• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

14.12.2020

19:08

OBAVEZNO PROČITAJTE! KORUPCIJA - MOST ADA! Klupko se odmotava! Najnovija kolumna Nebojše Bakareca!

Kolumne

OBAVEZNO PROČITAJTE! KORUPCIJA - MOST ADA! Klupko se odmotava! Najnovija kolumna Nebojše Bakareca!

Podeli vest

Autor ovog teksta je 10.12.2020, kao Narodni poslanik postavio poslaničko pitanje o korupciji u vezi naplate više miliona evra na osnovu fiktivnih konsultantskih usluga vezanih za gradnju Mosta preko Ade, piše narodni poslanik i član UO Fondacije SNS Nebojša Bakarec

- To prilikom sam tražio obaveštenje od MUP-a i Tužilaštva za organizovani kriminal, zbog osnovane sumnje da su NN lica oštetila Grad Beograd za 8 miliona evra koji su isplaćeni grčkoj kompaniji SEAL COMMERCIALS S.A. (u daljem tekstu„SIL“) za fiktivne konsultantske usluge. Grad Beograd (Gradsko pravobranilaštvo Grada Beograda) je 14.12.2020. podneo krivičnu prijavu protiv NN lica, povodom ove korupcije. Kako je autor ovog teksta i gradski odbornik punih 12 godina, podsećam da sam od 2008. više puta javno govorio i pisao o korupciji vezanoj za gradnju Mosta preko Ade. Uz to, više puta sam na sednicama Skupštine grada Beograda, u periodu između 2008. i 2013., predlagao tačke dnevnog reda vezane za traženje informacija o gradnji mosta, i postavljao odbornička pitanja na tu temu. To su činili i drugi odbornici opozicije. U periodu od 2008. do 2013. kada je gradonačelnik bio Dragan Đilas, nikada nismo raspravljali o gradnji Mosta preko Ade, i nikada nismo dobili odgovore na odbornička pitanja.

 

Kao lice veoma upućeno u temu gradnje Mosta preko Ade tokom poslednjih 12 godina (i duže), a i kao građevinski inženjer, osnovano sumnjam da su takozvana NN lica, protiv kojih je Grad Beograd 14.12.2020. podneo krivičnu prijavu, niko drugi do Dragan Đilas, Zoran Alimpić, Boris Ranković, Zoran Rubinjoni, Rajan Rajičić i Dragan Ješić. Vrlo verovatno ovaj spisak nije konačan, ali nadam se da će to pokazati buduća istraga.

 

Osnovne podatke o ovoj korupciji je dao uzbunjivač (najverovatnije budući zaštićeni svedok) visoki funkcioner jedne od kompanija koje su gradile most. On svedoči da je lično učestvovao u razgovorima sa ljudima bliskim Draganu Đilasu koji su otvoreno tražili reket (mito) za izgradnju Mosta preko Ade, i da je Đilasovim ljudima isplaćeno više od 8 mil evra. Da bi uzeli proviziju - čitaj mito – čitaj reket, zbog toga što su posao dodelili konzorcijumu „Por”- „SCT“ – „DSD“, predstavnici DS u gradskoj vlasti su za posrednika u uzimanju mita – reketa, odredili fantomsku firmu osnovanu u Grčkoj, baš za taj posao. Osnovano  se sumnja da je glavno ovlašćeno lice „SIL“-a bio izvesni Rajan Rajičić, a da mu je glavna veza sa Đilasom bio, Dragan Ješić, Đilasov kum, i poslovni saradnik. Sa druge strane gradinačelnik Đilas je bio direktno nadređen bivšem direktoru Direkcije za gradsko građevinsko zemljište, Borisu Rankoviću, i Zoranu Rubinjoniju, bivšem direktoru Jedinice za implementaciju projekta Most. Ova dvojica su pokrivala sve stručne i finansijske aspekte gradnje mosta. Obojica su imali kontakte sa Rajanom Rajičićem. Sva trojica (Đilas, Ranković i Rubinjoni) su bili funkcioneri DS. Boris Ranković je osam godina bio direktor Direkcije, i bio je pored Mikija Rakića, osoba od najvećeg poverenja Borisa Tadića, tada predsednika Republike i predsednika DS.

Indikativno je da su u periodu od 2004. do 2011. godine, Demokratska stranka i njeni funkcioneri, organizovali ozakonjenu pljačku Direkcije za gradsko građevinsko zemljište, tako što su namerno doneli i nametnuli takvu koruptivnu regulativu u oblasti upravljanja građevinskim zemljištem, koja je investitorima omogućila da plate samo 10 odsto naknade za uređenje građevinskog zemljišta, čime su investitori sticali pravo na građevinsku dozvolu i otpočinjanje izgradnje. Posle toga hiljade investitora je prestajalo sa plaćanjem, izgradili su i prodavali objekte, a 90 odsto obaveza prema Direkciji (Gradu Beogradu) nisu izmirili. Na taj način Grad Beograd je oštećen za 291 milion evra, tokom sedam godina. Tokom tih sedam godina direktor Direkcije je bio Boris Ranković (iz DS), a gradonačelnici ili v.d. gradonačelnici su bili Nenad Bogdanović, Zoran Alimpić i Dragan Đilas (svi iz DS!). Još je indikativnije da je ceo proces gradnje mosta pratila ogromna sumnja na korupciju, zbog toga što je pomenuti most koštao najmanje tri puta više, nego klasičan betonski most. Uz to, obe slovenačke firme koje su bile u konzorcijumu „POR“-a, „SCT“ i „Primorje“ su bankrotirale tokom gradnje mosta, i to zbog ogromnih korupcijskih skandala u samoj Sloveniji. I pre nego što je Grad Beograd angažovao konzorcijum u kome su bile i dve slovanačke kompanije, znalo se da su umešane u korupciju ogromnih razmera i da su nepouzdani graditelji i partneri. A Grad Beograd  je tada kada su ga vodili Alimpić i Đilas, i pored svih saznanja o korupciji u koju su umešane slovenačke kompanije, ipak angažovao obe kompanije kao graditelje mosta. Zbog čega? Da li zbog toga što se od korumpiranih kompanija lakše traži i dobije reket – mito, za dodeljeni posao tim kompanijama?

Foto: Beograd.rs

Most na Adi

Svedok – uzbunjivač, ovako opisuje proces korupcije vezan za naplatu fiktivnih konsultantskih usluga: „Most je gradio konzorcijum sastavljen od 3 kompanije – austrijske „Por”, slovenačke „SCT“ i nemačke „DSD“. „SCT“ i „DSD“ su na osnovu ugovora sa “Porom” uplaćivali „Poru“ novac za konsultantske usluge, a “Por” je potom taj novac prebacivao na račun grčke kompanije „SIL“ čiji je vlasnik Rajan Rajičić, srpski državljanin. Prema mojim saznanjima, iza te grčke firme direktno je stajao Đilas. Novac koji su slovenačka i nemačka kompanija morale da prebace po osnovu konsultantskih usluga, zapravo su bili usmeni nalozi Đilasa, s obzirom na to da je konzorcijumu dodeljen posao izgradnje mosta“. Ovaj svedok je dostavio medijima i fakture, Ugovore i izvode iz knjigovodstva, kojima dokazuje da je u postupku izgradnje Mosta, na ime izmišljenih konsultantskih usluga, grčkoj kompaniji isplaćeno 2.5 mil evra, i kaže da je to bila samo jedna transakcija, kojima je SIL-y na osnovu fiktivnih računa isplaćeno oko 8 miliona evra. Svedok kaže i ovo: „Gradski funkcioner Zoran Rubinjoni se lično sastajao sa nama i prenosio usmene Đilasove naloge da se sredstva za navodni konsalting tokom izgradnje Mosta uplate grčkoj kompaniji SIL. Gospodin Rajičić, vlasnik SILa je bio u veoma intenzivnoj komunikaciji sa Draganom Ješićem, Đilasovim kumom. Ukoliko povežemo činjenicu da je Đilas bio šef Rubinjoniju, a da je njegov kum Ješić intenzivno sarađivao s Rajičićem, jasni su tokovi novca koji je uzet od našeg konzorcijuma“.

 

 U periodu od 4. do 6. decembra 2020. godine, a povodom najava Grada Beograda da će biti podneta krivična prijava protiv NN lica, tri aktera su (vrlo neoprezno) dala izjave za javnost – Dragan Đilas, Booris Ranković i Zoran Rubinjoni.

 

Đilas je 4.12.2020. rekao da je Ugovor za Most potpisan aprila 2008. i da on nije bio umešan u taj proces, zbog toga što je gradonačelnik postao 4 meseca posle potpisivanja Ugovora. Time je Đilas javno izrekao neistinu koja mora biti predmet istrage. Đilas je kao ministar za NIP, prisustvovao potpisivanju Ugovora, i kao ministar se 2 god direktno bavio svim poslovima vezanim za Most, s obzirom da mu je to bilo u opisu posla. Zbog čega Đilas govori neistinu da nije bio umešan u taj proces, pokazaće istraga. Da je bio umešan, svedoči i Saopštenje Grada Beograda, od 9.4.2008., u kome stoji šta je ministar Đilas rekao prilikom potpisivanja Ugovora. Uz to, Đilas nije negirao postojanje ovih koruptivnih konsultantskih ugovora već da nije bio umešan u to, što je nemoguće.

 

Bivši direktor Direkcije za gradsko građevinsko zemljište, Boris Ranković, Đilasova i Tadićeva leva ruka, izjavljuje 6.12.2020. da je znao samo za 1 konsultantski ugovor iz 2006. sa kompanijom „Luis Berger“, te da nema saznanja o postojanju drugih ugovora, i da ugovor sa grčkom kompanijom „SIL“ nije mogao biti plaćen iz budžetskih ili kreditnih sredstava! Izjavio je da poznaje biznismena Rajačića, vlasnika grčke firme SIL.

 

Zoran Rubinjoni, bivši direktor Jedinice za implementaciju projekta Most, u Direkciji, potvrdio je 5.12.2020. da poznaje kontroverznog biznismena Rajičića, ključnog igrača u aferi-iznudi milionskog reketa od konzorcijuma koji je gradio Most. Rubinjoni je potvrdio da je bio u stalnoj komunikaciji sa ljudima iz konzorc, sa Đilasom, i Rankovićem, i kaže: „Jednom nedeljno sam se viđao sa ljudima iz konzorcijuma. Ne mogu da kažem da ne poznajem Rajana Rajičića. Naravno da sam se viđao i sa Đilasom, ali uglavnom je komunikacija išla preko direktora Direkcije. Ne sećam se kakve je prirode bilo moje poznanstvo sa Rajičićem“.

 

Šta Grad Beograd stavlja na teret „NN“ licima?

 

Krivična prijava Grada Beograda, koga zastupa Gradsko pravobranilaštvo Grada Beograda, podneta je protiv „NN“ lica zbog postojanja osnovane sumnje da su NN lica iz privrednog društva „SIL KOMERŠALS S.A.“ - „SEAL COMMERCIALS S.A.“ (nadalje „SIL“) iz Grčke neutvrđenog dana tokom 2007. ili 2008. godine, u stanju kada su bili sposobni da shvate značaj svog dela i da upravljaju svojim postupcima, svesni svog dela i želeći njegovo izvršenje, svesni da je njihovo delo zabranjeno, podstrekli (krivično delo podstrekavanja na vršenje krivičnog dela) NN lica koja su odlučivala na tenderu o izboru izvođača radova za izgradnju Mosta na Adi, u Beogradu, na zloupotrebu službenog položaja kroz favorizovanje konkretnog ponuđača na tenderu, za šta su imala neposredan finansijski interes u vidu prethodno ugovorene provizije sa konzorcijumom čiji lider je bilo privredno društvo „POR“ -„PORR“(nadalje „POR“) iz Austrije, nakon čega su NN lica koja su neposredno ili posredno odlučivala o izboru ponuđača, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja u postupku izbora najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju Mosta na Adi u Beogradu, izborom upravo imenovanog ponuđača - kompanije „POR“ iz Austrije, pribavila imovinsku korist privrednom društvu „SIL“ iz Grčke (a eventualno i sebi lično), u iznosu od najmanje 2.491.506,84 evra. Time su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja iz člana 359. stav 3. u vezi stava 1. i krivično delo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju iz člana člana 359. stav 3. u vezi stava 1. u vezi člana 34. stav 1. Krivičnog zakonika.  

 

Grad Beograd je nedavno došao u posed Sporazuma od 21.10.2008. godine, sačinjenog na engleskom jeziku, a koji je potpisan od strane privrednog društva „POR“ iz Austrije i privrednog društva „SCT“ iz Slovenije, odnosno između dve članica konzorcijuma koji je na tenderu dobio posao izgradnje Mosta na Adi u Beogradu u aprilu 2008. godine. U tom Sporazumu konstatovano je da je dana 30.06.2007. godine privredno društvo „POR“ zaključilo ugovor sa grčkim privrednim društvom „SIL“, kojim Ugovorom je ugovoreno plaćanje novčane provizije privrednom društvu „SIL“, u slučaju da se ugovor o izgradnji novog Mosta na Savi u Beogradu dodeli konzorcijumu čije je lider privredno društvo „POR“. Nadalje, ovim internim sporazumom između privrednog društva „POR“ i privrednog društva „SCT“ ustanovljena je obaveza privrednog društva „SCT“ da snosi troškove plaćanja navedene provizije privrednom društvu „SIL“ iz Grčke, zajedno sa društvom „POR“, u međusobno jednakim delovima.

 

Iz dokumentacije koju Grad Beograd poseduje proizlazi da je „POR“ dana 22.08.2008. godine, nakon dobijanja posla izgradnje mosta, uplatio privrednom društvu „SIL“ iz Grčke iznos od 2.491.506,84 evra. Takođe, uvidom u pomenuti bankarski izvod o izvršenom plaćanju, utvrđeno je da je osnov plaćanja „prvi deo provizije“, iz čega jasno i nedvosmisleno sledi da je reč o ispunjenju obaveze privrednog društva „POR“ prema privrednom društvu „SIL“, koja je propisana Ugovorom o proviziji od dana 30.06.2007. godine. S obzirom na sve napred navedeno, ima se zaključiti da je predmetna isplata izvršena na ime posredničke provizije, a u vezi sa uspešno ispunjenim obećanjem da će se dobiti posao oko izgradnje Mosta na Adi.

(Radi se o isplati reketa – mita, DS-u i funkcionerima DS zbog toga što su dodelili posao gradnje mosta Konzorcijumu „POR“- „SCT“- „DSD“). Kao dokaz ove tvrdnje Grad Beograd je priložio „Izvod plaćanja od 22.08.2008. godine“. Zatraženo je da se „Ugovor o proviziji od dana 30.06.2007. godine“ – pribavi službenim putem.

 

Imajući u vidu da je gore pomenuti iznos označen kao „prvi deo provizije“, Grad Beograd je osnovano pretpostavio i ukazao postupajućem Tužilaštvu za organizovani kriminal, da su po navedenom osnovu verovatno izvršena i dalja, dopunska plaćanja i to prema privrednom društvu „SIL“ iz Grčke, kao prikrivenom posredniku i podstrekaču u ovoj krivičnoj stvari. Grad Beograd traži od Tužilaštva da nadležni organi službenim putem pribave sve neophodne dokaze o eventualnim daljim plaćanjima po iznetom osnovu. Nadalje, Grad Beograd ukazuje i na sledeće činjenice, koje se pre svega odnose na kompaniju „SIL“, kao primaoca „provizije“ (čitaj mita i reketa) radi „obezbeđivanja“ ovog građevinskog posla za kompaniju „POR“.

Foto: beta/Fotoilustracija/Clip art

Dragan Đilas

Grad Beograd ukazuje da se u dostavljenom Sporazumu ne navodi se ko je zakonski zastupnik privrednog društva „SIL“, da nije naveden matični broj društva, niti poreski identifikacioni broj. Takođe, pretragom registra privrednih društava u Grčkoj, utvrđeno je da u istom pominjano privredno društvo više ne postoji, što osnovano ukazuje na to da je predmetnom društvu promenjeno poslovno ime, ili je isto brisano iz registra. Iz tog razloga, kontaktiran je registar privrednih društava u Grčkoj, ali do dana podnošenja krivične prijave, od navedenog registra tražene informacije nisu dobijene. Stoga, Grad Beograd predlaže da se postupajuće tužilaštvo službenim putem obrati nadležnim organima Grčke radi dobijanja sveobuhvatnih podataka, neophodnih za vođenje postupka.

Grad Beograd ukazuje i na to da je pretragom interneta došao do saznanja da je privredno društvo „SIL“ bilo registrovano za trgovinu duvanom, a da se prilikom pozivanja brojeva telefona datih uz predmetno privredno društvo utvrdilo da su isti trajno isključeni, što sve budi sumnju da radilo o društvo jednokratno osnovanom sa ciljem da direktnim i nezakonitim uticajem na donosioce odluka o izboru ponuđača za izvođenje radova na izgradnji Mosta na Adi, stekne imovinsku korist naplatom provizije od „preporučenog“ i potom izabranog ponuđača.

 

Opa! I ovde „Panamski papiri“!

 

Grad Beograd je pronašao i ukazao i na to da je u Panami postojalo registrovano privredno društvo pod gotovo identičnim nazivom (razlika je jedino u tome što panamski „SIL“ nema slovo „S“ na kraju reči „KOMERŠAL“) „SIL KOMERŠAL S.A.“ - „SEAL COMMERCIAL S.A.“ sa matičnim brojem: 287515. To privredno društvo u Panami je osnovano dana 23.05.1994. godine, a prema dostupnim podacima ugašeno je 2019. odnosno 2020. godine. U predmetnom društvu odgovorna lica – direktori, su bili Rajičić Rajan, Rajičić Lara i Komatina Ivana, za koje Grad Beograd i Pravobranilaštvo pretpostavljaju da su naši državljani, dok je poslove pravnog zastupnika obavljala kancelarija „FRANKO & FRANKO“- „FRANCO & FRANCO“. Za Rajičić Rajana postoje neformalna saznanja da je jedno vreme živeo upravo u Grčkoj. Kao dokaz priložen je „Izvod iz registra kompanija“. Na osnovu navedenog Grad Beograd može sa razlogom da pretpostavi da je privredno društvo „SIL KOMERŠAL S.A.“ - „SEAL COMMERCIAL S.A.“ iz Paname bilo osnivač privrednog društva „SIL KOMERŠALS S.A.“ - „SEAL COMMERCIALS S.A.“ iz Grčke.

Foto: printscreen RTS

Nebojša Bakarec

Grad Beograd je ukazao na odredbu člana 282. Zakonika o krivičnom postupku, kojom je propisano da ako javni tužilac iz same krivične prijave ne može da oceni da li su verovatni navodi prijave ili ako podaci u prijavi ne pružaju dovoljno osnova da može odlučiti da li će sprovesti istragu, javni tužilac može sam prikupiti potrebne podatke, pozivati građane u cilju prikupljanja obaveštenja od istih, odnosno podneti zahtev državnim i drugim organima i pravnim licima da mu pruže potrebna obaveštenja.

Iz svega rečenog, Grad Beograd smatra da postoje osnovi sumnje da su NN lica iz grčkog privrednog društva „SIL“ podstrekla NN lica koja su odlučivala o izboru izvođača radova za izgradnju Mosta na Adi u Beogradu, na neki od zakonom inkrimisanih vidova zloupotrebe službenog položaja, za šta su imala neposredan finansijski interes u vidu prethodno ugovorene provizije sa konzorcijumom, čiji lider je bilo privredno društvo „POR“ iz Austrije, a čiji konzorcijum je potom i dobio predmetni posao. Na navedeni način, iskorišćavanjem svog službenog položaja ili prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja NN lica koja su odlučivala o izboru ponuđača u konkretnom slučaju (čitaj funkcioneri DS) su pribavila imovinsku korist svom podstrekaču, privrednom društvu „SIL“ (Grčka), i sebi lično, u iznosu od najmanje 2.491.506,84 evra, koliko je iznosio „prvi deo“ provizije uplaćene od strane privrednog društva „POR“. Grad Beograd nalazi da se u radnjama prijavljenih NN lica stiču sva obeležja krivičnih dela zloupotreba službenog položaja iz člana 359. stav 3. u vezi stava 1. i zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju iz člana 359. stav 3. u vezi stava 1. u vezi člana 34. stav 1. Krivičnog zakonika.

