• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.03.2024

12:44

KOLUMNA DRAGUTINA MATANOVIĆA: Večiti spomen na Spomenka Gostića iz Republike Srpske

Zoran Sinko

Kolumne

KOLUMNA DRAGUTINA MATANOVIĆA: Večiti spomen na Spomenka Gostića iz Republike Srpske

Podeli vest

Zakletva Spomenka Gostića, najmlađeg borca Vojske Republike Srpske, “Malog vuka sa Ozrena”, bila je jača od straha za život. Veliki junak dečačkih godina, zakleo se na bakinom grobu da neće napustiti rodne Joviće kraj Maglaja, da će ostati sa vojskom do kraja. I izboriti se za slobodu. To je bio njegov jedini san tih ratnih godina.

Spomenko je rođen 15. avgusta 1978. u Doboju. Bio je vredno dete i uvek je priskakao u pomoć svima kome je god zatrebalo. Osnovnu školu je pohađao u Maglaju i svaki dan je tokom školske godine sa ostalom decom pešačio i do osam kilometara do škole i nazad. Početkom rata ostao je sa majkom Milenom u Jovićima, okruženim muslimanskim naseljima na prvoj liniji fronta.

Neposredno pred ratne sukobe na Ozrenu u proleće 1992. preminula mu je majka od srčane bolesti, pa je živeo sa bakom Vidom, koja je septembra 1992. poginula od granate. Sa 14 godina je pristupio Vojsci Republike Srpske kao kurir i snabdevač hrane za borce. Zbog mladosti teško su ga primili u vojsku, ali je ubrzo postao nezamenjiv borac, izvlačeći ranjenike, dovozeći municiju i hranu.

Kada je ekipa Televizije Novi Sad u oktobru 1992. posetila Ozren, Spomenko je, govoreći o svojim vojničkim danima, izjavio: “Ja sam se javio dobrovoljno da pomognem svom narodu, da oslobodimo selo od neprijatelja”.

Dva puta je lakše ranjen, treći put granata ga je na smrt pokosila. Umro je 20. marta 1993. u Jovićima. Nije mu bilo ni 15 godina. Sahranjen je na seoskom groblju Njiverak, Gornji Ulišnjak. Nevisoka planina Ozren, stisnuta između reka Bosne na zapadu i reke Spreče na severu, čuva njegov grob.

Spomenko nije dosanjao svoj san o slobodi, jer je borba za slobodu večiti ideal srpskog naroda. Mir bez slobode nije mu značio ništa! Tu zakletvu je nosio u srcu! On nije želeo ni u Pariz, ni u Beograd, gde su ga dobri ljudi zvali da pronađe mir daleko od rodnog sela. Odjekuju njegove dečačke i iskrene reči: “Ne plašim se. Nekad imam malo strah, ali savlada se i to. Uvek imam oružje. Non-stop napadaju, ali neće dugo”.

Spomenka Gostića je na Sretenje 2024. posthumno odlikovao zlatnom Medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“ predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Uspomena na ovog dečaka i njegova medalja za hrabrost spomen je na sve žrtve za Srbiju i Republiku Srpsku.

Ima u Srbiji onih kojima srpske žrtve ništa ne znače. Onih kojima Republika Srpska ništa ne znači. Onih za koje su nezavisna, slobodarska i neutralna politike Srbije kost u grlu, smetnja da srpski narod kao sužanj i sluga uđe u NATO. I da se Srbi proglase za genocidan narod. U toj bednoj političkoj porodici su zajedno đilasovci, ponoševci i marinike, ali i lažni “patriota” Miloš doktor Jovanović, sa francuskim pasošem. Svi oni imaju gazde u različitim zapadnim centrima moći. U toj antisrpskoj koaliciji u Srbiji zajedno su i projugoslovenski komunistički ološ i neoliberalna prozapadna kvazi-elita i srpsko-crnogorske ustaše i žuti petooktobarski lopovi.

Kakvu “slobodu” za Srbe svi oni žele, jasno je obrazložio neki urednik Šolakovog portala Nova S, citirajući “starog demokratu Desimira Tošića”, koji je svojevremeno izjavio da je za Srbiju “jedini spas u prinudnoj upravi Evropske Unije”. Za razliku od dečaka Spomenka i svih onih Srba koji su žrtvovali svoje živote za san o slobodi, antisrbi imaju san o neslobodi. O stranom gospodaru koji je gaulajter u Srbiji.

Zato opominju Vučićeve reči Dodiku povodom Dana RS: „Verovali smo da su teška vremena iza nas, ali plašim se da doba velikih izazova, kako za Srbiju, tako i za Srpsku tek dolazi. Ovo sam rekao, jer dobra i srećna vremena ne mogu postojati posebno i odvojeno za Srbiju ili Srpsku, takođe, vreme izazova za jedne, takvo je i za druge".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija