odsto, i dalje su vodeći uzrok smrti u Srbiji. Tokom 2023. godine u Srbiji je od njih umrlo 48.277 osoba - 22.422 muškaraca i 25.855 žena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Izrael vodi borbe na četiri fronta! Za Netanjahua 7. oktobar bio je kao poklon! (VIDEO)
Live TV

Izrael vodi borbe na četiri fronta! Za Netanjahua 7. oktobar bio je kao poklon! (VIDEO)

Svi ruski, ali i veliki broj svetskih medija preneo je danas snimak iz Kurske oblasti gde se vidi uništeno NATO oružje. Izrael je nastavio napade na Liban i Gazu. Visoki zvaničnik Hamasa ubijen je u izraelskom napadu. IDF je naveo da je imao precizne obaveštajne podatke gde se nalaze visoki zvaničnici Hamasa. Izrael već godinama izvodi napade na Siriju, ali sada ih je pojačao. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije i prof. dr Dragan Petrović, naučni savetnik.

03.10.2024

21:10

Izrael napao bazu u Siriji! Severna Koreja jedva čeka da napadne Južnu Koreju i Japan! Sveopšti rat kuca na vrata! (VIDEO)
Live TV

Izrael napao bazu u Siriji! Severna Koreja jedva čeka da napadne Južnu Koreju i Japan! Sveopšti rat kuca na vrata! (VIDEO)

Svi govore o onome što se dešava na Bliskom istoku i smatraju da to nije toliko daleko od Kosova i Metohije. Na granici smo sveopšteg rata. Izraelski napadi na ruske baze daju novu dimenziju. Čeka se reakcija Rusije jer su ipak napadnuta njena vojna postrojenja u oblasti Sirije. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorio je društveni analitičar Saša Boriojević i pukovnik u penziji Srbobran Radić.

03.10.2024

20:33

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Filharmonijski koncert uz dela Prokofjeva i Šostakoviča
Kultura

Filharmonijski koncert uz dela Prokofjeva i Šostakoviča

Beogradska filharmonija nastupa prvi put pod dirigentskom palicom Haime Martina i predstavlja mladog violinistu Johana Dalenea, u petak 4. oktobra (Kolarac, 20č). Koncert nosi naziv “Živeti sa neprijateljem”, a orkestar izvodi dela Prokofjeva i Šostakoviča.

03.10.2024

14:31

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija