• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.01.2017

18:22

IT UGAO! REDEFINISANI ROBOTI: Nova kolumna Vese Jevrosimovića!

Kolumne

IT UGAO! REDEFINISANI ROBOTI: Nova kolumna Vese Jevrosimovića!

Podeli vest

Ne znam da li je to samo moj utisak, ali imam osećaj da su robotika i roboti na ovogodišnjem CES sajmu korisničke elektronike dobili istaknutije mesto nego što je to ranije bio slučaj. Imali smo priliku da vidimo robote u najrazličitijim oblicima - od sprava koje na prvi pogled ne odgovaraju uobičajenoj predstavi o robotima, do humanoida sposobnih da podražavaju čitav spektar izraza lica i, posredno, ljudskih emocija

Ne znam da li je to samo moj utisak, ali imam osećaj da su robotika i roboti na ovogodišnjem CES sajmu korisničke elektronike dobili istaknutije mesto nego što je to ranije bio slučaj. Imali smo priliku da vidimo robote u najrazličitijim oblicima - od sprava koje na prvi pogled ne odgovaraju uobičajenoj predstavi o robotima, do humanoida sposobnih da podražavaju čitav spektar izraza lica i, posredno, ljudskih emocija.

Od potonjih mi se najviše svideo minijaturni Albert Ajnštajn, robot čija je osnovna namena edukacija dece kroz razumevanje pitanja i davanje odgovora prirodnim jezikom, ali i interakcija sa tablet uređajima opremljenim odgovarajućim softverom.

Ostali primeri kreću se u rasponu od automatizovanih kosilica za travu i već dobro poznatih autonomnih usisivača, preko androida koji plešu i izvode kompleksne pokrete, robota barmena, vodiča za slabovide i kućnih pomoćnika koji mogu da slažu vašu odeću, pa sve do spravica koje nisu pokretne, ali koje proizvođači nazivaju robotima jer umeju da uče na osnovu iskustva i s vremenom izgrađuju "karakter" sličan svom vlasniku.

Tako je pokrenuta i rasprava o tome šta je potrebno da bismo neki od pametnih uređaja mogli da nazovemo "robotom". Osnovno pravilo, koliko sam uspeo da saznam iz razgovora sa ekspertima na sajmu, jeste da robot mora biti sposoban da samostalno i automatski obavlja neku aktivnost.

Da li to radi na osnovu prethodno definisanih instrukcija ili ga pokreće veštačka inteligencija, manje je bitno. Sa druge strane, smatram da sposobnost interakcije sa ljudima glasom i sa drugim uređajima putem bežične veze, uz ugrađenu veštinu prilagođavanja različitim situacijama i promenama u realnom vremenu, čini ono što bi većina nas nedvosmisleno svrstala u kategoriju robota.

Granice sasvim očekivano blede jer tehnološka rešenja odavno prevazilaze stereotipe iz prošlog veka, dok se neprestano pojavljuju nove vrste povezanih uređaja. Prema svemu što sam čuo, očekuje se da će potražnja za robotima u svetu u narednih nekoliko godina drastično porasti, a da će se vrednost tržišta udvostručiti na bezmalo 200 milijardi dolara. To samo znači da robote čeka svetla budućnost, u kom god obliku da se pojave.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
CICKA

pre 7 godina

Да ли ми можда, полако, постајемо сви роботи ?. Нисте ништа написали о догађајима код Трампа , ако сте били тамо то би био занимљив извештај за нас жене , да нам опишете све како је било, од уласка до изласка са пријема , све о хаљинама, послужењу, музици, понашању и сличном .

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija