• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mili Čolić

14.08.2023

09:00

ESTRADAnje! Mili Čolić: Veštačka inteligencija i šou-biznis

Dejan Milićević

Kolumne

ESTRADAnje! Mili Čolić: Veštačka inteligencija i šou-biznis

Podeli vest

Mene kao estradnog kritičara zanima i kako će se ta neka, nazovimo je veštački inteligentna pevačica, slagati sa svojim prirodno inteligentnim koleginicama.

Pored realnih talenata kojima neko raspolaže za bavljenje šou-biznisom, izuzetno je važna i inteligencija. Ona pomaže estradnom radniku, ukoliko je ima, da se lakše suočava i još lakše prevaziđe izazove koje ovaj posao nosi sa sobom. Nedostatak inteligencije obično je krunisan nečim što se ne može nazvati ni pokušajem karijere, dok su oni koji je imaju sposobni da njom nadomeste i nedostatak u pevanju, pa čak i da nas ubede da su nešto što nisu. Mnogo je onih koji su zbog nedostatka inteligencije propadali i sami sebi kopali estradnu raku, ali je malo onih koji su zahvaljujući inteligenciji uspeli da se održe na estradnom vrhu i kada nisu imali šta da ponude medijima i publici.

Foto: Dejan Milićević

 

Poslednjih meseci sve glasnije se govori o veštačkoj inteligenciji. Da li će i kako ona uzeti učešće u šou-biznisu, pitanje je koje se spontano nameće. Inteligentnima, doduše. Onima koji to nisu, raspravljanje o ovoj temi deluje smešno i nepotrebno.

Veštačka inteligencija ušla je u domen zabave na mala vrata. Koristi se za fore i forice, sprdnju i zajebanciju. Do sada smo u zabavnim šou-programima imali prilike da čujemo profile poznatih i polupoznatih ličnosti koje je pravila veštačka inteligencija. Jutjub je preplavljen popularnim kaverima koji su kreirani pomoću veštačke inteligencije. Zahvaljujući ovoj novotariji možemo da čujemo kako Milica Pavlović peva pesme Dragane Mirković ili kako Jelena Karleuša izvodi numere Aleksandre Prijović. Mnogo je onih koji su naseli i poverovali da su pevačice manično počele da snimaju pesme svojih koleginica i objavljuju ih na popularnoj muzičkoj platformi.

Veštačka inteligencija se toliko zaigrala, pa nam je predstavila i Homera Simpsona koji peva "Ti si mi u krvi" Zdravka Čolića. Nadrealno, ali kada poslušate, shvatite da je moguće, da se dešava i da je, ako ništa drugo, jako smešno. Čola se nije oglašavao, ali ni Homer još nije zakazao prvu tezgu.
Ovo je tek početak mešanja veštačke inteligencije u estradu i šou-biznis, ali i laiku je jasno da su mogućnosti neslućene, a da granice praktično ne postoje.

Dobro je poznato da ono što kreće kao šala i sprdnja posle nekog vremena poprima ozbiljne okvire. Ono što je na početku ludo, na svom kraju postaje sasvim normalno. Da li smo spremni za muzičku zvezdu koja će biti kreirana od strane veštačke inteligencije? Da li je ona u planu? Kako će ona izgledati, šta će pevati, da li će davati intervjue i da li će organizovati velike koncerte, samo su neka od pitanja na koje odgovore još nemamo.

Mene kao estradnog kritičara zanima i kako će se ta neka, nazovimo je veštački inteligentna pevačica, slagati sa svojim prirodno inteligentnim koleginicama. Da li će biti sposobna da nekome rasturi brak, napravi skandal i napadne medije i kolege kada treba da brani sebe i svoje ideale? Očekujem da će to biti pevačica, jer koga zanima veštački inteligentni pevač?!

U nedostatku realnih zvezda, možda ne bi bilo loše da se pojavi i jedna ovakva, kreirana veštačkom inteligencijom i napravljena tako da se svima dopadne i da je svi vole. U nadrealnom vremenu koje živimo sve je moguće, pa i to. Nemojte da vam nisam rekao. Još nešto čvrsto verujem - veštački inteligentna pevačica može da ima sve sem duše, a pevačica bez duše ne biva!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija