• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika

07.02.2015

15:29

"POLITIKIN" OSVRT  - Drž'te lopova!

Politika

"POLITIKIN" OSVRT - Drž'te lopova!

Podeli vest

Premijer Aleksandar Vučić za nekoliko dana gotovo prešparta Evropu. Bio je u Finskoj, Švedskoj, Nemačkoj. I prilikom svakog susreta pozivao je tamošnje firme da dođu u Srbiju sa svojim investicijama, jer imamo šta da im ponudimo osim "jevtine i obrazovane radne snage". Svuda je naišao na nepodeljenu podršku i obećanja da će strani privrednici ozbiljno razmotriti ponudu. O dobroj poslovnoj klimi u Srbiji "svedočili" su i predstavnici kompanija iz tih zemalja koje već kod nas rade. Iz nemačke čak 396 firmi u kojima radi najmanje 25.000 radnika.

Srbija i njen premijer prinuđeni su, kako bi se to reklo, "da idu na noge stranim investitorima". Sudeći po onome što se dešava u Evropi izgleda da drugačije ne može. Ne vredi sedeti kod kuće i čekati da se na našem "šalteru" pojavi inostrani investitor.

I sa te strane sve je jasno i što bismo rekli - transparentno.

Muka je ono što posle svega toga usledi. Kreće "seciranje" i pod lupu se stavljaju svi dobri, a još više loši poslovni potezi investitora. Počev od toga kako su baš oni pobedili na nekom tenderu, iako su bili najjeftiniji, do toga da li su im u tome pomogle prijateljske, političke, kumovske, ili neke druge veze.

Pa još ako je projekat finansirala neka poznata svetska ili evropska banka, postavljajući svoja pravila i procedure za izbor izvođača radova, situacija postaje krajnje dramatična. Prodadosmo sve, pa i čast.

Setimo se samo "slučajeva" mosta kod Beške, pojedinih deonica na koridorima 10 i 11, mnogih javnih nabavki... I tako posao i pre nego li je zaživeo, propadne ili se investitor, ko god bio, s pravom zapita treba li mu, uz svu zaradu koja ga očekuje, takva javna prozivka, iako je radio sve po zakonu.

A onda, gle čuda, na tenderu za ispumpavanje vode iz rudnika llignita "Tamnava-Zapadno polje" pobedila je domaća firma - "Energotehnika Južna Bačka" iz Novog Sada, zajedno sa još jednom rumunskom firmom. Digla se vika kao da je smak sveta. Kako to da posao na ispumpavanju 200 miliona kubika vode, od majskih kiša, dobije domaća kuća. Tu mora da nisu čista posla. I krenuće javna bujica kleveta.

Na stubu srama očas su se našle firme "Hidro tan", koju je "Južna Bačka", izvođač radova, angažovala za deo posla, a potomi i aktuelni direktor "Elektromreže Srbije" Nikola Petrović, koji je do 2012, navodno, bio direktor u toj kući. To se kasnije pokazalo kao apsolutno netačno. To je prvi čovek EMS i sam demantovao, izjavivši da "nikada nije bio vlasnik, suvlasnik, direktor niti je na bilo koji drugi način statusno ili lično bio povezan sa tom firmom". To je potvrđeno i na veb sajtu Vesti-onlajn gde je u intervjuu direktorka BIRN rekla "da je njena izjava, da je NIkola Petrović bio direktor firme 'Hidro tan' do 2012, neprecizno interpretirana".

Ništa nisu pomogle ni izjave najodgovornijih ljudi iz Svetske banke koja finansira taj posao - da je na tenderu za izbor izvođača radova sve urađeno po domaćim procedurama i da zakon nije nigde prekršen.

Ne pomaže. Biće da tu ima nešto drugo. Ko je tu kome kum? A kum nije dugme, već čovek koji "namešta" skupe poslove mimo svih pravila.

To što Srbija uvozi ugalj i struju, jer joj je najizdašniji kop pod vodom iz kog se svako drugo domaćinstvo u Srbiji snabdeva strujom, nije bitno. Važno je proizvesti aferu.

Ništa bolje ne prolaze ni domaći putari. I to ne jednom nego više puta kada nekim čudom dobiju po neki poslić na tenderu za gradnju deonica koridora 10 ili 11. S obzirom na to da je uslov stranih investicionih banaka da domaćima odobravaju kredite samo ako imaju reference, u čemu se naši građevinci nisu baš proslavili, svaki put im je zlurado rečeno da do posla dolaze, jer ih forsira Vlada, ili se tenderi pišu za njih.

O kineskim investitorima da se i ne govori. Duže od pet godina "Kostolac" je čekao da se u potpunosti dogovori kredit s Kinezima za gradnju termobloka B3 i proširenje ugljenokopa "Drmno", kako bi Srbija posle 25 godina dobila novu termocentralu, iako su investitori za drugu fazu gradnje ponudili još povoljnije uslove nego što su prvobitno bili dogovoreni. Ali - što Kinezi? Ni tu nisu čista posla.

U ovim i sličnim osporavanjima i aferama biće tek "ćeranja" kad se po ko zna koji put krene u javnu nabavku "pametnih brojila" za EPS. To će tek biti "igranka". Ko će i kome poveriti taj veliki posao vredan nekoliko stotina miliona evra? Domaćim tajkunima, ili stranoj firmi - pitanje je sad?

Drugog rešenja nema - dosledno poštovanje procedura za javne nabavke, a sve ostalo prepustiti onoj narodnoj - drž'te lopova.

J. Petrović - Stojanović

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija