• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

17.11.2020

16:08

NOVA KOLUMNA NEBOJŠE BAKARECA! Smak(nuće) Crne Dame

Kolumne

NOVA KOLUMNA NEBOJŠE BAKARECA! Smak(nuće) Crne Dame

Podeli vest

Gospođa Gordana Čomić je 20 godina bila heroina „demokratske“ i one „druge“ Srbije. Sada kada je postala heroina i „prve“ Srbije, onim drugima je postala antiheroina. Dvadeset godina im je bila dobra, a onda odjednom postade zlo neviđeno. Da je uradila nešto loše, pa da razumemo

Šta je to uradila Gordana Čomić, i naterala one koji su je veličali 20 godina, da izvrše salto mortale? Prvo je u februaru 2020. predložila izmene Zakona o izboru narodnih poslanika, koje predviđaju da se na republičkim i lokalnim izbornim listama nađe mnogo više žena, odnosno da one čine najmanje 40 odsto kandidata. Strašno! Potom je u maju 2020. izbačena iz DS. Strašno! Potom se našla na izbornoj listi UDS. Strašno, strašno! Potom je 25.10.2020. predsednik Vučić predložio da Gordana Čomić bude član Vlade. Strašno, najstrašnije! Potom je 28.10.2020. gđa Gordana Čomić postala ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Strašno, strašno, najstrašnije! Кao što vidimo, gđa Čomić je činila sve najbolje. Nije učinila ništa loše. Od 25.10.2020. traje demonizacija Gordane Čomić.

Tako je Đilasov portal mržnje „Direktno“ 25.10.2020., objavio tekst sa neverovatnim naslovom „Izborom Čomićke za ministarku Vučić se ruga narodu!“. Doduše, nisu nigde objavili čime se to Vučić ruga narodu. Nisu mogli to da objasne, jer objašnjenja nema. Samo  su to tresnuli u naslov. U nepotpisanom tekstu Đilasovog portala stoji još neverovatnija rečenica: „Osim što je suspendovao volju naroda, Vučić je dovođenjem Čomićke na mesto ministarke u novoj Vladi izvršio državni udar…“. I opet nije bilo objašnjenja na koji je to način Vučić izvršio državni udar, time što je u Vladu predložio jednu uglednu ženu? Satanizaciju Gordane Čomić predvode TV N1, TV Nova S, Danas, Vreme, NIN, portali Direktno i Nova S, i mnogi  drugi. Dehumanizaciji će biti podvrgnut svako ko se priključi zalaganjima za bolju Srbiju, svako ko se time suprotstavi ludilu đilasovaca. Svako ko kaže – hoću da učinim nešto za svoju zemlju. Utoliko više, ukoliko je pripadao drugoj strani. I onda mrzitelji i autošovinisti pokažu licemerje epskih razmera u slučaju Gordane Čomić.

Jedan od istaknutijih je Ljubodrag Stojadinović, kolumnista sajta „Peščanik“ i sajta TV N1. On u svom tekstu „Salto crne dame“, od 17.11.2020., reaguje na izjave ministarke Čomić, date posle skupštinske sednice Odbora za za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova koje je održana istog dana. Кao poslanik i član tog Odbora, prisustvovao sam i sednici Odbora i konferenciji za štampu. Prvo da dodam da sam, kada je izabrana, čestitao Gordani Čomić. Takođe, Gordana Čomić je oduvek bila poznata po skromnom ponašanju. Tako je bilo na dan izbora Vlade, tako je bilo na sednici Odbora, i na konferenciji za štampu. Nastupi i ponašanje, držanje gđe Čomić su uzor kompetentnosti i skromnosti. Sve to drugačije vidi bivši komunista i pukovnik Ljubodrag Stojadinović. Nažalost, njegov tekst predstavlja spomenik mizoginiji – mržnji prema ženama i samoj gđi Čomić. U svom tekstu Stojadinović najgrublje vređa sve žene, sve žene članice Vlade i gđu Čomić. Apsolutno sam siguran da oni dušebrižnici koji ovih dana nariču nad Žaklinom Tatalović, bez razloga, sa razlogom neće zaštititi i gđu Čomić. Dvostruki aršini! Ljubodrag Stojadinović, bezumno kaže: „građanka Čomić uživa u (…) nadmenom činovničkom gardu. (…) Čini se ipak, da je takav resor divljom gradnjom sklepan specijalno za Gordanu. Svoj salto mortale je objasnila još dok se zaletala da napravi premet, to je borba za bolji položaj žena u ovakvoj Srbiji. (…)  Njan politički ugled i energična borbenost, naglo su usahli…Pokazala je kako se (…) kao veliki insekt (…) pretvara u naprednjaka…Čomić je (…) otišla tamo, u čopor za kojim je možda već dugo čeznula. Samo ona zna šta je odvelo tamo gde su je (…) srozali (...) ženski naprednjački kabinet dobio ministarku iz drugog stada, koja je potpuno na mentalnom tragu alfa ženke Ane Brnabić. Razume i ona da ništa ne razume! (…) da pokaže kako je u brlog ipak stigla…“.

Izrazima:„usahli ugled (…) veliki insekt …naprednjaka (…)otišla u čopor (…) gde su je srozali (...) ženski naprednjački kabinet je dobio ministarku iz stada na mentalnom tragu alfa ženke Ane Brnabić (…) razume da ništa ne razume (…) u brlog je ipak stigla“, Stojadinović najgrublje vređa sve žene, a pogotovo žene koje čine 50 odsto Vlade (što je i u svetu pohvaljeno). On te žene vidi kao nerazumne insekte, kao srozane članice čopora, stada, kao nekakve ženke iz brloga. Da postoji takmičenje u mizoginiji, Stojadinović bi bio šampion. Da li će se oglasiti urednice „Peščanika“, „dve Cece“, Svetlana Lukić i Svetlana Vuković, poznate kao zaštitnice žena? Da li će osuditi ovu mržnju prema ženama koju je ispoljio autor njihovog portala, ili će licemerno ćutati, kao zastupnice dvostrukih standarda? Da li će se oglasiti srozani i usahli mediji, TV N1, TV Nova S, Danas, Vreme, NIN, portali Direktno i Nova S? Da li će osuditi ovu mržnju prema ženama koju je ispoljio Đilasov Ljubodrag Stojadinović, autor iz njihovog brloga, iz njihovog čopora i stada, ili će licemerno ćutati, kao zastupnici dvostrukih standarda?

A u svom tekstu, Ljubodrag Stojadinović pominje nepostojeći „slučaj“ Žakline Tatalović kao  „njeno stradanje pred podivljalim režimskim turbo umetnikom“. Po tom kriterijumu, mi deset puta utemeljenije možemo da opišemo vređanje Gordane Čomić, i žena u Vladi Srbije, kao „njihovo stradanje pred podivljalim Đilasovim turbopukovnikom Stojadinovićem“.

Posle izlaganja gđe Čomić, na na konferenciji za štampu u Skupštini Srbije, jedino je TV N1 postavila tri pitanja. Prvo se ticalo Dragana Đilasa, odnosno gđa Čomić je upitana  zbog čega nije reagovala (!?!) na to što poslanici Skupštine Srbije stalno kritikuju Đilasa, a ovaj jadan, nije u sali i jadan, ne može da se brani!?! Čisto ludilo od pitanja. Drugo pitanje se ticalo nepostojećeg „slučaja“ Žakline Tatalović, i ministarka je pitana zbog čega nije reagovala? Nije reagovala, zbog toga što se na televizijama ljudi vređaju sto puta dnevno. Кada bi ministarka ili ministarstvo reagovalo u svakom slučaju, pretvorili bi se u reaktivne tastere, koje pritiskuje svaka budala. Nisu reagovali na nevažan slučaj. Treće pitanje Tanje Aleksić sa TV N1 se ticalo motiva Gordane Čomić da prihvati ministarsku funkciji. Gđa Čomić je izvanredno odgovorila na sva tri pitanja. Evo odgovora samo na treće, relativno suvislo pitanje:„Oni su očiti. Srbiji treba ovakvo ministarstvo i ja ću pokušati da uradim sve iz plana Ministarstva. To su jedini motivi i razlozi (...) Nemam ništa da uputim kao poruku bilo kome zaintersovanom za moje odluke. Sve što ja imam da ponudim javnosti je rezultat koji će Ministarstvo imati za godinu dana, ili neće imati. To je toliko jednostavno. Ja sam svesna količine kritika koje postoje samo zato što je to ovo Ministarstvo i što ja u njemu postojim“. 

Кao na kraju pesme „Crna Dama“, grupe „Smak“, Stojadinović je dobio mat, i svojim tekstom puca u „Crnu Damu“, odnosno u gospođu Gordanu Čomić. A zapravo je pucao sebi u nogu.

 „Dobio sam mat u igri sa njom (…)
Кrvave usne i bol, i revolver,
Tužna i gluva je noć, a prazan skver,
Želim da pucam u nju i prekinem sve,
Кlečim dok duša mi vri, al' nemam snage“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija