• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.03.2015

10:58

BISTA MILICE RAKIĆ ponovo u parku

Politika

BISTA MILICE RAKIĆ ponovo u parku

Podeli vest

Spomeniku deci žrtvama NATO agresije u Tašmajdanskom parku biće vraćen prvobitni izgled sa skulpturom devojčice koja je imala lik poginule Milice Rakić

Radovi će početi narednih dana, najavljeno je danas iz Gradske uprave. Spomenik će, dodaju, biti obezbeđen, osvetljen i ubeležen u registar spomenika Zavoda za zaštitu, kao kulturno dobro i o njemu će se starati Gradsko zelenilo, dok će novac za novu skulpturu izdvojiti Skupština grada.

Dogovor o obnovi spomenika postigli su juče predstavnici grada i redakcije "Novosti", koja je i postavila spomenik.

Prema rečima gradskog menadžera Gorana Vesića, u obnovu spomenika biće uključene sve nadležne gradske službe.

- To je naš dug stradaloj deci, opomena ratnom besmislu i lekcija za pokolenja, da je ljudski život neponovljiv, a stradanja nevine dece najbolnija rana - istakao je Vesić.

Majka male Milice, Dušica Rakić rekla je za "Novosti" da je spokojnija i da joj je lakše jer je odavno priželjkivala da se spomenik obnovi i skultura vrati tamo gde je i bila.

Spomenik u Tašmajdanskom parku podignut je 24. marta 2000. godine, na prvu godišnjicu NATO agresije na SRJ, a simbolizovao je, u liku Milice Rakić, stradanje 79 dece.

Iste godine, nekoliko meseci posle postavljanja, sa spomenika je odneta bronzana skulptura devojčice i do danas nije otkriveno ko je to učinio, ni gde je ona završila.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija