• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.10.2024

07:22

Pekli ljude na ražnju, a mali Ratomir dva dana sisao mleko mrtve majke! Jeziv zločin nad Srbima podno Kopaonika!

EPA/Shutterstock

Društvo

Pekli ljude na ražnju, a mali Ratomir dva dana sisao mleko mrtve majke! Jeziv zločin nad Srbima podno Kopaonika!

Podeli vest

Pre tačno 82 godine, 309 meštana Krive Reke kod Brusa ubijeno je u masakru od strane nacističke i bugarske vojske, koji je istorija upamtila pod kodnim imenom operacija "Kopaonik".

Od 12. oktobra, kada je počelo bolesno ubijanje, pripadnici SS divizije "Princ Eugen", sa oko 1.500 podunavskih Nemaca, oko 1.000 pripadnika bugarskog 36. pešadijskog puka i 300 belogardejaca pekli su, palili, sakatili i streljali ljude gde god bi ih ugledali.

Tokom dana 12. oktobra 1942. godine, nemački i bugarski vojnici su pod prinudom naterali preko 70 meštana da uđu u seosku crkvu Svetih Petra i Pavla iz 1618. godine. Potom su u nju uneli desetine leševa već izginulih i teško ranjenih civila iz okoline, a onda su crkvu polili benzinom i zapalili. Na kraju, crkvu su i minirali.

Ratomira Nikolića, koji je imao šest meseci, zaštitilo telo mrtve majke i iz čije je dojke pio mleko da bi preživeo. Ratomira su našli posle dva dana u ruševinama.

Foto: wikipedia.org

Hajnrih Himler obilazi trupe u Kraljevu

 

Mnoga deca nisu preživela. Više od 100 mlađe od 18 godina nastradalo je u nezamislivoj tragediji. Najmlađa žrtva bila je bebica Vera Trifunović. Poživela je tek mesec dana. Najstariji ubijeni Jablan Mišković imao je ravno 80 godina. Janko Cvetković i Momčilo Trifunović, ispečeni su na ražnju u školi.

Prvi izveštaj sa mesta zločina i popis žrtava uradio je sudija Radovan Marković 14. oktobra 1942. godine, a o masakru je 20. oktobra kroz taj izveštaj obaveštena i Vlada na čijem je čelu bio Milan Nedić. Neimenovane žrtve su dobile imena i korigovan je njihov broj tokom istraživanja istoričara Budimke Kovbasko, uz svedočenja preživelih i upućenih. Na istorijskoj rekonstrukciji radio je naučnik Milovan Matić. Svi oni, zajedno sa novinarima i publicistima pomogli su da se žrtve ne zaborave.

Za "uspeh" operacije "Kopaonik" Hajnrih Himler unapredio je direktno odgovornog za pokolj u Krivoj Reci SS komandanta Riharda Kazerera. Kazerer i njegov pretpostavljeni August Šmithuber, komandant puka "Princ Eugen", nakon rata su osuđeni i streljani zbog ratnih zločina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Zoran Marijanović je nevin, u pitanju je organizovani zločin? Novi momenti oko ubistva pevačice isplivali na videlo! (VIDEO)
Live TV

Zoran Marijanović je nevin, u pitanju je organizovani zločin? Novi momenti oko ubistva pevačice isplivali na videlo! (VIDEO)

Zoranu Marijanoviću nastavljeno suđenje za ubistvo supruge Jelene Marijanović. Sudsko veće je pozvalo kao svedoka kumu, kao i Jeleninu tetku koja se nije pojavila u sudu. Kuma je svedočila da se sa Jelenom čula neposredno pre nego što je ubijena. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je kriminolog Dobrivoje Radovanović. Uživo u program javili su se i Nenad Šipka iz Centra za forenzička istraživanja kao i advokat Nebojša Milosavljević.

11.10.2024

13:01

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

Imate ove simptome? Proverite da li vam fali vitamin C
Zdravlje

Imate ove simptome? Proverite da li vam fali vitamin C

Vitamin C jedan je od važnijih nutrijenata, koji u našem organizmu igra ključnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja. Iako ga često preporučuju kada smo prehlađeni, on za naše telo predstavlja mnogo više od samog leka za prehladu.

12.10.2024

10:00

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Po ovome se prepoznaje Topola!
Srbija

Po ovome se prepoznaje Topola!

Po uzoru na ostala mesta u Srbiji, čije trgove krase ogromna trodimenzionalna slova kojima je ispisano ime grada, omiljene lokacije za selfije mladih i gostiju, i Topola je dobila takav simbol!

11.10.2024

15:16

Nauka