Imajući u vidu sve napred navedeno, Grad Beograd je predložio da Tužilaštvo postupi po podnetoj krivičnoj prijavi, donese naredbu o sprovođenju istrage i sprovede predložene i druge dokazne radnje koje smatra potrebnim, a sve radi prikupljanja dokazne građe u cilju podizanja odgovarajućeg optužnog akta nadležnom sudu.

 

Predmet buduće istrage, moraju da budu četiri bivša funkcionera DS – bivši gradonačelnik Đilas, bivši v.d. gradonačelnika Zoran Alimpić, bivši direktor Direkcije, Boris Ranković, bivši direktor Jedinice za implementaciju projekta Most, Zoran Rubinjoni, pravni zastupnik grčke komp „SIL“- Rajan Rajičić, i Dragan Ješić, Đilasov kum i poslovni saradnik, koji je bio veza sa Rajičićem. Savetujem nadležnim organima da odrede zakonsku meru pritvora, šestorici pomenutih lica, kako ne bi uticali na svedoke, na tok istrage, ili eventualno pobegli iz zemlje. Pobedićemo mafiju. Uhapsite mafiju. Živela Srbija!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Jezivi zločini Nasera Orića 32 godine ostali nekažnjeni! Republika Srpska nije poklonjena, ona je zarađena hiljadama srpskih žrtava!
Live TV

Jezivi zločini Nasera Orića 32 godine ostali nekažnjeni! Republika Srpska nije poklonjena, ona je zarađena hiljadama srpskih žrtava!

Danas se navršava 32 godine od stradanja Srba u srednjem podrinju. Najmlađa žrtva bio je dečak od samo četiri godine. Za ove zločine niko nikada nije odgovarao. Naši zvaničnici iz Srbije i Republike Srpske otišli su danas da odaju počast srpskim žrtvama. Na ovu temu u "Info večeri" govorili su novinar "Politike" Marko Lakić, član predstavništva SNS-a Vladimir Marinković i Stefan Krkobabić, potpredsednik PUPS-a. Uživo u program uključio se i Brano Vučetić iz Bratunca koji je ispričao svoja svedočenja o zverstvima Nasera Orića, kao i Radojka Filipović iz Bratunca koja je ispričala svoja svedočenja.

06.07.2024

22:30

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku! (VIDEO)
Live TV

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku! (VIDEO)

Ruska vojska je u prethodna 24 sata oborila više raketa i dronova! Premijer Slovačke Robert Fico prvi put se pojavio nakon ranjavanja. Njegova poruka bila je da bi otišao sa Orbanom u Moskvu, samo da je mogao. Na ove, ali i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Mile Pršić i general Vinko Pandurević. Uživo u program javio se i Dževad Galijašević koji je komentarisao rezultate predsedničkih izbora u Iranu, kao i Nenad Bumbić, dopisnik iz Čikaga koji je komentarisao izbore u Americi.

06.07.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Podatak za nevericu! Englezi su ovo uradili prvi put u istoriji!
EURO 2024

Podatak za nevericu! Englezi su ovo uradili prvi put u istoriji!

Fudbalska reprezentacija Engleske plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva, pošto je nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca eliminisala Švajcarsku (1:1, 5:3)! Puleni Gereta Sautgejta precizno su izveli svih pet udaraca u penal seriji, što im se prvi put dogodilo u istoriji na nekom velikom takmičenju!

07.07.2024

00:31

Holandija je u polufinalu! Turci pakuju kofere! (FOTO/VIDEO)
EURO 2024

Holandija je u polufinalu! Turci pakuju kofere! (FOTO/VIDEO)

Reprezentacija Holandije poslednji je polufinalista na Evropskom šampionatu u Nemačkoj, pošto je na "Olimpijskom stadionu" u Berlinu savladala selekciju Turske sa 2:1 nakon preokreta! Za svoj drugi plasman u finale EP u istoriji, popularno "oranje" igraće protiv Engleske 10. jula (21.00) u Dortmundu!

06.07.2024

22:55

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija