• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

21.02.2018

16:45

PISMA IZ MAGLE! Kolumna Milana Dobromirovića - Kolindina "hrabrost" najveća provokacija!

Kolumne

PISMA IZ MAGLE! Kolumna Milana Dobromirovića - Kolindina "hrabrost" najveća provokacija!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom prošlonedeljne dvodnevne posete Hrvatskoj doživeo je niz provokativnih, "nezgodnih" pitanja novinara i "presecanja" puta pobesnelih poslanika – o čemu su mediji do detalja izvestili – ali je većini promakla prva i možda najveća prvokacija: kaput hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, piše urednik političke rubrike Informera Milan Dobromirović

Pre nego što pomislite da sam lud (jer kakve veze ima Kolindina moda sa politikom?!), dopustite da vam odgovorim na vaše pitanje: SVAKE. Kaput Kolinde Grabar Kitarović, verovali ili ne, sadrži dve krupne političke poruke, provokacije.

Prvo, kako su dobro uočili istoričari, kaput hrvatske predsednice neodoljivo podseća na nošnju trkača Sinjske alke. Kitarovićeva ga je lično izabrala u jednom poznatom etno-butiku. Zašto je ovo važno? Zato što je Sinjska alka proglašena za hrvatske viteške igre, koje su 2010. godine stavljene na listu Uneska nematerijalne svetske baštine u Evropi. A šta se krije iza toga? Pre svega, činjenica da je ova igra uspostavljena kao godišnje obeležavanje pobede Sinjske krajine nad Turcima 1715. godine. Tog 14. avgusta 700 vojnika iz Sinjske krajine pobedilo je moćnu vojsku od 60.000 ljudi Mehmed-paše Čelića. Tih 700 ljudi, potvrdili su čak i istoričari iz Zagreba, bili su Srbi! Bez obzira na to što su ove činjenice kristalno jasne, Hrvatska je ove viteške igre bezobzirno pokrala i prijavila kao svoje.

Reuters

Drugo, reč "hrabrost" na "sinjskom" kaputu Kitarovićeve napisano je glagoljicom, koju Hrvati veličaju kao svoje prvo pismo. Zašto je ovo važno? Zato što istoričari ne mogu da se slože koje je pismo starije – glagoljica ili ćirilica. Iako se javljaju u približno isto vreme, nemoguće je odrediti prvenstvo. Jedino se jasno može odrediti to što Hrvati sa gađenjem pričaju o ćirilici, pa su brže – bolje pribegli ovom drugom pismu.  Kitarovićeva, izgleda, nema problema sa „pravom prvenstva“!

Kurioziteta radi, ta ista Kolinda Grabar Kitarović na inauguraciji predsednika Aleksandra Vučića u Beogradu, prošle godine, takođe je imala poruku na svojoj odeći – "ljubav". Kakav zaokret!

Dakle, samo naivan čovek može da pomisli da je Kitarovićeva, kao šopingujući, baš slučajno ušla u etno-butik. I slučajno izabrala baš taj kaput. I slučajno tražila baš tu poruku na rukavima. I to baš slučajno na glogoljici. I ta poruka je, opet slučajno, glasila "hrabrost". Mnogo slučajnosti. Čak i za one koji bespogovorno veruju u slučajnosti.

Izađite na magle. Valjda vam je jasnije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Macki

pre 6 godina

Veoma je teško odgonetnuti zašto je obukla ovu stilizovanu uniformu i napisala hrabrostna rukavu.

Griper

pre 6 godina

Kakve bi tek reakcije bile da je napisala ćirilicom jer je inače žestoko napadnuta zbog posete Vučića.

milanaleksandra

pre 6 godina

ma mogu da pisu sta zele ali su i oni Srbi pa to smetalo njima ili ne ali je tako.

Mila

pre 6 godina

Ovo je sve istina i čestitamo Hrvatskoj Predsednici na hrabrosti i piscu ovog odličnog teksta.

Beti

pre 6 godina

To vise govori o njoj. Bice jos provokacija, ali moramo graditi lepsu buducnost. Nas predsednik se nije na sve to obazirao, jer je imao dobre strategijske ciljeve.

Higija

pre 6 godina

Kolinda i Vučić i treba da jačaju odnose dva naroda kako bi se obezbedio trajni mir i stabilnost na Balkanu.

Ivan Petrov

pre 6 godina

Neće oni nikada uspeti da isprovociraju srpskog predsednika i Srbiju,.

Aleksandar Janković

pre 6 godina

Vučić je posetom Zagrebu još jednom potvrdio svoju državničku opredeljenost za unapređenje regionalnih odnosa. Sve ostale analize su u senci te činjenice.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17